Миома на матката - причини, симптоми, диагностика и лечение

hysteromyoma

Какво ще се случи, ако има миома

Маточни фиброиди -, доброкачествена образуване на хормонално зависим тумор на матката, изхождайки от нейното гладко мускулната и съединителната (фиброиди) тъкан. Маточни фиброиди е един, но по-често - под формата на множество фиброиди с различна локализация. Маточни фиброиди може да бъде малък размер на тумора нодула на до около тегло кг, когато се определя лесно от палпация на корема. Размери миома обикновено в сравнение с размера на матката в определен етап от бременността. Въз основа на посоката на растеж на миомни възли, следните видове маточни фиброиди: подсерозни и субмукозно интерстициално.Когато подсерозни миома на матката се развива възел на широка основа, или дългосрочен крака. Локализираните подсерозни subperitoneal фиброиди на матката, повърхността под серозен мембрана. Субмукозното (субмикозен) миома на матката се развиват в матката. Когато тумор интерстициален миома на матката възел намира в мускулната дебелината на маточната стена.

В по-голямата част на маточни фиброиди са разположени в тялото на матката (95%), в други случаи - в шийката (5%). Миома на матката е най-често при жените в репродуктивна възраст. При жени в постменопауза, миома на матката обикновено спират растежа и обратно развитие. Като цяло, миома на матката, диагностициран при повече от 20% от жените по отношение на гинеколог с конкретни оплаквания или инцидент.

Причините за миома на матката

В момента гинекология не може да даде еднозначен отговор на въпроса за причината за миома на матката. Основната причина за маточни фиброиди се счита за нарушение на хормонално яйчниковата функция, производство излишък естроген. Това се потвърждава от факта, че хормоналните контрацептиви с високи дози на естроген насърчава засилено нарастване на миома на матката, и обратно, прекратяване на естроген при жени в менопауза, което води до неговата регресия и изчезване. Въпреки това, има случаи на миома на матката при жени с нормален хормонален фон.

Други рискови фактори в развитието на миома на матката е хирургически аборт. Усложнения на бременността и раждането, аденомиоза (ендометриоза) матката, възпалителни заболявания на фалопиевите тръби и яйчниците, овариални кисти. липса на бременност и раждане при жените по-стари от 30 години, затлъстяване. наследствен фактор, имунни и ендокринни заболявания. продължително излагане на слънце.

Симптоми на миома на матката

Миома малък размер на матката може да се развива без клинични признаци и случайно открива по време на таза изпит. Случаи на дегенерация на миома на матката (фиброиди) в злокачествен тумор е рядко, но все още има в клиничната практика.

маточни фиброиди растеж придружени от появата на симптоми, най-често от които укрепват и удължаване менструално кървене (менорагия) с освобождаването на кръвни съсиреци, поява на ациклични маточно кървене (метрорагия) и развиващите на фона на анемия.

Маточни фиброиди се характеризира с болка, в зависимост от местоположението и размера на тумора. Болките обикновено се появяват в областта на корема или долната част на гърба. С бавен растеж на миома на матката може да бъде постоянна болка, болки в природата. Субмукозна миома на матката се проявява чрез внезапни болки спазми. синдром на болката се развива с увеличаване на размера на миома на матката, на първоначалния етап те са почти винаги безболезнено.

В развитието на миома на матката се случи компресия на околните органи - пикочен мехур и дебелото черво, което се проявява разстройство на функциите им: чести, затруднено уриниране, както и хроничен запек. Големи миома на матката (повече от 20 седмици на бременността) може да доведе до свиване на синдрома на долната куха вена, проявени сърцебиене и задух, особено в легнало положение.

Усложнения на миома на матката

Миома на матката коварни и опасни за своите многобройни усложнения. Най-често разстройство кръв миома възел с некроза. усукване стволови тумор. кървене, анемия. Субмукозна миома на матката може да доведе до контракции на матката раждане и миома възел чрез узряване на шийката придружени с болка и кървене. Спонтанният аборт и безплодие може да се съпровожда от развитието на миома на матката. Злокачествена трансформация (злокачествени) маточни фиброиди на рак е до 2% от случаите.

Диагностика на миома на матката

Диагнозата на "миома на матката" може да се настрои вече в първичната гинекологичен преглед. напипва плътен, увеличаване на обема на матката с неравен, нодуларна повърхност по време на две ръце вагинален преглед. По-точно определяне на размера на миома на матката, неговото локализиране и класификация позволява ултразвук на органите на малкия таз.

Информационна метод за диагностика на маточни фиброиди е хистероскопия - скрининг и стените на кухината на матката с помощта на оптично-gisterokopa апарат. Хистероскопия се извършва както за диагностични и терапевтични цели: откриване и отстраняване на миома на матката някои локализации. Освен hysterosalpingoscopy (ултразвуково изследване на матката и фалопиевите тръби) може да се извърши, сондиране на матката. диагностика на полово предавани инфекции и рак патология.Лечение на миома на матката

Процедурата на лечение се определя от размера на миома на матката тумори, неговата тежест на клиничните симптоми и възрастта на пациента. В зависимост от това лечение може да бъде консервативен (терапевтичен) или хирургично.

Всички пациенти с миома на матката са обект на динамичен гинеколог за наблюдение (1 на всеки 3 месеца). Безсимптомни миома малък размер на матката обикновено се лекуват консервативно. В основата на лечението е хормонални лекарства - производни на прогестерон нормализиране на функцията на яйчниците и предотвратяване на развитието на тумори. С цел лечение на маточни фиброиди предписани инжектиране на така наречените дългодействащи GnRH агонисти, потискащи секрецията на гонадотропини и причиняват псевдоменопауза. Инжекциите се прилагат един път на месец в продължение на шест месеца и може да доведе до намаляване на размера фиброиден от 55%. Въпреки това, при по-млади жени, тези лекарства продължителна употреба може да доведе до остеопороза.

За съжаление, консервативно лечение може да бъде само определени часове възпрепятстват развитието на миома на матката, но не го елиминира напълно. Ето защо, терапевтични методи са по-обосновани в лечението на по-възрастните жени в детеродна възраст, забавя развитието на миома на матката, докато менопаузата, когато се абсорбира само себе си.

Хирургично лечение на миома на матката е показано:

  • за голям размер миома (бременността повече от 12 седмици)
  • с бързите темпове на нарастване на размера на миома на матката (повече от 4 седмици годишно)
  • под изразена болков синдром
  • когато се комбинира с маточни фиброиди или ендометриоза, тумори на яйчниците
  • с усукване крака миома възел и некроза
  • в нарушение на съседни органи - мехур или ректума
  • безплодие (ако не е установено по други причини)
  • когато субмукозното растеж на миома на матката
  • в случай на съмнение за злокачествено израждане на маточни фиброиди

При вземането на решение относно характера на операцията, а обемът му се взема предвид възрастта на пациента, състоянието на общата и репродуктивно здраве, степента на риск се възприема. В зависимост от получените хирургична интервенция може да бъде консервативен, за опазване на матката обективни данни, или радикален, с пълно отстраняване на матката. Що се отнася до млади, нераждали жени с миома на матката възможни е избран тактика на консервативно хирургично лечение за запазване на репродуктивната функция.

Те включват опазването хирургия миомектомия - лющене единици на миома на матката. В бъдеще е възможно за една жена да забременее, но съществува риск от рецидиви на болестта. След операцията той показва използването на хормонално лечение и постоянно наблюдение от гинеколог за навременното започване облекчаване на повторната поява на миома на матката. По-малко травмиращо е да се извърши миомектомия с хистероскопия. миома на матката в същото време изрязан с лазер под визуално наблюдение на лекар, манипулация обикновено се извършва под местна упойка.

Друга версия на нефрон-съхраняващи операция за миома на матката - miometroektomiya с реконструктивна възстановяване на матката. Същността на операцията се свежда до изрязване обрасли миома на матката при запазване здрави субмукоза-мускулно-серозен тъкан на органа. Това гарантира, че в бъдеще опазването на менструалния и репродуктивната функция.

Радикална операция за рак на маточната включва пълно отстраняване от тялото заедно миомни възли и елиминира възможността да имат деца в бъдеще. Тези операции включват: хистеректомия (пълно отстраняване на матката), supravaginal ампутация (отстраняване на тялото на матката, без врата), supravaginal хистеректомия с ексцизия на цервикална слуз. Когато се комбинира с яйчникови туморни фиброиди или миоми злокачествено потвърждение показани pangisterektomiya - отстраняване на матката с прилежащите органи.

Провеждане на консервативна миомектомия на матката или възможно supravaginal ампутация използване лапароскопски техники (обикновено в размера на миома на матката до 10-15 гестационни седмици). Това значително намалява операционната тъканна травма, тежестта на сраствания в бъдеще и следоперативния период за възстановяване.

Алтернатива на хирургично лечение на маточни фиброиди на матката е процедура артерия емболизация (ЕМА), използван сравнително наскоро. Същността на методологията на ЕМА е да се спре притока на кръв в артериите хранене на миома възел. процедура ЕМА се извършва при условия с рентгенова под местна упойка и е напълно безболезнено. След пункция на феморалната артерия в катетъра на маточна артерия, на която служи припокриващи съдове емболизация лекарствени хранене маточни фиброиди. В бъдеще, заради спиране на притока на кръв към фиброми са значително намален размер или да изчезнат напълно. В този случай, всичко утихне тормози пациентите миома на матката симптоми. маточна артерия емболизация метод е доказал своята ефективност: риск от повтаряне на болестта след ЕМА е напълно отсъства, и след това пациентът не трябва да се проведе допълнително лечение за маточни фиброиди.

Бременност и миома на матката

Опростено и малък размер на миома на матката обикновено не е пречка за появата и нормална бременност. В случаите, когато фиброми маточните растат в нейната кухина (субмикозен фиброма), той спира растежа и на плода и често е причина за спонтанен аборт, за период от 11 седмици от бременността. Местоположение миома възел в цервикалния канал е пречка за естествено раждане. В тези случаи се прилагат за доставка цезарово сечение. Бременност и свързаните хормони често водят до бърз растеж на миома на матката, и следователно, една бременна жена трябва да бъде под постоянния надзор на акушер-гинеколог. който поддържа бременността.

Прогнози и превенция на миома на матката

С навременното открити и правилно извършена от лечение на миома на матката допълнително прогнозата е благоприятна. След опазването хирургия при жените в репродуктивна възраст шанса за бременност. Въпреки това, бързото развитие на миома на матката може да изисква радикална хирургия, с изключение на плодородието, дори при по-млади жени. Понякога дори малък размер на миома на матката могат да станат причина за безплодие.

За предотвратяване на рецидиви на маточни фиброиди постоперативна хормонална терапия изисква адекватно. В редки случаи е възможно злокачествено заболяване на миома на матката. Основният начин за предотвратяване на миома на матката се наблюдава редовно от гинеколог и ултразвукова диагностика за ранно откриване на заболявания. Други мерки, които възпрепятстват развитието на миома на матката е най-правилния избор на хормонална контрацепция, превенция аборт, лечение на хронични инфекции, и ендокринни заболявания. Жените над 40 трябва да се ограничи до продължително излагане на слънце.

Миома на матката - лечение в Москва