Парите - произход на думата, функции, видове и форми, стойността на парите

Какво е пари

Пари - това е конкретен продукт на максимално ликвидност. която е всеобщ еквивалент на стойността на други стоки или услуги.

С пари изразяване на цената на различни стоки, тъй като парите лесно се разменят за някой от тях. Това прави Паричната оценка на разнородни стоки е лесно сравнима с борсата. Според привържениците на трудовата теория за стойността. по-специално, Карл Маркс, а не парите правят стоки съизмеримо и обратното: това е така, защото всички продукти се материализираха човешки труд и поради това, сами по себе си са сравними в броя на вложения труд (разходи в сравнение с броя на работните часове, с оглед на уменията на труда, изисквани за възпроизводство на стоката). Това дава възможност да се измери стойността на всички стоки от същия специфичен елемент, превръщайки последния в една обща мярка на стойност към тях, което е в парите.Джулия Vymyatnina на различни дефиниции на пари:

Произход на думата "Пари" (етимология) - не е нужно една стотинка, и изведнъж Altyn

Според най-разпространената версия, Руската дума за "пари" идва от тюркски "KZT" или Хазарския "Tamga" - "марка", "печат", "печат".

Тенге (Danek в арабските страни; dangh в Персия; резервоар Tangka или Танга в Индия, Цейлон, Тибет и Непал, Танга и Tenga в Хива и Коканд ханство в Бухара емирство) - първоначално малко сребро и след медна монета на изток. В древна Гърция и Персия, тези монети са били наричани danaks (гръцки Δανακη ;. Персийския danaka.) И гръцки obol.

В "Journey над три морета" Afanasiya Никитина (XV век) индийски и китайски пари се нарича Тенко. Тенко, например, "се роди дете bѣlo, Ино такса гост 300 tenek", "бъбреците диамантени мини на пет нови Kanye, черно - 05:56 Кени и бял диамант - един Тенко". Български пари в един и същи източник, посочен в рубли.

Понастоящем тенге - е паричната единица в Казахстан, както и чип договаряне в Туркменистан.

Валери Chudinov за произхода на думите "Пари":

Тъй като формирането на централизирана държава в Русия и в началото на редовния монетосечене в Москва, парите започнаха да се нарече монета в polkopeyki, а след това има един двустотен на рублата. В допълнение към парите. е имало и други монети:

 • кърлеж - poldengi една четвърт стотинка;
 • пени;
 • пени - два цента;
 • Алтън - една стотинка (една поговорка: "Не и стотинка, и изведнъж Altyn");
 • пени - два цента;
 • цент - десет цента;
 • pyatialtynnik - петнадесет цента;
 • dvugrivennik - двадесет цента;
 • poltina - polrublya, тоест петдесет цента;
 • Рубла (от глагола "рязани") или калай (от глагола "Тина", която е "рязани", "котлет", вижте Речник Владимира Dalya :. "vytinayut длетото на монета").

Основните функции на парите - е нашата, ще ви бъде

Парите се проявяват чрез техните функции. Обикновено се разпределят някои функции на пари в икономиката.

Парите като средство за размяна

Пари позволява да се направи оценка на стоките в другата според закона на Say. Това е основната функция на парите, като ценен добро.

Парите като мярка за стойност

Хетерогенни стоки са равни и да споделят един с друг въз основа на цените (валутен курс, цената на тези продукти, изразени в количество пари). Цена на продукта изпълнява същата функция за измерване на геометрията на дължината на интервали, във физиката на теглото на тел. Не е необходима за задълбочено измервания, за да знам какво пространство или тегло, достатъчно, за да бъде в състояние да се сравни с желаната стойност на стандарта. Паричната единица е еталон за стоки.Парите като средство за обръщение

Парите се използва като посредник в движението на стоки. За тази функция е от решаващо значение лекота и бързина, с която парите могат да бъдат разменени за всяка друга стока (ликвидност). При използване на производителя на пари стока е в състояние, например, за да продават стоките и днес, и да купуват суровини само след ден, седмица, месец, и така нататък. D. В този случай, той може да продава стоката си на едно място и да закупите необходимата му съвсем различна. По този начин, парите като средство за преодоляване на времеви и пространствени ограничения в обмена.

Парите като средство за плащане

Те се използват за регистриране на дълговете и да ги плащат. Тази функция може да отнеме независима стойност за ситуации, нестабилни цени на суровините. Например, когато стоките са били закупени на кредит. размера на дълга се изразява в пари, а не в количеството на закупените стоки. Последващи промени в цените на суровините не оказва влияние върху размера на дълга, за да се платят в брой. Тази функция да изпълнява и пари в брой връзка с финансовите органи. ролята на пари, когато всички икономически показатели, изразени в тях са подобни по смисъл.

Парите като средство за натрупване

Парите, натрупани, но не се използва, позволи трансфер на покупателна способност от настоящето към бъдещето. функция натрупване се осъществява с помощта на пари, които не участват в оборота. Все пак, имайте предвид, че покупателната способност на парите зависи от много фактори, като например инфлация.

свят пари

Чужди търговски отношения, международни заеми, предоставяне на услуги на външни партньори са довели до появата на света на парите. Това се проявява в отношенията между стопански субекти: държавата, юридически и физически лица, които са в различни страни. Те функционират като универсално средство за плащане, универсалните средства за закупуване и универсален материализация на социалното богатство. Към XX век, ролята на световен пари играят благородни метали (предимно злато под формата на монети или барове), понякога и скъпоценни камъни. Съвременният свят пари обикновено се смята за резервни валути (в момента тя е: щатски долара швейцарски франк, Евро Британска Лира, японска йена ..). Но парите могат да се използват и други страни за директни трансгранични плащания. Така например, такси в профила CLS система ви позволява свободно да конвертирате 17 валути. Всеки един от тях служи като международен платежни средства - най-малко частично, в света на парите.

Средства за генериране на съкровища

Ако условията на естествен пари, за да поддържа баланс между паричните и стокови маси, необходими за намаляване на количеството на парите в обращение, те започват да се съкровище. Съкровището се различават от тези запаси, които са под формата на натрупване средство за натрупване на определена цел; когато стигнете до желания размер, или в точното време са прекарали. Съкровищата на правене без конкретна цел. Основната причина за образуването им - невъзможността (или нежеланието) да се използват ефективно целия обем на пари в брой. Съкровищата започнат да харчат, когато нуждата на икономиката в увеличението на паричното предлагане. В съвременните условия на символична роля на пари съкровища в регулирането на паричното предлагане е незначителен.

Игор Ким говори за основните функции на парите:

Основни видове и форми на пари - ние бихме били, а парите ще бъдат

Всички модерни парична система, основана на fiatnyh пари, но в исторически план има четири основни типа на пари:

 1. Стокови пари (още по-нататък: истинският природен недвижими истинска примитивна пари ....);
 2. Охраняема пари (още по-нататък: малка представителство на климата.);
 3. Fiatnye пари (все пак те се наричат: Symbolic хартия постановено нереално ...);
 4. Кредитни пари.

Стойността на парите и илюзията на парите - не можете да си купите евтин добър

Стойността на парите. като среда, тя е тяхната покупателна способност. Покупателната не е задължително да бъде свързано с действителната стойност на, например, цената на златото, от който се прави за пари или за които те могат лесно и гарантирано да се търгуват (по отношение на златния стандарт). Тя може да бъде определена от притежателите на доверителни фондове.

Стойността на парите като средство за съхраняване на стойността се определя от лихвения процент, т.е. цената на използването на заем (заем) пари. При сравняване на лихвените проценти в различни валути, трябва да отчитат равнището на инфлацията, за да получите добър резултат.

Стойността на парите във времето:

Тенденцията на хората да възприемат повече от номиналната стойност на парите, а не реалната им стойност, наречена пари илюзия и се изразява в покупателната способност на парите. Повечето хора обръщат повече внимание на цифровата номиналната стойност на парите на, докато закупуването на стоки са важни количествени отношения. Това погрешно схващане е причинена от липса на пари истинска стойност fiatnyh, реалната стойност на които е способността им да обменят стоки и услуги, както и способността да плащат данъци. Неологизъм "пари илюзия" бе предложен от Джон Мейнард Кейнс в началото на XX век. По този въпрос през 1928 г. Ървинг Фишър написва книга «Пари Illusion The».

Съвременните механика на пари:

Katasonov Boshchenko и философства по темата "Това, което е пари?":

Книги за парите

навигация в публикациите