Те живеят с измръзване в -60! И ни посъветва как да оцелеят в студа

Как да живеем в студа

Ние издирих човек, който е живял в продължение на много години в тази забравена от бога място и хората. Олег е работил като ръководител на полети Suhomesov местното летище.

- Машина на нашите студове не може да се изключи - казва източникът. - Имате шофьори на камиони превозни средства обикновено работят в продължение на месеци, без да изключвате двигателя. Ако двигателят спре в и следващата няма да помогне - лека спирала! След 2 часа престой, вече не е развит машина ще започне да се движи. Но дори и с двигател с колата си след 4-часов паркинг замръзва колелата обръщат в камъните. И през първите няколко часа той ще се движат като ледения блок. Водачите в този случай бавно преодоляване на първите няколко километра на колела, наподобяващи формата на яйце.Постепенно се затопли гумите и закръглени. В най-лошия случай, колелото може да се счупи от замръзване. Но това се случва рядко. Но желязната рамка на автомобила постоянно се справи. От разклащане в крайна студен разбива пластмасовата броня. Но истинската Проблемът е, че ако машината е счупена печка. Тук няма опции - дръпнете с повече дрехи и издърпайте до най-близкото населено място.

Broken печка - не е толкова лошо. Истинска катастрофа на Oimyakon счита за провал в системата за захранване.

- За смущения с електричество не може да се помни, без сълзи. Беше като ада! - продължава Олег. - Ние на летището има свой дизелов власт. В паметта ми тя отказа три пъти в средата на зимата. Всички мъжкото население оборудва удар лампи (горелки) и е взето, за да запазите жизненоважни съоръжения като детска градина, магазин, клуб, сграда на летището, трапезарията. Както топлата вода в тръбите не се разпространява, тръбата започва да се охлади, и след това - peremerzat в тесни пространства. Около летището проведе затворен отопление основна - от къща на къща, и така нататък. Така че, ние започнахме да търсим, където peremerzla тръба, а след това изкопал на място и започна да загрява. Работата се извършва при -60 градуса. Щях враг не иска подобна авантюра - да тичам в студа и горещия дъх на студения въздух да опожаряването вътре.

На студен полюс има болница, детска градина, училище, магазин. Така че, за да оцелее в средата на зимата е не само най-силния дух на хората, но също така и крехки жени с малки деца. Между другото, студентите са ревниви Oimjakon Москва студенти, които при -30 не могат да посещават учебните занятия. Възрастните, от своя страна, са объркани от четенето доклади за инциденти - как може okolet при -40?

- -25 За нас - това е най-топлото време на брега на Черно море, - Олег смее. - При тази температура, ние се повиши ушите капачки. Разбира се, в Оймякон мрачна зима по улиците пусти, защото светлината само на 4 часа на ден, а ужасен студ принуди жителите на къщата, за да се затопли в близост до печката.

В много региони в България миналата седмица в резултат на тежко измръзване отменен класове в училищата. Единственият регион, който не е докоснал постановлението, се превръща в студен полюс.

През зимата на изхода към улицата oymyakontsy се подготви добре.

- Ако съдът при минус 50, излизат от къщата, в пълен боеприпаси. Якета и шапки са строго от натурална кожа, защото всички изкуствен дял се повишава и почивки в студа - продължава Олег. - Моят приятел ми разказа как баща му беше решил да зима в тънко яке, за да стигнем до трапезарията без кожено палто. Когато той извади ръката си от джоба си, за да отвори вратата, дясната си ръка отрязани яке преди хранене. На краката носим ботуши. Тази обувка е ушит от кожата на долната част на краката на елените, които якутски наречени Камю. Така че тези kamuses един чифт untov нужда 10 бройки. Както за дрехи - е желателно палта дължина достигат до CNT. Ако дрехата е по-кратко - може да се замразява пищялите и коленете. Отправете само топла шапка от норка, лисица или лисица.

Една от основните атрибути на облеклото е шал.

Деца и замръзване - изглежда, са две несъвместими неща. Въпреки това, налице е oymyakontsev, работи се намери начин да се защитят malyshni години.

- Деца ние Кута на пълната програма! Това е съвсем ритуал! - Олег припомня. - Жена ми и аз, преди да заведа сина ни на улицата, го постави топло бельо на върха - вълнени панталони, както и най-накрая спря да му гърди трета памучни дебели панталони. На тялото носеше дебел пуловер над риза риза. На стъпалата - плетени чорапи и ботуши. Но това не е всичко. След всичко това, детето увити в tsigeykovuyu кожено палто. На главата му - шапка, върху които друг също tsigeykovaya. Ръцете син скрил в заек ръкавици и лицето плътно обвързани с шал. От всички отворени части на тялото, че е оставил само вежди и очи. За да излязат по този начин, той сам не може - ръцете и краката му няма да се движат.

Така, че всички родители, извършени бебета в ръцете си, а след това потопени в шейна, като бяха в градината, което се намира на летището. Но преди да сложи син в шейната, ние сме нагрява на котлон палтото, което Стела вагона. Училището, което също се намира в близост до летището, преди децата са били взети от специални автобуси, оборудвани с допълнителна пещ. Сега Oimyakon няма обществен транспорт, както и младши гимназисти в 3-те километра преодолени чрез шейна.

Зимните децата на училище, ние изнасяме за шейни - обществен транспорт в Оймякон не.Колко трудно би oymyakontsam нито е живял, техните плюсове на силен студ е все още там. Например, обикновената настинка вирусите заобикалят ръб на ветераните. Вирусите в студа умират.

- Наистина, настинки там рядкост. Аз съм на 15 години като цяло никога не са имали настинка и не знаех, че такава хрема и болки в гърлото. Фактът, че въздухът е много сух Oimyakon - лесно може да замрази носа, бузите, ушите, и в същото време не е лесно. Ветровете нямат никакво зимата. Ако дори и при -60 и вятъра роза, желязото щеше да се разпадна под въздействието. Въпреки че счупи така че няма вятър.

Има ли живот на Марс? Този въпрос е подобен - има живот при -60? Оказва се, че има. Oymyakontsy и голяма празници се празнуват и да отидат на риболовно пътуване, както и на Богоявление се потопите в дупката.

- Зимни басейн с нас, разбира се, не е добре дошъл, но през последните години, за да се кръстят хората започнаха да се потопите, - казва Олег. - Представете си, на улицата пред вас и -55 замразяване поток, където температурата на водата е 3 градуса. Когато краката сухи, лед вода, докато не може да ходи без проблеми. Но след като един човек падна и се появи на повърхността, крака мигновено измръзване лед. В този случай, трябва или да се полива с топла вода primerzshie крака или се потопите в една дупка в обувките на пистата, за да се измъкнем без никакви проблеми.

Oymyakontsev любим празник - празник на Севера. На този ден в полюс на Студената дойде Дядо Коледа от Голямата Ustyug, Santaka Коледа от Лапландия и Саха дядо мраз Chiskhan (студена настойник).

Е, какъв празник в Русия без алкохол! Въпреки, че е необходимо да се действа изключително внимателно със силни напитки на северния полюс.

- Алкохолът не предпазва от студа, а по-скоро обратното! Ако силен недостиг на кислород в нетрезво състояние е по-добре да не се хвърля на улицата. В съветските времена, хората пиеха фактически не съществуват в Оймякон. Сега проблемът на алкохол е много сериозен. Поради вече високата смъртност в студения полюс увеличил значително. Спомням си една вечер в къщата ми съсед избяга: "Обличай се бързо, помощ вдигне лице от снега изглежда да бъдат замразени." Аз бързо хвърли шапката, палтото и се затича към улицата. Виждам в снега някой ръмжи, лутане. На улицата е шумът измръзване и при всички наоколо - непроходима тъмнината. Ние повдигнат този човек, влачат до най-близкия топло място - летище котела. Причинява се "първа помощ". Пациентът е седнал пред нас цялата бялото - изправят напълно измръзнали. В допълнение, той е бил без шапка и ръкавици. Пръстите не се движат изобщо, беше ясно, че са стигнали до край, ампутация не може да бъде избегнато. И този човек, след измръзване така външно променило, че ние дори не можеше да се идентифицират. По-късно се оказа, че пияницата се обърна заварчик нашето летище, което разбира се аз знаех. След напускане на болницата имаше лицето му oblezlo, слезе няколко слоеве на кожата. И пръстите ампутирани, той не даде, но ноктите всички изчезнали, ужасен, разбира се, беше спектакъл.

Между другото, водката в Оймякон на улицата никой не напитки. Той казва, че замръзва запалима течност в продължение на няколко минути.

- Водка на замръзване и замръзва наистина здраво. Имаме дори живачни термометри не - те показват така наречените "Лято" на температури до -45. По-свиреп студ издържат само с алкохола термометри, които работят безпроблемно!

Нищо чудно, те казват, че Оймякон най-обикновените неща стават най-необичайни форми. Например, един от най-интересните факти - полицията в Оймякон не са в притежание на клубовете, защото те се спука в студа.

- Да, зимни полицаи с палки не могат да бъдат намерени, защото това е първият zakameneet като дървена пръчка, а ако тя "почитат", на почивката - смее Suhomesov. - Същото нещо се случва с рибата. През зимата рибата се улавят мрежи, които поставят на леда. Издърпайте хване мраз - след 5 минути тази риба да нокти нокти. Друг интересен момент - местните жители след измиване бельо издържат на студа за vymorozki. Няколко минути по-късно висяха прането става въпрос. Няколко часа по-късно, че е необходимо да се върне в къщи. Но целият този процес трябва да бъдат много внимателни, тъй като се капак пухени или лист с въже, да бъдат подготвени, че фрактурите на бельо в половината. Понякога по този начин падна яката на ризата си. Не е лесно в нашата област трябва да се животни. Презимуват на открито само коне и кучета. Крави идват в двора през пролетта, когато времето се затопля до -30. По това време, на вимето на кравата носят специални сутиени, така че дай боже да не замръзна.

Хладилници oymyakontsam зимата до нищо. Прясно замразена риба, петрола, месо и червени боровинки местните жители пазят на верандата на къщата.

- месо през зимата ние не посегнат и трион, който не разпръсна на малки парченца, като лед - добавя един мъж. - питейна вода, които предлагаме на селото, на специална машина. Всеки жител предната част на къщата е за барел, което се излива във водата. Собственикът трябва за няколко минути време, за да излее всичката вода от цевта в кофата и да я вземете у дома. В противен случай - водата ще замръзне и ще дръпне в барабана дъно. Но ако на дъното все още не е успял да извади, а след това хората приемат скрап и да се издълбае леда от цевта.

Съвети от OYMYAKONTSEV оцеляване в студа

Най-добре е да се запази топлината на 4-5 ката дрехи от различни материи. Ето как да се облече oymyakontsy при силни студове: дебел памучен костюм, малко тънки, не е много подходящ за тяло вълнени панталони и пуловери (2-3 тънък пуловер се затопли по-добре, отколкото един дебел човек, защото между тях се образува въздушна слой) и костюм или гащеризон синтетична тъкан.

Heat-защитните характеристики на дрехите зависи преди всичко от типа на тъканите. Най-добре е да се запази топлината "ситно пореста тъкан" - Това означава, че "течове", дрехите, толкова по-добре той се загрее. За по-голяма яснота, ние представяме данни за топлинно екраниране свойства на тъканта. Ако вземем термичната проводимост на въздух за единица, термичната проводимост на вълна е 6.1, коприна - 19.2, и лен и памук тъкан - 29.9.

Важна роля играе зимни климатични обувки. За да запазите краката трябва да се загрява всеки материал да се направи почистване на покрива, или го увийте краката без власинки. След това се придържаме крака в ботуши с кожа - и замръзване неловко.

На изхода на топлина в студения първи чакането на улицата със състоянието на лек скреж. След това се върнете в топлина. Дръжте се затопли малко, но не напълно, и това е, когато можете спокойно да си вършат работата. Студената сега почти не се чувствам - тялото след първата изхода осъзна, че е чакал, а благодарение на топло залез и трябваше да се аклиматизира, за да настроите, но все още не е имал време да се отпуснете. По този начин, губи 3-4 минути, печелите непропорционално.

устойчивост Срок на ниски температури до голяма степен зависи от възприятието на човека. Учените са доказали: ускорява панически страх замразяване замразяване на процеса. За разлика от психологическата настройка "Аз не съм студен!" значително повишава преживяването на живота в тежки условия. (Www. Yaplakal.com)

Как да живеем в студа
Как да живеем в студа
Как да живеем в студа

"Новини" - Най-новата, която все още не е публикувано в "хартия" вестника, оперативни отчети с инциденти и аварии. География новини не се ограничава само до село, квартал. Ако има нещо интересно при съседите, ще знаете за него на първо място. И имайте не само "chernushnye". Напротив, по-голямо внимание ще бъде отделено на положителните факти. Приоритет за собствените си новини. Ако други източници - с достъпна връзка с тях.