Причини, симптоми и лечение на ановулация

Една от основните и най-често срещаните причини за безплодие при жените в момента е липса на овулация. Какво е липса на овулация при жените и каква е неговата природа?Обикновено трябва да се извършва ежемесечно овулация здравословен жената. Този процес продължава от началото на пубертета (първо появяване на менструацията) преди началото на менопаузата (менопауза). Овулацията настъпва първо (фоликуларна) фаза на менструалния цикъл на ден от 14-ти 16-ти след началото на менструацията. През този период, фоликуларен разкъсване, след което зрелия яйцеклетката е маркиран в перитонеалната кухина, а след това - в кухината на маточната тръба. Всички процеси в тази фаза, контролирани от две хормони, хипофизата: фоликул и lyuteoniziruyuschim.

Ако една зряла яйцеклетка не се освобождава от яйчника своевременно, или не съществува, това явление се нарича липса на овулация. Има два типа липса на овулация:

 1. Физиологични вид липса на овулация. Това състояние на женското тяло е естествено по време на бременност и кърмене. Физиологични липса на овулация, както е нормално в юношеска възраст (тийнейджърката) възраст и в менопауза. При здрави жени без овулация менструален цикъл може да се дължат на външни фактори на околната среда (стрес, психо-емоционален прилив рязка промяна на климатичните условия) и са проява на защитните свойства на организма. Проявлението на физиологичен ановулация имат хипоталамо-хипофизната и яйчниците дисфункция.
 2. Патологична вид липса на овулация. Такова състояние е хронична и комплекс патогенетична основа и хистопатология. Хронична (патологичен) липса на овулация може да се случи и на равни периоди, а в тяхно отсъствие, така че да го разкрие, без специална инспекция е почти невъзможно. Този патологичен процес се извършва в присъствието на постоянни нарушения на менструалния цикъл. В същото анатомични дефекти в съответните органи отсъстват и функционално нормални фоликули, разположени в яйчниците, така че по време на медицински процедури, е възможно да се възстанови редовно овулацията. Въпреки това, могат да се появят отклонения в някои от нивата на процесите на менструални регулиране на цикъла: хипоталамуса, хипофизата, надбъбречните жлези, яйчниците.

Причините за липса на овулация

Основните фактори са:

 • Нарушенията на ензимна синтеза, която играе ключова роля в развитието и функционирането на фоликулите;
 • Вродени аномалии на яйчниците развитие;
 • Различни заболявания (аднексит, поликистоза, апоплексия, cystoma) и травма (включително след операцията) яйчниците.

Вторични фактори включват:

 1. Патологичните заболявания на хипофизата и хипоталамуса, което води до значително увеличаване на синтеза на пролактин (хормон активен обикновено се повишава по време на бременност и кърмене);
 2. Неподходяща секреция на фоликулостимулиращ хормон и lyuteoniziruyuschego (изпълнителни регулиране процес на развитие на фоликулите, овулация). Причините за такива нарушения могат да включват: туморни процеси в хипоталамуса и хипофизата (ВРН), излишък от андроген хормони, рязко намаляване на телесното тегло;
 3. Прекъсване на нормалното функциониране на щитовидната жлеза и паращитовидните жлези.


Чрез провокира или третични фактори включват:

 • Инсулт;
 • Възпаление на придатъци на матката;
 • Венерически заболявания;
 • синдром на яйчниците, загуба;
 • И гноен възпалително заболяване на таза;
 • заболяване на черния дроб;
 • Прекомерното упражнение;
 • Психично и емоционален стрес;
 • Излишният телесно тегло (нарушение възниква естроген екскреция и прекомерно натрупване на мастна тъкан);
 • Перорална контрацепция и използването на някои лекарства (психотропни, наркотици, хормони);
 • Ранна менопауза.

Симптомите на липса на овулация

Липса на овулация Симптомите зависят от етиологията на патологичен процес и неговата продължителност. Ановулация клинични прояви са много разнообразни и могат да бъдат изразени в различна степен. Основните възможни признаци на липса на овулация, включват:

 1. Промяната на продължителността и естеството на потока на менструалния цикъл, увеличението или намалението на интервалите от време между менструално кървене;
 2. Липсата на менструация (аменорея), неправилен цикъл;
 3. Наличието на тежки маточно кървене;
 4. Sharp скокове на базалната температура на тялото (включително - и в средата на менструалния цикъл);
 5. Обилното акне (акне);
 6. Загубата на коса;
 7. Намаляването на предменструални симптоми;
 8. Хирзутизъм - ovolosenenie женски мъжки модел;
 9. Патологични процеси на млечните жлези (рак на гърдата, мастит);
 10. Липса на ефективност при зачеването;
 11. Повишен риск от сърдечно-съдовата система;
 12. Развитието на диабет;
 13. Хиперплазия (или рак) на ендометриума.

диагностика

Патологична диагноза на липса на овулация и неговите причини е много важна стъпка по пътя към правилната диагноза и рационално терапия назначаването. Диагностичен процес включва няколко инструментални и лабораторни изследвания. Това е най-информативен:

ановулация Лечението зависи от причината за патологията и инсталиран в диагностиката диагноза. Лечението се провежда с цел лекарства хормон-съдържащи или хирургично лечение.

На първо място, това е необходимо за нормализиране на режима на съня, на психо-емоционалното състояние, и рационализиране на диета, тъй като тези фактори играят важна роля в процеса на възстановяване.

При заболявания като синдром на яйчниците и хипоталамо-хипофизната лечение недостатъчност извършва заместване на базата на естроген лекарства ( "Proginova", "естрофем", "mikrofollin", "Duphaston"), прогестоген (често използвани комбинирани естроген-прогестин лекарства като "Marvelon" "Rigevidon", "Femoden") и прогестоген ( "Utrozhestan"). гонадотропин-съдържащи лекарства също се предписват, че стимулиране на овулацията ( "menogon", "Humegon", "hysterodynia", "Puregon").

Когато поликистозните яйчници комбинират антиандроген ( "Diana-35", "Androkur", "Veroshpiron") и гонадотропин-съдържащи състави ( "Zoladex ',' hysterodynia"). Когато лекарствената терапия неефективност извършва операция: резекция на яйчниците капсула.

Когато хиперпролактинемия цел на терапията е да спиране и намаляване на секрецията на пролактина. Назначава се от "Bromkriptin", "Pravidel" "Парлодел".

Лечение назначава гинеколог, така че се препоръчва консултация с ендокринолог. Във всеки случай това не е необходимо, за да се лекувам самостоятелно, въпросът за това как да се отнасяме липса на овулация, по-добре е да се реши със специалист.

Участвайте в анонимна анкета