Повишени нива на пролактин при жените симптоми, причини, диагностика, лечение

Симптомите на ненормално повишаване пролактин

Повишени нива на пролактин при жените води до следните патологии:

 • нередовна менструация, колебания в честотата и интензивността на продължителна липса на менструация (аменорея);
 • спонтанен аборт в ранна бременност (преди 12 седмици);
 • нарушение на зреенето на яйцеклетките в яйчниците (овулация) - една от причините за безплодие при жените;
 • производството на мляко в млечната жлеза, не е свързано с бременност и раждане, които могат да възникнат в продължение на много години, с променлива интензивност;
 • външния вид на косата върху зърната на жените, лицето, корема;
 • фригидност, намалено сексуално желание, липса на оргазъм;
 • значителен излишък телесно тегло;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • крехки кости при жените, дължащи се на остеопороза;
 • внезапна загуба на зрение и загуба на паметта, нарушения на съня, депресия.

Последният е свързан с растежа на клетки, които продуцират пролактин, и появата на пролактином. В този случай, туморът притиска на зрителния нерв и други нервни центрове.Причини за повишаване на нивата на пролактин

На естествения прираст на пролактин нива се случва в застаряващите жени. Поради това, при пациенти в старческа намалено зрение, слух влошава, има безсъние.

Прекомерното увеличаване на пролактин при млади жени се случва по време на пубертета, появата на менструация, бременност, кърмене.

Временно увеличение на нивата на пролактин също се случва по време на стимулация на зърната на гърдата груб лен, с масаж на гръбначния стълб в областта на шията. За да се подобри производството на пролактин може да предизвика интензивни упражнения, с висока физическа активност (например, когато правите вдигане на тежести), стрес.

Опасността за здравето на жената е патологично повишени нива на хормона. Причините могат да бъдат:

 1. Заболявания на жлезите с вътрешна секреция на мозъка - хипофизната жлеза (пролактином, мозъчен киста, менингиома) и хипоталамуса (туберкулоза, малформации и други).
 2. излагане на радиация.
 3. заболяване на черния дроб (цироза), щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
 4. Използването на някои лекарства (наркотици, психотропни действие).


Определяне на нивото на пролактина в кръвта и диагностика на заболявания, причинени от хиперпролактинемия

Когато има доказателства за хормонални нарушения проведоха изследване на кръвен серум за определяне на нивото на пролактин. Обикновено, за да се получат надеждни резултати се препоръчва да се направи 2-3 анализ в различни дни, за да се вземе предвид влиянието на тези фактори, действащи върху хормона:

 • психологическо състояние жените (напрежения водят до концентрация хормон на растежа);
 • спортни упражнения, физически стрес;
 • болка;
 • излишък хранене или на гладно;
 • безсъние;
 • полов акт;
 • тютюнопушене, алкохолна интоксикация.

За да се определи посоката на лечението, е необходимо да се установи причината за повишаване на пролактин. Използване на допълнителни тестове за хормони на щитовидната жлеза проучват (хипотиреоидизъм набор от наличността). В допълнение, ние проучване на съотношението на останалите хормони, произвеждани от хипофизната жлеза, тъй като те влияят на функционирането на цялата ендокринната система.

Изработено биохимичен анализ на кръвта за определяне на чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, и метаболитни нарушения.

За по-задълбочено проучване на мозъка, на женски полови органи и от други страни ехография (ултразвук), както и рентгенови лъчи. При откриване на сериозно увреждане на тъкани и тумори се прилага метод изследване, компютърна томография (СТ). Най-точният и сигурен метод на изследване е магнитен резонанс (ЯМР), което ни позволява да се получи картина на органи в три измерения, внимателно да се проучи същността на промените в мозъка, млечните жлези, вътрешните органи.

Лечение и профилактика на хиперпролактинемия

При констатиране на хормонални симптоми на високо кръвно жените трябва да бъдат под контрола на лекар, така че ако е необходимо, да се започне лечение с лекарства.

Като лекарство не е зададен в следните случаи:

 • ако пролактин концентрация под 1000 MIU / л;
 • Той не разкри нарушения в състоянието на хипофизата;
 • нормално функционираща полова система;
 • телесно тегло е вярна.

лечение

Се определя само в случай, че причината не получава повишаване наркотици или физиологични промени (бременност, кърмене и т.н.).

тези инструменти се използват при лечението на заболявания на яйчниците, на патологично образуване на мляко. Възстановяване съотношение на хипофизни хормони, лекарства помагат да се бори акромегалия (неестествено увеличение на краката, ръцете, лицето).

Използването им е противопоказано по време на бременност, сериозни сърдечно-съдови заболявания, алергични реакции. Лекарството е противопоказано за децата.

Хирургични процедури

Използва се за отстраняване на аденом на хипофизата. Отстраняването се извършва по два начина: през носа или чрез отваряне на черепа. Операциите се извършват в случаите, когато не успее лекарства или има алергия към лекарства.

лъчева терапия

Използва се за лекарствата непоносимост или противопоказания за операция.

Предотвратяване на хиперпролактинемия

Това е да се извършват редовни инспекции на гинеколог, ендокринолог, навременно лечение на заболявания, свързани с хормонални нарушения.