Причините за цунами и появата на признаци за опасност от цунами

През последното десетилетие броят на природните бедствия по света се е увеличил повече от два пъти. Най-природни бедствия отнася цунами - огромни убийци вълни.Вие мислите, че знаете достатъчно за това? След това се опитайте да отговори на тези прости въпроси:

То не е работа? След това, моля, прочетете тази статия, че е възможно, тази информация някой ден ще спаси живота си.

Какво е tsunam

Какво е цунами?

Това ще бъде цунами - причините и последствията от това явление трябва да знае съвременното общество. Известен термин е дошъл при нас от Япония не е изненадващо, тъй като това е страната, най-вероятно да страдат от вълни убийци. Цунамито в Япония се обозначава с два знака: 津 - "залива, пристанището, на залива" и 波 - "Wave". Ето защо, в буквален превод на тази дума означава "вълна в пристанището". Този огромен вълни с произход от дълбините на океана и с голяма разрушителна сила се пада на брега.

Цунами, влияещи фактори могат да бъдат определени като първична и вторична. Основната загриженост:

 • удари на вълните;
 • Airwave, преди наводняване;
 • хидродинамично налягане;
 • вторичен представляват:
 • пълно наводняване на терена;
 • емисии на кораба до брега;
 • разрушаване на сгради, пътища, мостове, електропроводи и други предмети по пътя си на вълните;
 • смъртта на всички живи същества;
 • деградация на почвата, унищожаване на селскостопански култури;
 • пожари.

Къде най-често срещаната това явление?

Причините за цунами са най-често свързани с геоложката дейност. Най-вероятно подобен феномен може да се види на брега на Тихия океан. Това се дължи най-вече на високото geoactive басейна. През последното хилядолетие тези области бяха нападнати убийци вълни над 1000 пъти. В същото време в Индийския и Атлантическия океан, това явление се наблюдава в няколко пъти по-малко.

Какво е tsunam

На територията на България са най-опасни от гледна точка на цунами, на брега на Курилските острови и Камчатка и Сахалин остров.

Параметри убийци вълни

Имайки предвид, че причините за цунами, трябва на първо място се говори за това, параметрите се характеризират с такива вълни, тъй като те може да се измери. Както и всяка друга вълна, цунамито е с дължина, височина и скорост на движение.

 1. Дължина на вълната се нарича хоризонталното разстояние между двата пика (хребети) на съседните вълни. Средната дължина-измамник вълна може да бъде 150-300 Км.
 2. Ръст е разстоянието между гребена на една вълна и стъпалото. Над центъра на цунами, тази цифра може да бъде доста малък - от 1 до 5 метра.
 3. Скорост - линейна скорост на движение на даден елемент, например, на билото. Най-често тази цифра варира от 500 до 1000 км / час, което ще се съгласите, много.

Всички цифри вълни цунами зависят от дълбочината на възникване на пространството. Колкото по-дълбоки вълна произход, толкова по-голяма ще бъде неговата дължина и над скоростта на разпространение, но височината е само малка. Например, скоростта на разпространение на вълните цунами в Тихия океан, средната дълбочина, която е на около 4 км, е приблизително равна на 700-800 км / ч. При приближаване бреговата линия скоростта на разпространение на вълната намалява рязко до 80-100 км / ч. По този начин, толкова по-малка дълбочина, по-кратък от дължината на вълната, но увеличаването на височина бързо достигане на брега. В някои случаи може да достигне до 45-50 метра.

Какво е tsunam

интензивност

Преди да говорим за това, което е причина за цунами, помислете за параметрите на интензивността на това явление. Да, цунамито като земетресението, има разделение, изразена в точки. Общо шест нива и са както следва:

 • 1 точка - явлението се изразява много лошо, това цунами може да бъде регистриран само от специални устройства - прилив габарит;
 • 2 точки - доста слаба вълна, която просто плосък може да залее брега; той може да бъде видян в главните специалисти;
 • 3 точки - средна мощност на цунами, забележете, че може да бъде всеки; Тя се характеризира с наводнението на плосък крайбрежие, увреждане на белите дробове крайбрежни конструкции; също на плажа може да бъде хвърлен светлина занаят;
 • 4 точки - доста силна при бедствия; крайбрежие напълно наводнен, и всички крайбрежни конструкции имат значителни щети; хвърлени на брега, и след това се измива обратно леки моторни лодки и платноходки са доста големи; линия е пълна с пясък, тиня и отломки на дървета; също така възможността за човешка жертва;
 • 5 точки - много силен феномен, придружен от многобройни жертви; Waterfront силно повреден в продължение на много стотици метри до брега хвърлят големи кораби; наблизо реки преливат от силни бури;
 • 6 точки - катастрофални последици; земя напълно наводнен в продължение на много километри навътре в сушата има масови жертви, има пълно опустошение на околните райони.


Защо има убийци вълни?

Тук стигаме до въпроса защо са там, тези ужасни вълни. За да започнете списък на причините за цунами накратко:

 • свлачища;
 • земетресение;
 • вулканична;
 • метеорити падат;
 • човешката дейност.

Какво е tsunam

Основната причина за вълни убийци е подводен трус с остър нагоре или надолу, нивото на морското дъно. Около 85% от всички цунами се случи поради тази причина. Но не всеки подводен трус е придружен от огромна вълна. Най-често това се случва, когато центърът не е прекалено дълбоко.

Друга причина е свлачищата. Те представляват около 7-8% от елементи веселба. Тази причина за бури и цунами, така да се каже средно, като свлачища често се появяват в резултат на земетресения.

Третата причина - подводните вулканични изригвания. Силни подводни изригвания имат приблизително същия ефект като този на земетресението. Най-големият и най-известният изригването е станало през 1883 година. Кракатау вулкан е станал причина за огромно цунами унищожени над 5000 кораби в световен мащаб, при което загинаха около 36 000 души.

Бързо развиващият се вид ядрена енергия на заден план за появата на друга причина за гигантските вълни - човешката дейност. Различни дълбоко тестване, например, ядрени експлозии също са в състояние да предизвика такова явление като цунами.

Много малки, но все пак по-процентни и дадени на космическите явления като метеорити падат.

Заслужава да се отбележи, че гигантските вълни, най-често са резултат от не една, а няколко фактора. И в този случай те са особено опустошителни. Тук те могат да бъдат от основните причини за цунами.

Какво е tsunam

вещи

Един от най-тежките последици от цунамито, разбира се, са човешки жертвоприношения. Дори един живот погребан вълна от хора - вече огромна планина. Какво тук, за да се говори за стотици и хиляди жертви.

В допълнение, цунами, причинено засоляване и деградация на големи части от крайбрежието, както и пълно наводняване на крайбрежните райони. Всички кораби, закотвени в близост до брега, са разрушени, а околните сгради и съоръжения могат да бъдат унищожени на земята.

Как да се признае приближава цунами?

Причините за цунами е повече или по-малко ясно, но как да се разпознават знаците възвестявайки беда?

Първият подход на природни бедствия обикновено се чувстват птиците и животните, които започват да напуснат домовете си. Маса "трансфер" на звяра може да започне като няколко часа или няколко дни преди бедствието. Вероятно, птици и животни се чувстват някои енергийни вълни, изпратени от Майката Земя. В действителност, животното се отразява на електромагнитното поле от земната повърхност в атмосферата се издига поток от заредени йони на границата въздух зареждане ток. Между другото, това явление не е само животните се чувстват - много от така наречените meteodependent хора започва непоносимо главоболие.

Какво е tsunam

Ако живеете на брега, създадем аквариум и внимателно наблюдаваме нейните жители. Това е, което японците, които в продължение на десетилетия определят подхода на сеизмичната активност върху поведението на аквариум сом. В очакване на вторични трусове тези риби се държат много нервно, опитвайки се да буквално скочи от аквариума.

Ясни признаци на подход цунами може да изглежда така:

 • вода бързо и внезапно се отклонява от брега, оставяйки широка ивица;
 • има признаци на малки (или големи) земетресения, въпреки че този въпрос не е задължително, тъй като епицентърът на земетресението може да бъде далеч в океана и на брега не се усеща на всички;
 • от движението на вълните е придружен от звуци, подобни на болт;
 • промени поведението на животни, птици и риба (те могат да се изхвърлят на брега).

Какво трябва да направите, ако забележите приближаването на вълната?

Ако забележите такива причини цунами, земетресение или метеорит есен виждал ясни признаци на нейния подход, не се колебайте за секунда. Носете най-ценните неща, и документи, да вземе децата и възрастните си роднини, и възможно най-бързо да се премине от брега вътрешността на страната. Адванс резервация със семейството си място за срещи в случай че загубите един на друг.

Ако не можете да бързо да напусне опасното място, се търсят други начини за спасение. Това може да е някакъв вид естествен хълм - планина или хълм. Подходяща е висока капиталова структура, изработени от камък или бетон. Най-добре е, ако те все още ще бъде малко по-далеч от брега.

Необходимо да се движи най-краткия маршрут, като се избягват бреговете на реката и различни водни обекти - на мостове, язовири, резервоари. Тя може да се счита за безопасно разстояние от най-малко 3-5 км от бреговата линия.

Опитайте се да запазите спокойствие - паника само пречат. Настъпването на цунами обикновено фиксирани устройства и системите за оповестяване ще се активира. Никога не пренебрегва тези звуци, дори ако понякога се оказва, че е фалшива тревога.

Не стойте да видите цунамито и не се доближава до брега в рамките на 3-4 часа след пристигането на първата вълна. Факт е, че вълната е рядко един - втората и третата може да дойде след 30 минути или след 3 часа. Преди връщането, уверете се, че всичко е приключило.

Какво е tsunam

Познаването на тези прости правила, може наистина да спаси живота си. Следвайте ги, когато забелязах първите признаци на приближава убийци вълни. Не пренебрегвайте сирената звуци, дори и ако всички около твърдението, че е фалшива тревога.

заключение

Сега знаете точно причините за цунами и техните последици. Иска ми се, че това знание наистина помогна в трудна ситуация. Не забравяйте цунамито - е много бърза и изключително опасно природно бедствие. Познаването на причините за това явление и основните правила за поведение, всъщност може да спаси живота си.

Какво е tsunam