Левкемия (левкемия, левкемия, рак на кръвта) - лечение, видове и класификация

Левкемия (левкемия, левкемия, рак на кръвта) - злокачествено заболяване на системата хематопоетичното. Когато заболяването е ракова клетка може да се развие и двете зрели кръвни клетки и незрели от костен мозък стволови клетки. В резултат това води до появата на различни версии на цитопении - тромбоцити, гранулоцити и лимфоцитопения, анемия. Това, от своя страна, допринася за повишен риск от кървене и намалява инфекция присъединяване имунитет.Какво е болестта на левкемия


В левкемия метастази на различни органи (черен дроб, и т.н.) Форма левкемични инфилтрати. В резултат на тяхната работа е нарушена, което може да предизвика артрит, лимфаденит миокарда, аневризъм и мигрена.

Видове и класификация на болестите

Поради естеството на потока е остра левкемия. на бластни клетки често се развива в и хронична възрастни хора и деца. от зрелите хематопоетични клетки, обикновено се появява при възрастни. Заслужава да се отбележи, че острата форма на заболяването никога не стане хронична и хронична левкемия не се влошава. Така че, тази класификация се използва само за удобство, ролята на тези дефиниции по хематология раздор с други медицински области.

Според степента на диференциране на злокачествен рак на кръвните клетки може да бъде недиференцирани, tsitarny и взрив.

В зависимост от симптоматични прояви разпределени стъпка левкемия:

• Основно. обикновено се намират след първата атака, с ярък дисплей.
• Пълна ремисия.
• Частично опрощаване - заболяването има положителна тенденция в резултат на извършена терапия.
• Рецидив: ако две проби, взети на интервали от две седмици, се установи, повече от 5% бластни клетки в костния мозък потвърждава рецидив на. В този случай, кръвен тест може да бъде нормално.
• краен етап - отбелязва повишаване тромбоцитопения, анемия, гранулоцитопения, липсата на резултати от цитостатично лечение и увеличена пролиферация на рака.

Клиничният курс се изолира некротизиращ, анемия, тумор, хеморагичен и смесени форми на заболяването.

Остри левкемии cytogenesis разделени на типа:

• лимфобластна;
• миелоидна;
• невроендокринен;
• monoblastny;
• миелобластна;
• megacaryoblastic;
• недиференцирани;
• eritromieloblastny.

Хроничната левкемия са представени миелоцпгна левкемия, лимфоцитна моноцитна произход:

• миелоидна левкемия (Ph "с-хромозома при деца и ювенилен);
• mieloskleroz;
• мегакариоцитични;
• миелоцпгна;
• базофилна;
• vosatokletochny;
• моноцити;
• erythremia;
• Т-клетъчна пролимфоцитна;
• еозинофилен;
• миеломоноцитна;
• броя на неутрофилите.

Това включва също paraproteinemic левкемия (миелома, болест на Sezary е).

От общия брой на левкоцитите в периферната кръв и наличието на бластни клетки, изолирани aleukemic, subleukemic, левкемични форми и leykopenicheskie заболяване.

Котките са намерени левкемия вирус. Тя засяга различни органи и на имунната система, което води до различни ракови заболявания и имунни заболявания дефицит. Този вид заболяване се проявява само при животните и не се отнася за мъжете. В превозни три вида заболявания на коремни и гръдни кухини или мултифокална левкемия. Левкемия също често страда добитък, човек не може да се яде месо и да пие мляко, добито от болни животни. Тъй като те се натрупват метаболитни продукти и левкемични клетки, което увеличава вероятността от рак.

Симптоми и признаци

Какво е болестта на левкемия
Клиника остра левкемия може да започне постепенно неразположение, обща слабост, ставни и костни болки, хипертермия незначително. Но в други случаи заболяването се развива бързо от вида на остра сепсис, който се изразява с хеморагична диатеза и възпалено гърло, с температурата на тялото достига критични нива. Разработване характерни синдроми: анемичен проявява диспнея, бледност, тахикардия, сънливост и умора, при което хеморагичен кожата образува екхимоза и петехии, понякога се наблюдават вътрешния и обилно кървене от носа и DIC.

Прогресивно развитие на вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Първоначално, като правило, растат признаци на болестта ангина, се превръща в некротичната, улцерозен стоматит се образува, в някои случаи има възпаление на лигавицата на епиглотис, и трахеята небе, възможно болка зъб и в тежки случаи, пневмония.

Кратко интересна информация
- История левкемия произлиза, тъй 1845, по време на този период, Вирхов идентифицирани левкемия като нозологична форма.


- Статистика казва, че в света за годината се празнува повече от 350 хиляди случаи. От тях най-популярната форма е остра лимфобластна левкемия.
- В своята разпространението левкемия тя се нарежда на 11-ти в света. Има много книги, презентации и др по тази тема.
- Най-голям процент от случаите в Австралия, Канада и Нова Зеландия.
- 30% от злокачествени заболявания при деца - е левкемия. Най-често те са първите симптоми на 4-годишна възраст.


Хеморагични прояви, свързани с тромбоцитопения настъпва увреждане на съдовата стена и нарушението на кръвосъсирването свойства. Поради дегенеративни заболявания на сърцето се увеличават, систолното роптаят, приглушени тонове, маркирани тахикардия и хипотония. Поради токсични стимули до промени в черния дроб, пикочния тракт, нервната система и храносмилателния тракт. Често страдат от дихателните органи, развиват огнища на некроза в паренхима и плеврален излив.

В резултат на образуване на левкемична инфилтрати ударни маркиран болка в костите (особено в таза и гръдния кош), хепатоспленомегалия, и подути лимфни възли. Левкемия лезии могат да растат в кожата (левкемия fungoidy) и окото тъкан.

Симптомите прогресират, последен етап на болестта се появяват некротични развият вторична инфекция, сепсис и обща интоксикация.

усложнения

Развитие на левкемия, най-често се извършва веднага. На пръв поглед може да изглежда, че е ТОРС или грип, но когато има увеличение прояви, което води до влошаване на състоянието и развитието на промени в кръвта, е ясно, че все повече и повече на сериозно. Острата форма на заболяването може да доведе сепсис, инсулт, мозъчен кръвоизлив, емболия, големите кръвоносни съдове и удар. Това означава, че без адекватно лечение поради усложнения от ранна смърт е неизбежна.

Какво е болестта на левкемия

Причините за болестта

Етиологията на левкемия е разделена на четири групи:

1. Наследственост. Пациенти с левкемия близки роднини увеличава вероятността от болен. Също така, тази група включва хора с наследствени дефекти, придружени от нестабилност на генотип, хромозомни аномалии (синдром на Turner, синдром на Даун, Bloom, Klanfeltera) и имунни патологични (синдром на Wiskott-Aldrich, Louis Barr, Брутон).

2. Инфекциозни и вирусни причини. Много РНК и ДНК вируси са blastomogenic. Те включват миелобластозен вирус, левкемия мишки, птици, херпес група, папи и едра шарка, еритробластоза, Раус саркома. Някои учени са склонни да вярват, че в човешките клетки вече имат генома на вируса, който е под влиянието на канцерогени започва да показва своята дейност.

3. радиация (йонизиращо) ефект. Директното радиационните принуждавайки пръстен хромозомно увреждане, което в крайна сметка е субстрат на тумора. Един пример е ядрена експлозия в Япония, след което скока се открива в левкемия.

4. канцерогени. Много често причини за левкемия, причинени от влиянието върху човешкото тяло на различни медикаменти (хлорамфеникол антибиотици пеницилин, фенилбутазон, цефалоспорини, цитостатици), химикали (пестициди, бензен, петролни деривати) и храни (хранителни оцветители).

Патогенеза (механизъм на заболяването), рак на кръвта проявява системен растеж на левкемични клетки в костния мозък. Мутирали доменните клетки потискат диференциация на здрави стволови клетки. В остър процес на костния мозък става различни нюанси на пурпурно червено до сиво-зелен.

диагностика

левкемия за диагноза, базиран на клиничните симптоми и с кръвни анализи периферни показват различни промени: абсолютен лимфоцитоза, неутропения, тромбоцитопения, нормохромна анемия, присъствието на Auer пръти и бласти азурофилните гранули.

Основната диагностициране на левкемия е пункция на костен мозък. С помощта на своята продукция, които определят вида на заболяването. Петниста, в някои случаи е трудно да се вземе заради разпространението на влакнести структури. Броят на всички видове клетки от костен мозък се определя от myelograms.

Имунофенотипа бласти, извършвани от ELISA върху стъкло, използвайки светлинна микроскопия или автоматизиран начин чрез поточна цитометрия. Цитохимични изследване разкрива специфични бласти различни ензими, например положителна реакция за гликоген или миелопероксидаза.

По преценка на диагнозата лекар може да включва: рентгеново изследване на цереброспиналната течност, ехокардиография, биохимични изследвания на кръвта, ЕЕГ, ЕКГ, ултразвук. Необходими са и тези методи, за да се определи ефективността на органи и системи.

Диференциална диагноза с ХИВ, инфекциозна мононуклеоза и B12-дефицитна анемия.

Левкемия се обработва по няколко начина, обикновено комбинация от тях се използват.

1. химиотерапия. Съставите се използват комбинации: преднизон, 6-меркаптопурин, метотрексат, винкристин, пурин, rubomicin, аспарагиназа. Лекарства активни срещу раковите клетки се разделят. Те се прилагат интравенозно, орално, в цереброспиналната течност. -Вероятно да развият усложнения от лечението, като например диария, ранна менопауза, загуба на коса, и други.
2. Лъчева терапия - унищожаване на раковите клетки чрез използване на радиация. Манипулацията се извършва 1-2 пъти дневно в продължение на 5 дни.
3. трансплантация (трансплантация) костен мозък.
4. Имунотерапия - стимулиране на естествените защитни сили (IFN).

предотвратяване

Предотвратяване на левкемия се основава на постоянно нащрек за деца с фамилна анамнеза, провеждане на здравословен начин на живот, преминаването на редовни медицински прегледи, навременно лечение на лекар, като се избягват влиянието на рисковите фактори (експозиция на канцерогени) и пренастройване на огнища на хронична инфекция.

Прогнозата на хронична левкемия е по-добре от остра. Острата форма на заболяването обикновено са по-агресивно и бързо, вероятността за преход в ремисия варира от 60 до 95%. Прогнозата на хронична форма с пълното лечение е благоприятна, средната продължителност на живота е 6-20 години.

За хората с увреждания да се дава след потвърждаване на диагнозата, както и за постигане на стабилна и продължителна ремисия може да го премахнете.

Традиционните методи за лечение,

народни средства Лечение помага за укрепване на имунната система, подобряване на функцията на вътрешните органи и улесняване на кървене:

• Микс 6 супени лъжици плодове и листа от боровинки или боровинки, произведена в 1 литър вода. Пийте чорбата през деня в цялата триместър. Боровинките могат да бъдат заменени с брезови пъпки, семена Echinops, zubchatki или наследяване.
• Трябва да се яде 400 грама на ден на сурово или печена тиква.
• Това е полезно да се пие 3 пъти на ден в продължение на 1 супена лъжица инфузия на мащерка и медуница или борови ядки.
• пара във вряща вода семената на лена е 1 супена лъжица 3 пъти на ден.
• Добави в чаените листа от горска ягода, върховете на цъфтежа елда цъфтежа медуница и жълт кантарион.
• Диетата на протеини храни, трябва задължително да присъстват (черен дроб, месо, сирене), както и други полезни продукти от плодове, яйца, билки, зеленчуци.