Оксалат в урината - какво означава това причини за диета

Med.Konsultant Анализи оксалат в урината, какво означава това? Причините за появата и ролята на оксалат в тялото

 • Дешифрирането тестове онлайн - урина, кръв и биохимична.
 • Какво правят бактериите и включването в анализа на урината?
 • Как да разберем за анализ на детето?
 • Особености на анализа MRI
 • Специални изследвания, ЕКГ и ултразвук
 • Нормите и ценностите в аномалии бременност ..

показатели за анализ на урина са една от диагностичните критерии за идентифициране на патологични процеси в организма. Когато тълкуването на анализ взема предвид не само структурните характеристики на урината, наличието в него на гной или бактерии, но също така и наличието и естеството на седиментни замърсители. Особено внимание се отделя на присъствието на оксалатни соли в урината.Оксалат соли и техния ефект върху тялото

Така че, това, което е "оксалати" и каква е ролята им в организма? (Ако не се интересувате, преминете към "причина").

Структурата на оксалат е неразтворим и твърдо вещество, под формата на безцветни кристали, по своята същност - е schavelekislye сол. В околната среда в големи количества, които се съдържат в настоящето състава etandioevoy (оксалова) киселина в киселина структурата на много растения (ревен, елда, Shchavlev и много други).

Оксалат в урината като

"Площад Stars" - сол на оксалат в анализа, снимки

А немалко от тях се съдържа дори в листа чай. Усвояването от продукта до около 5% оксалати, увеличаване на обема на тялото (почти 95%) се екскретира в урината изход - от 20 до 40 мг на ден, което съответства на скоростта на оксалат в урината. Способността на лесно свързване на оксалова киселина с калций, в различни процеси го прави полезни и вредни свойства.

Полезните свойства на калциев оксалат, причинени от тях удари в тялото само в органична форма. Например, ако пиете чист натурален сок от плодове или зеленчуци с голяма концентрация видим с просто око etandioevoy киселина, тя е напълно смилаеми минерали, както и в последствие ще бъде изведен без това да повлияе на тялото.

Това в комбинация с калций, в органичен състояние, сол на оксаловата киселина играе важна роля в подкрепа на усвояването на калций и минерали система стомашно-чревния мотилитет стимулация.

Но по време на обработката, взаимодействието се появява от неорганична форма на оксалат (etandioevoy) с киселина соли на калций, минерали, които веднага унищожава цялата си стойност.

Това може да доведе до недостиг на калций и ненормално унищожаване на костите структури. Голяма концентрация на неорганичен калциев оксалат не се усвояват от тялото може да падне под формата кристален утаява в различни органи на тялото.

Ако този процес в стомашно-чревната система, тя може да доведе до увреждане на лигавицата на червата, но по-сериозно нарушение причинява оксалат утайка в бъбречните структури, образуващи оксалат камъни.

Кристалната структура на конкременти на лесно вреди епитела на бъбречните тубули, причинявайки кървене. Техните размери могат да бъдат различни и различни конфигурации - коралови подобни, игловидни или с различни израстъци.

Оксалат - главен отличителен маркер на метаболитни нарушения или развитието на някои заболявания в организма. Ако има пропадане на оксалат в урината - това означава, че в организма има нежелани реакции.

Оксалат в урината - какво означава това?

Оксалат в урината като

Оксалат в урината на възрастни и деца отделя през бъбреците. Тези соли в тялото с използването на големи количества растителни продукти или поради различни биохимични процеси.

Малък брой от тях са в урината постоянно, това е нормално състояние и не се нуждаят от лечение, тъй като те са естествена част от обмяната на веществата и по-голям или по-малък брой разпределени урина.

Утайката оксалатите възникнат:

 1. В бактериалната бъбречна болест;
 2. Ако отравяне технически течности (антифриз, например);
 3. Диабет и приемане оскалурия (първичен и вторичен генезис).

Първична хипероксалурия проява причинени рядко генетично заболяване, характеризиращо се с нарушения в метаболизма на алдехидни киселини (главно често не глиоксалова присъства в зрели плодове и зеленчуци) и аминокиселини, синтезиран в черния дроб (глицин).

Патологична отговор по този начин, може да се получи:

 • интерстициален нефрит;
 • нефрокалциноза;
 • konkrementnymi образувания в отделителната система;
 • нарушена бъбречна функция;
 • тежка интоксикация поради уремия.

Средно хипероксалурия е следствие на диета, съдържаща голямо количество неорганични оксалова киселина. В резултат на това мощността се показва в анализа на голямо количество оксалат в урината.Хипероксалурия проявява симптоми на метаболитни нарушения, наличието на еритроцити, левкоцити и протеини, след събиране на урина ежедневно.

Независимо от причините, оскалурия могат да възникнат последици:

 • под формата на макро / microhematuria;
 • пристъпи на бъбречна колика;
 • сол депозити в тъканите на различни органи.

В същото време, придружено от повишена умора, често уриниране, и коремна нежност. Чувствителни пациенти, чиито анамнеза, има индикации, нефролитиаза (кристални тумори) или инфекциозно-възпалителни процеси в бъбреците структури (пиелонефрит).

Утежняващи фактори прояви на оксалат в урината са:

 1. Чревни заболявания и прехвърлени на това операцията;
 2. Хронични заболявания, засягащи лигавицата покритието на дебелото черво;
 3. Хроничното възпаление в рамките на стомашно-чревната система;
 4. Витамин дисбаланс в организма.

Оксалат негативен фактор е тяхното взаимодействие с гъбични инфекции (Candida), проявяват оксалат съединения в белия дроб структура.

Като цяло, с правилно хранене и балансирано хранене присъствие на оксалат в урината на безвреден явление. С кристали добро здраве schavelekislyh са унищожени от бактерии в червата или отделят по време на дефекация.

Причини за възникване на оксалат в урината на децата

Днес, метаболитни нарушения при децата се диагностицира по време на появяване schavelekislyh соли в урината не е необичайно. Проявите на такава патология наблюдавани дори в урината на деца поради генетични дефекти в метаболизма на аминокиселини и алдехид поради oksaloza (първична хипероксалурия).

С прогресирането на болестни процеси възникне tsistolitiaza (камъни в пикочния мехур), нефрокалциноза, бъбречна недостатъчност, конгестивна процеси в кръвните капиляри удължен подкожни, или патологично чупливостта на костите.

Освен това, присъствието на оксалат в урината на дете означава като чревни патологии:

 • малабсорбция в тънките черва (малабсорбция);
 • holievyh малабсорбция на жлъчни киселини от системите за стомашно-чревния тракт;
 • присъствие на вроден късите черва или неговия частичен атрезия (неперфорирана).

Това е улеснено от доста голяма диета на детето, включително и продуктите на наситени schavelekislymi соли - първото ястие да се охлади бульон и желирано месо желатин, сирене киш, зелена ябълка, кисели сортове, шоколад и какао, салата от цвекло и ряпа, магданоз и спанак , желе и сок от касис.

Ако оксалат в урината на детето наблюдава редовно, това е сигурен сигнал на бъбречната дейност. Урината по този начин, може да се разшири в по-малко количество и е наситен цвят. Когато оксалат нефропатия нормално развити деца, но тези деца се характеризира с:

 • главоболие и алергични реакции;
 • голяма тежест спечелят мастни натрупвания;
 • дисфункция войник (IRR);
 • симптоми на хипотония.

Обикновено в юношеска възраст, всички тези симптоми се усложняват, болестта не прогресира бързо, което може да доведе до развитието на пиелонефрит и бъбречни заболявания камък.

Лечение и диета за оксалат в урината

Оксалат в урината като

Лечение на оскалурия включва четири стъпки:

 1. лечение на наркотици;
 2. Строга диета;
 3. Питейна режим;
 4. Пълна промяна на старите навици.

В първата фаза на терапията на патологични процеси провокира оскалурия. За да се предотврати усложнения, повишени концентрации на оксалатни соли лекарите:

 • Съдържащи магнезиев оксид и витамини "В6" - "magurlit", "Asparkam", "Magnelis" "Магнезиев +", "Magne-В6".
 • Предотвратяването на образуването на конкреции проведени отнасяне препарати - "Uronefron", "почивка", "пиридоксин" "ksidifon", "лимонена киселина".
 • Ако е необходимо - диуретици.

При образуването на камъни в бъбреците, лекарствена терапия не винаги е ефикасно както за раздробяване или разтваряне. За отстраняване на камъни се използват различни методи за хирургическа намеса. С малки предприятия се справят корекция диета.

Диетата за намаляване на консумацията на въглехидрати и сол. Изключени продукти на базата на химически добавки, съдържащи високи количества холестерол и мазнини. Диета за оксалат в урината препоръчва ястия, базирани на продукти и техники:

 • Мляко диета, използването на ръж, сив и бял хляб.
 • Разрешени в малки количества слабо осолена херинга.
 • От първите ястия - вегетариански супи и борш без zazharki.
 • Яйцето може да има протеин само.
 • Месото и рибата, само постни сортове.
 • Основни ястия могат да се състоят от зърнени храни и тестени изделия.
 • Плодове и зеленчуци, само сурови или печени.
 • Решени - не кисели сортове плодове, ферментирали зеле под формата на сокове, компоти и желета.

питеен режим трябва да се съгласува с лекар, той трябва да бъде в изобилие - най-малко 2 - 3 литра на ден. В общи препоръки са определен тип минерална вода Smirnoff, Berezovskoj, Essentukov определен брой или Naftusi.

Сокове, полезна тиква, краставица и тиква сок. Техният ефект се дължи на добра алкалност на урината, но те трябва да бъдат взети във връзка с лекарства (antigipoksantami) повишаване на използване на кислород (определен от лекар).

Той е много ефективен при извеждането schavelekislyh соли в бъбреците патологии, сок от краставица. Това е отлично средство за интензивно отделяне на урина от организма и има възстановяване на собственост в нейната структура. Калиев съдържа в краставицата насърчава интензивно измиване екскретира в урината за полиурия.

 • За да се насити организма с витамини, препоръчва употребата на добавки с витамин - "Fitin" или "рибофлавин" плодове - морски зърнастец, малини, касис и кисели сортове ябълки.

Балансираната диета за уринарна оксалат - задължителна стъпка в лечението. принцип му се дължи на намаляването на концентрацията в организма schavelekislyh соли без него, доставка на необходимите елементи в достатъчно количество, счупи.

Спазването на всички правила на поетапното лечение допринася за ефективното възстановяване на солевия баланс в организма.

Оксалат в урината като
Червените кръвни клетки в урината, какво означава това? - Норма, причинява повишена еритроцитите

Оксалат в урината като
Слузта в урината, какво означава това? Норм при деца и възрастни, отклонения

Оксалат в урината като
Белтък в урината: какво означава това? Възходът и стандарти