Какво означава това, дукат - значението на думите

Търсене ценности / думи на тълкуване

Раздел е много лесен за използване. Кутията за предложение е достатъчно, за да въведете думата, която искате, и ние ще ви издаде списък на нейните ценности. Искам да отбележа, че нашият сайт предоставя данни от различни източници - енциклопедични, разумно, словообразуване речници. Тук можете да се запознаете с примери за използването на въведените от вас думи.икономически речник

(От италианската Ducato, от латинската ducatus - .. херцогство) дукат

златна монета, която е сечена от 1284 във Венеция, и се използва широко в Европа, тъй като висок клас златна монета с тегло 3,5 грама е бил използван преди Първата световна война.

Обяснителна речник на българския език. DN Ушаков

Dukat, т. (Цт. Ducato) (ист.). Стари венецианска златна монета.

Обяснителна речник на българския език. SI Ozhegov, N.Yu.Shvedova.

-а, м. Древна монета на някои страни от Западна Европа. Д-р Силвър. Gold г.

Новият речник и словообразуване речник на българския език, TF Ефремова.

Антични сребро, след златни монети разпространени в редица # 13; Западноевропейските страни.

Украсата под формата на медали, медальони, nosivsheesya на кабел в гърлото.

Dukat реколта сребро, злато след това (3.4 гр) монета (От италиански Ducato.); Той се появи във Венеция (1140). По-късно, тя сечени в много страни от Западна Европа (понякога наричан пайети или Флорин). В предварително Петровата България, наречена дукат.

енциклопедия

Дукат - измислен герой в научната фантастика телевизионния сериал "Стар Трек: Космическа станция 9".

Гал Дукат е префекта на последните години от окупацията Beydzhora и заповяда на станция "Turok Nord", по-късно преименуван на "Deep Space Nine".

прав | мини | На лицевата страна на първите дуката дясно | мини | На обратната страна на първите дуката Дукат - старата валута на повечето европейски държави. Той е издаден за първи път през 1284 Република Венеция като имитация на флорентински Флорин. Феноменът на монетата е фактът, че в продължение на много векове от съществуването си дукат избягал щети. Повечето страни в Европа за 700 години нека дуката, запазвайки оригиналните характеристики: монетата тежи около 3,5 грама злато с чистота от 980 минути. Сплав от злато 986, карат наречен dukatnogo злато.

След дукат стана широко разпространена в редица страни започва да сече по-големи сребърни монети, еквивалент на цената на дукат. Те включват холандски dukatony XVI-XVIII век и италиански dukatone. Освен това в някои нумизматични източници за Дукат, защото имената на съзвучие включват сицилиански Ducale.В Русия първите златни монети копират унгарски дуката, благодарение на това, което се нарича "финските дуката." Първите златни монети на Петър I оразмерени да поемат стандартите за дуката. Широко известен копия на холандските дуката. сечени в милиони копия по Sofiyaskom Mint в 1735-1867 години.

Dukat (област Магадан)

Дукат - селище от градски тип в квартал Omsukchan на региона Магадан на България.

Разстоянието до административния център е 31 км, Magadana - 595 км.

Дукат (Football Club, София)

Дукат - съветски футболен клуб от Москва. На нивото на всички съюз, той не говори.

  • Дукат - името на европейските златни монети с тегло 3.4-3.5 грама
  • Дукат - село в района на Магадан. което е около втория по големина в света сребро депозит. Населението на 3000 души.
  • Дукат - измислен герой в научната фантастика телевизионния сериал "Стар Трек: Космическа станция 9".
  • Дукат - тютюневата фабрика и марка цигари в България и Съветския съюз.
  • Дукат - военно-териториална единица на покойния римската и ранновизантийската империя.
  • Дукат - паричната единица на Република Кентавър във Вавилон 5 филм.
  • Ducat - един от сортове с едри плодове на ягода, полски разплод.

Примери за използване на думата дукат в литературата.

Perfect ред инфантата церемония донесе такова удоволствие, че даде отец Бласко двеста дуката и изпрати писмо, в което той му благодари за прекрасната гледка и призова да продължи да служи на Бога за славата на Светата инквизиция, и за укрепване на държавата.

И никой не ви пита, прекрасен малък Амати, ако искате конярите - те са платили за вашите звънене флорина и дуката. пайети и пиастра.

Карл се появи в Арецо, флорентинците му платени четиридесет хиляди дуката за тяхното обещание да не се притеснява.

И все пак, аз исках да разбера цена пръстен и отидох да brilyantschiku които оценявам трите си дуката.

Когато, така да се каже, хранят ги със своята светлина и нашата нежност, Балтазар се оттегли, Емануел де Солис, в ход, който засяга някои принуда, извади най-накрая, три хиляди дуката на злато, което той държи в джоба си, като през цялото време се бои като че ли това не е забелязал.

Когато две хиляди дуката са подредени в колони, каза Балтазар в отчаяние: - Маргарет, това злато имах нужда!

Капитанът на церемониите на Ватикана Париж де Граси веднага предложил петстотин дуката.

И Кади награден Лъжци получат портиер сто дуката обезщетение, защото според мюсюлманската традиция, мъжът трябва да плати жената развод.

И всеки ден, в пет часа вечерта, когато сенките на колоните на Сан Теодоро и крилат лъв обединени в един удължена лента, пресича площад Сан Марко, анатом дойде в публичния дом със своя триножник, платно и бои, сложи десет дуката на нощното шкафче и дори не заснет камизолка.

Той също така е оставил на инструмента, както и Леандър в тези дни, разделени с търговци, хранени с тяхната работа, изпълнени със страх, с джобове пълни с дуката спечелени.

Другарки и другари са имали вечеря заедно, да пренощуват, а на следващата сутрин Леандър даде своя приятел още десет дуката и определеното място на следващото заседание.

Леандър с diOMe-Diem изяде кон, тогава Леандър нает за спътника си лодка и го изпраща на другата страна, на територията на Австрия, с дузина дуката и реда за подготовка за Slankamenom в Срем, в основата и материалите за новата църква.

Ахат и карнеол, индийски американ плат и Malvaceae, и двете разновидности на нард - всичко е паднал в цената от една малка част от дуката.

В действителност, това не е заради неговата силна, защото вместо да се налага да се определи конче цена десет или двадесет пистола както чичо му, той не се срамува да ми предложи три дуката. Приех с не по-малко радост, отколкото ако бях направил тази сделка.

В същото време, те са деликатно изчиства джобовете си и извади още, че се поколебае да предприеме разбойниците, а именно четиридесет дуката на чичо си.

Източник: Библиотека Максима Moshkova