Интернет мрежа

По-рано в мрежата се използваше само като средство за трансфер на файлове и съобщения по електронната поща, но днес се реши по-сложни проблеми на разпределен достъп до ресурси. От Интернет, което показва, след като единствено като изследователски и образователни групи, чиито интереси удължен до достъп до суперкомпютри, че става все по-популярен в света на бизнеса.Фирми примамват скорост, евтини глобалната комуникация, удобство за съвместна работа, налични програми, уникална база данни от интернет мрежа. Те смятат, че глобалната мрежа, като допълнение към техните собствени локални мрежи.

Целта на тази книга, за да опише външния вид, актуалното състояние и развитието на Интернет. И също така да обмислят все повече става зависимо от World Wide Web. Какво кара хора във виртуалния свят?

1. История на Интернет

През 1961 г. перспективни изследвания за отбраната Agensy (DARPA) при поръчки на Министерството на отбраната на САЩ стартира проект за изграждане на пилотна мрежа пакет. Тази мрежа, наречена ARPANET, първоначално предназначен за изучаване на методи, за да се осигури надеждна комуникация между компютри от различни типове. Много методи за предаване на данни чрез модеми са разработени в ARPANET. В същото време той е разработен и протоколи за предаване на данни в мрежата - TCP / IP. TCP / IP - този набор от комуникационни протоколи, които определят как различни видове компютри могат да комуникират един с друг.

Експериментирайте с ARPANET беше толкова успешна, че много организации искат да влязат в него, за да бъдат използвани за дневни данни. И през 1975 г., ARPANET еволюира от пилотна мрежа в работна мрежа. Отговаря за мрежова администрация предприе отбраната комуникационна агенция (DCA), сега се нарича агенция по отбрана информационни системи (DISA). Но развитието на ARPANET не спира там; Протоколи TCP / IP продължава да се развива и да се подобри.

През 1971-72 г. той публикува първия стандарт за TCP / IP протокол (на разработчика - Интернет Working Group), която влезе Военния стандарти (MIL STD), т.е. военни стандарти, както и всички, които работиха в мрежата, трябва да се премине към тези нови протоколи. За да се улесни този преход DARPA подхожда с предложение на ръководителя на фирмата Berkley Software Design - изпълнени с TCP / IP протоколи в Бъркли (BSD) UNIX. От тогава и тя започна UNIX съюз и TCP / IP.

2. Обща характеристика на интернет

2.1 от протокола от интернет

Основното нещо, което отличава интернет от други мрежи - е неговата протоколи - TCP / IP. Като цяло, TCP / IP, терминът обикновено означава всичко, което е свързано с протоколите на взаимодействието между компютрите в интернет. Тя обхваща цялото семейство от протоколи, приложения, и дори самата мрежа. TCP / IP - технология, работещи съвместно, интернет технологиите. Името на протокола TCP / IP, получени от два комуникационни протоколи (или протокол за комуникация). Това е е Transmission Control Protocol (TCP) и Internet Protocol (IP). Въпреки факта, че в Интернет се използва голям брой други протоколи, Интернет мрежа е често по-нататък TCP / IP мрежа, тъй като тези два протокола, разбира се, са от съществено значение.

Както във всяка друга мрежа в интернет, има 7 нива на взаимодействие между компютри: физическо, логично, мрежа, транспорт, ниво сесия връзка, изпълнителна и приложния слой. Съответно, всяко ниво на взаимодействие отговаря на набор от протоколи (т.е., правила за взаимодействие).

Физически слой протоколи определят външния вид и характеристиките на връзката комуникации между компютрите. В Интернет се използва в почти всички понастоящем известни методи за комуникация от прост окабеляване (усукана двойка), за да комуникационни линии оптични (FOCL).

мрежа слой протоколи са отговорни за прехвърляне на данни между устройства на различни мрежи, че е включен в маршрута на пакетите в мрежата. За мрежа слой протоколи принадлежат на IP (Internet Protocol) и ARP (Address Resolution Protocol).

Transport Layer протоколи управляват прехвърлянето на данни от една програма в друга. За да принадлежат към една и TCP протоколи Transport Layer (Transmission Control Protocol) и UDP (User Datagram Protocol).

протоколи изпълнителен ниво, занимаващи се с услуги за приложения. За изпълнителен ниво програми принадлежат на стартираните програми, например, на Unix-базирани сървъри, за да се осигури разнообразие от услуги за абонати. Тези програми включват: Telnet сървър, FTP сървър, Gopher-сървър, NFS сървър, NNTP (Net протокол News Transfer), SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), POP2 и POP3 (Post Office Protocol) и т.н.

За ниво приложение протоколи включват мрежови услуги и доставка на програмата.

2.2 Услуги, предоставяни от мрежата на Интернет

Сред съобщителни услуги между абонати принадлежат.

Telnet - отдалечен достъп. Тя позволява на абонатите да се движат на всеки компютър в Интернет като свои собствени. Това означава, че ще организира програми, промяна на режима на работа и т.н.FTP (File Transfer Protocol) - Протокол за трансфер на файлове. Тя позволява на абонатите да споделят файлове с всеки компютър в мрежата. Когато свържете към отдалечен компютър, потребителят може да копирате файл от отдалечен компютър по своему и копиране на файл от компютъра на устройството за дистанционно управление.

NFS (Network File System) - разпределена файлова система. Тя позволява на абонатите да използват файловата система на отдалечения компютър като своя.

В допълнение към тези услуги, мрежата предоставя следните услуги за използване на бази данни.

WAIS - още по-мощно средство за получаване на информация от Gopher, тъй като тя търси ключови думи във всички текстове на документи. Исканията се изпращат в съкратен вид в опростен английски. Това е много по-лесно, отколкото да ги формулира като езика на алгебра на логиката, и това прави WAIS по-привлекателна за непрофесионални потребители.

При работа с потребители съкратен вид не е нужно да прекарват много време, за да намерите най-материалите от които се нуждаят.

В интернет има повече от 200 съкратен вид - библиотеки. Но тъй като информацията е представена предимно от служители на академични институции на доброволни начала, по-голямата част от материала се отнася до областта на научните изследвания и компютърни науки.

WWW често се използва като интерфейс към бази данни. Потребителят от своя страна може да се възползва от възможността да работи с хипертекста на WWW за комуникация между техните данни и данни WAIS и WWW така че собствената запис на потребителя, тъй като са били интегрирани в споделената информация. В действителност, това със сигурност не е така, но тя се възприема по този начин.

Почти всички мрежовите услуги са изградени на принципа на "клиент-сървър". Сървър в интернет се нарича способността на компютъра да предостави на клиентите (като пристигането на техните искания), някои мрежови услуги. клиент-сървър взаимодействие обикновено се конструира както следва. Според искането идва от клиента към сървъра, за да стартирате различни програми за предоставяне на мрежови услуги. Като работеща програма на сървъра отговаря на клиентски заявки.

3. Интернет - глобална мрежа

Интернет - глобална компютърна мрежа, която обхваща целия свят. Днес интернет има около 500 милиона абонати в над 150 страни по целия свят. Месечен размер на мрежата, се увеличава с 7-10%. скорост Backbone само за няколко години се е увеличил от 56 Kbit / сек до 45 Mbit / сек. Интернет е в основата, така да се каже, осигурява връзка на различни информационни мрежи, принадлежащи на различни институции по целия свят, една с друга.

В действителност, Интернет се състои от множество локални и глобални мрежи, собственост на различни фирми и предприятия, свързани с различни линии за комуникация. Интернет може да се представял като мозайка, изградена от по-малки мрежи с различни размери, които са активно си взаимодействат един с друг, изпращане на файлове, съобщения и т.н.

В момента интернет е изправена пред период на експанзия, до голяма степен се дължи на силна подкрепа от правителствата на европейските страни и САЩ. Годишно разпределение на около 1-2 милиона долара в САЩ за създаването на нова мрежова инфраструктура. Изследвания в областта на мрежовите комуникации също са финансирани от правителствата на Великобритания, Швеция, Финландия, Германия. Въпреки това, публични средства - само една малка част от получените средства, като всички по-забележима става мрежа "kommertsizatsiya" (очаква се, че 80-90% от средствата ще дойдат от частния сектор).

4.1 Липса moschnosteyInternet

4.2 SozdanieInternet2

Според уеб създателите на проекта, ново бебе позволява на конференцията за ефекта от присъствието на проектиране на изображение на специално оборудване. Проблеми с информационната скорост дори отстранява (1 - 10Gbit / с - достатъчно трафик), могат да се развиват само заявление за обработка и визуализация на информацията, получена. Вече активно развитие на триизмерен конференции се извършва в момента, които в бъдеще ще трябва да се измести конвенционалните конференция.

4.3 StrukturaInternet- 2

Цялата мрежа се състои от възлови точки - GigaPops (гигабита капацитет точки на присъствие). По това време, тези точки малко повече от 30 парчета. Котва точки свързани с обща опорна. Директно към информационните точки са свързани чрез оптичен кабел университети, изследователски лаборатории и редовно интернет. Общо линия се базира на оптична мрежа Abilene и работи при скорост до 2.4 Gb / сек.

4.4 Приложения dlyaInternet-2

Дори и днес, приложения, които са създадени да работят ефективно с новата мрежа. Някои от тях се използват от американските университети в процеса на обучение.

Виртуалната клетка. Емулация среда в реално време, в което учениците могат да изучават структурата и функцията на клетката.

BIBS. Интерактивна система за дистанционно обучение. Тя ви позволява да провежда дистанционно лекции и семинари с голям брой потребители едновременно.

Има и виртуални среди за изпълнение на различни задачи за научни цели, като например: мишки, Cave5D, ResearchChannel, мас спектрометрия и др.

Интернет-2 проект е много обещаващ и предлага много нови функции, които не могат да осигурят нормален интернет. Virtual Lab на друг континент ще бъде нещо обичайно. Развитието на науката в "дистанционно" режим трябва да достигне до нови нива. Докато България изостава в съобщенията от една и съща САЩ в продължение на 7-10 години, но рано или късно вълна от иновации е дошъл при нас. Вече има реални сделки до Владивосток от Университета на Калифорния в създаването на сателитния канал на за сметка на безвъзмездна финансова помощ в НАТО. Това ще даде възможност да се свържете образователна Приморие мрежа с Калифорнийския университет. От университета е в интернет-2 мрежата, това е реален шанс за в бъдеще да се присъедини към свръхбърз мрежа. По това време, Интернет-2 е затворен за обикновените потребители, мрежа. Но в бъдеще може да се промени, както е в случая с ARPANET.

Интернет се развива, и този процес не може да бъде спряна, защото мрежата е децентрализирана, и изключване на един сегмент не може да го получи от равновесие. Интернет предоставя уникална възможност за повечето хора. Това търсене на правилната информация, комуникация, общуване с хора от цял ​​свят, придобиването на стоки в електронните магазини, обучение и добро време. С всеки изминал месец все повече и повече потребители, свързани към мрежата, не е далеч зад себе си в този компонент и Runet - български интернет сегмент. Според прогнозите на мнозинството от чуждестранните компании най-обещаващ пазар на IT-технологии в света - България и Китай. Доказателство за това е фактът, че всички от водещите компании (ATI, Nvidia, Gigabyte и др.), Открита руски език сайтове, където уговореното постоянно актуализирана информация в областта на компютърните технологии.

България географски уникална страна, както и с интернет хора от различни градове, разделени един от друг от хиляди километри, може да комуникира със същата ефективност, както ако те са живели в една и съща къща. И важният фактор (поради икономическото състояние на населението) е наличието на (персонален компютър, интернет кафе).

Списък на използваните източници

6. А. Karolik Интернет 2. Общ преглед на проекта. // хакер вер 08.02 (44), стр. 18