Видове човешки хормони и техните функции

Човешкото тяло - е сложна система, която изпълнява множество операции. Значителна роля в правилната организация на човешкото тяло хормони операция игра. Има катализатори за биохимични процеси, които се произвеждат от жлезите с вътрешна секреция. Има различни видове хормони, и всеки от тях има специфична функция.класификация на хормони

В зависимост от химичната структура, разграничат тези видове хормони. Протеин-пептид група съчетава тайните на тези жлези като хипофизата, хипоталамуса, панкреаса хормони и паращитовидната на. Към този тип принадлежат и калцитонин, който се произвежда от щитовидната жлеза. аминокиселинни производни, включени във втората група (норепинефрин и епинефрин, тироксин, и т.н.). Има видове стероидни хормони. Те се синтезира главно в половите жлези и надбъбречната жлеза (естроген, прогестерон). Хормони първите две групи, най-вече отговорни за обменните процеси в нашето тяло. Стероидни хормони контролират същите видове физическо развитие и процеса на възпроизвеждане. В зависимост от метода за предаване на сигнал на клетките на секреция, разграничат липофилни и хидрофилни хормони. Първият може лесно да проникне през клетъчната мембрана в ядрото. Последният също се свързват към рецептори на повърхността на структурния елемент, като се започва със синтеза на така наречените молекулни медиатори. Характерно е, хидрофилните хормони се транспортират чрез кръвния поток и се свързват към неговите липофилни протеини и така се транспортират.

Примери за хормони

ендокринна система

Така е набор от всички жлези и органи в човешкото тяло, които секретират специфични биологично активни компоненти - хормони. Ендокринна система е отговорен за много процеси, като същевременно се гарантира нормалното развитие на организма. Тя контролира химически реакции, които генерират енергия се отразява на психо-емоционалното състояние на човека. Чрез ендокринната система включва щитовидната жлеза, паращитовидната, панкреаса, хипофизата и епифизата, надбъбречните жлези, хипоталамуса. Тя също така включва и органи като тестисите, яйчниците. Всички хормони действат директно в кръвта или лимфата. Всяка неизправност на ендокринната система може да предизвика сериозни заболявания (диабет, туморни процеси, затлъстяване, хипер и хипотиреоидизъм
).

Примери за хормони

Тъканните хормони, техните видове и функции

жлеза на щитовидната жлеза. Видове хормони и техните функции

Този орган има формата на пеперуда и се намира в областта на шията (отпред). Теглото на своите сравнително малки - около 20 грама. Регламент на сексуалната функция (възпроизвеждане), на храносмилателната система, метаболитни процеси, поддържане на нормално психо-емоционалното състояние - всичко това се контролира от хормони на щитовидната жлеза. Видове им последователи. Тироксин, трийодтиронин - много важни тайни за човешкото здраве. За това те са се образували, трябва да бъде достатъчен прием на йод. Действието на тези хормони са подобни, но по-активно трийодотиронин. На първо място, тези вещества са включени в метаболизма на енергия. Те също така се отрази на сърдечния мускул, черва, централната нервна система. Също така, тези видове хормони, участващи в развитието на целия организъм, узряването на репродуктивната система. Калцитонин е отговорен за ниво на калций в кръвта, както и участва в водно-електролитния метаболизъм. Недостатъчна продукция на хормони на щитовидната жлеза води до бързо човешки умора, летаргия, всички метаболитни процеси се забави. Ако те са произведени в излишък, то е възможно да се наблюдава активност и прекомерна възбудимостта.

Примери за хормони

Анализ на хормони на щитовидната жлеза, която произвежда

Ако човек е видял промени, като колебанията на тегло (или остър набор от загуба на тегло), проблеми с сексуално желание, спиране на менструацията, забавено развитие (психологически) при деца, не забравяйте да предпише по кръвен тест за хормони, произвеждани от щитовидната жлеза. За доставката му трябва да бъдат подготвени по специален начин. Най-добре е да се ограничи всякаква физическа активност в деня преди теста. Важно е да се да се премахнат алкохол, кафе, тютюн (дори и един ден). Взимането на кръв се случи през нощта, на празен стомах. Хормоните на щитовидната жлеза могат да бъдат разположени в свързаните и свободните държавата. Ето защо, по време на проучванията определи сумата на свободен тироксин, свободен трийодтиронин, тиротропин, както и нивото на антитела към щитовидната пероксидаза, тиреоглобулин. Като правило, проучването отнема един ден. В зависимост от получените резултати можем да говорим за определено заболяване.

Примери за хормони


Паращитовидната жлеза и нейните тайни

Хормоните произведени от надбъбречните жлези

Панкреас. Видове хормони и техните функции

Отделно от факта, че панкреаса участва активно в процесите на храносмилането, тя също така произвежда хормони, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма. Всички те попадат директно в кръвта на човека. Този орган произвежда тези видове хормони: инсулин, С-пептид, глюкагон. Основната функция на инсулин - регулира нивото на захар. В случай на нарушение на синтез своите процеси може да се развие диабет. Инсулин също засяга производството на активни съединения на стомашно-чревния тракт, синтеза на естроген. То може да бъде в тялото на свободна и свързана форма. Ако количеството на инсулин е недостатъчна, процесът на преобразуване на глюкоза в мазнини и гликоген е счупен. По този начин тялото може да се натрупват токсини (например, ацетон). Глюкагон - също е критичен елемент в нашето тяло. Той активира процеса на липолизата, повишава нивата на кръвната захар. Също така с това намалява нивото на калций в кръвта фосфор. Видове панкреатичен хормон действие са тясно свързани помежду си. Благодарение на комбиниран влиянието им се осигурява оптимално ниво на глюкоза.

Функции на хипофизни хормони

Хипофиза - ендокринна жлеза, която се състои от преден и заден дял и малка част между тях. Тялото тежи само 0,5гр, но функциите се извършват доста важно. хипофизната жлеза синтезира следните видове човешки хормони. Адренокортикотропен викове стимулира надбъбречната кора. Това се отразява и на образуването на меланин. Лутеинизиращ хормон влияе на правилното функциониране на репродуктивната система. Благодарение на това стимулира овулацията, произведени от андрогени. Тиреоиден хормон секреция координира щитовидната биологично активни вещества. Соматотропин активно участва в растежа на организма и белтъчния синтез. Тя може да се отрази на нивото на глюкоза, липиди разпад. Този хормон е отговорен за нормалното физическо развитие на човешкото тяло. Увеличаването на нивото му води до гигантизъм. Ако растежен хормон е под нормата (при деца), наблюдаваната закърняване. Между другото, различни видове на растежен хормон (синтетичен) използвани за борба нанизъм, за увеличаване на масата в спортисти. Пролактинът - основният хормон, отговорен за производството на мляко при жените. Също така, благодарение на поколение по време на кърмене не се следните настъпи бременност. Средният дял се произвежда melanotropin. Постериорна лоб произвежда тези видове човешки хормони като окситоцин, вазопресин. Първият насърчава контракции на матката, има производство на коластра. Вазопресин стимулира мускулите на органите като черва, матката, кръвоносните съдове.

Примери за хормони

половите жлези

Яйчници и тестиси произвеждат полови хормони. Видове им последователи. На първо място, те са разделени на мъжки и женски. Въпреки това, малки количества могат да присъстват и противоположния пол. Видове мъжки хормони: тестостерон, андростерон, дихидротестостерон, ростендиол. Всички те осигуряват развитието на полови белези като първична и вторична. Трябва да се отбележи, че нивото им не толерира такива вибрации в сравнение с жените тайни. Благодарение на тестостерон предизвиква производството на семенна течност, в резултат на привличането на противоположния пол. Също така специално разработена мускули, скелет, там е характерно за мъжки глас игрище. Други стероидни хормони (например, DHT) осигуряват мъжки поведение, както и характеристика вид: растежа на косата в някои области на структурата на тялото. Видове женски хормони са: прогестерон, естроген, пролактин (щитовидна жлеза).
Прогестеронът е произведен от жълтото тяло. Това желязо се формира след овулацията. Той изпълнява следните функции: тя допринася за растежа на матката, прави възможно яйцеклетка (оплодени) се фиксира в своята кухина. Прогестеронът подготвя една жена по време на бременност и също допринася за детеродна. Ако количеството на хормона не е достатъчно, менструалния цикъл е счупен, тук могат да се кърви. Страда от ниски нива на прогестерон и емоционално състояние: като правило, една жена страда от внезапни промени в настроението. Повишено ниво хормон може да посочи нито една бременност или за злокачествено заболяване. Естроген - специфични видове хормони при жените. Те включват естрадиол, естрон, естриол. Тези вещества са отговорни за формирането на тип фигура от женски пол, подобряване на тонуса на кожата и еластичност. В допълнение, този тип хормони насърчаване на нормалното протичане на менструация. Те също така защита на кръвоносните съдове от натрупването на липиди плаки, допринася за растежа на костната тъкан, забавяне това калций, фосфор. Когато нивото на естрогена е недостатъчен, има мъжки модел на окосмяване по тялото, кожата ранно стареене, натрупване на излишно тегло в областта на корема, бедрата, костите стават по-крехки.

Примери за хормони

Примери за хормони