Почистване на ръцете си и инструменти, инструкции, методи за почистване

качеството на питейната вода е от съществено значение за здравето. Ето защо е необходимо внимателно да се следи състоянието на своята точки ограда. В последната статия е описано как да се справят добре с ръцете си. Нека поговорим за почистване. Почистване на кладенеца или кладенци - един прост въпрос, но трябва да знаете всички подробности, свързани с работата и последователността на етапи.Как да разберем, че кладенецът се нуждае от почистване


Без значение какъв материал построен мина по стените му неизбежно ще се натрупват депозити на органична материя и тиня. Те са източник на неприятния мирис и вода стабилно унищожи стена добре. Ако мината е много дълбока (над 25 м), се препоръчва да се обърнете към специалисти, за да се възстанови пълния си работа. Още плитки кладенци могат да се почистват със собствените си ръце, с помощта на различни инструменти.

Признаци на затлачване и замърсяване на ямки:

 • значително намаляване на нивото на водата;
 • наличие на чужди тела в мината (животни, птици, отломки и т.н.);
 • липса на прозрачност питейна вода и променят цвета си;
 • присъствието на неприятна миризма, която може да бъде засилено чрез нагряване на течността;
 • смяна на водата вкус;
 • видими разрушаване на стените на мината.

Как да се почисти добре


Ако точката на приема на вода и заустване на отпадъчни води са близо един до друг (най-малко 15 м), състоянието на водата трябва да внимавате много внимателно и да провежда своята санирани редовно. От особено значение е пролетта. По време на топенето на снега в подпочвените води неминуемо ще попаднат в частиците на органична материя от повърхността на земята. В допълнение, има висок риск от проникване в канализацията яма.

санитарна обработка на палубата


Работа за извършване на дезинфекция на питейна вода с ръцете си, използвайки дезинфектанти. Най-прост и достъпен за всички начин е, както следва:

 1. В кофата 10-12 литра разтваря се 1 чаена лъжичка на калиев перманганат или таблетка "Akvatabs".
 2. Изсипва в кладенеца.
 3. Очаквайте 30-40 минути.
 4. Мръсна вода се изпомпва и са добре попълване нов и чист.

Изключително важно е да се извърши процесът на евакуация. По време на канализация водата не трябва да бъдат премахнати напълно. Необходимо е да се оставите височина слой от 50-60 см от дъното. В противен случай се издигне тиня и изисква допълнително пречистване на мина. Пречистване на водата от кладенеца се провежда 1-2 пъти в годината.

Как да използвате помпата


Ако не се предвижда почистване на кладенци през пролетта, не е необходимо да се използва за изпомпване на вибрации водна помпа. Те неизбежно ще повиши калта и ще допринесе за разтърсващ вала на органични и глинени отлагания по стените му. Ето защо, най-добрият избор - центробежни помпи. Повечето шофьори на камиони да използват за осигуряване на вода "Malyshok" или "струйка". Тези помпи се отнася до устройство от тип вибрации следователно не са подходящи за извършване на санитарна добре.

Ако има центробежна помпа, водата се изпомпва кофи. Това е най-добрият начин да се гарантира дълъг експлоатационен живот на точката на приема на вода.

Самопочистване на кладенеца: инструкция


Собственик градина не винаги е да се поканят експерти. Ето защо, всеки градинар е важно да се знае как да се почисти добре ръцете си.

Процедурата работи по следния начин:

 1. Визуална проверка на кладенеца и разработване на план за действие.
 2. Изготвяне на необходимите материали, инструменти и дезинфектанти.
 3. Организация осигуряване на свободен достъп до мината.
 4. Изпомпване на вода.
 5. Почистване на стените на шахтата.
 6. Ремонтни работи.
 7. Изплакването на дъното.
 8. Дератизация.

Как да се почисти добре


работни места за сигурност


Почистване добре ръцете си, предполага стриктно придържане към мерките за безопасност. Това е първото нещо, което трябва да знаете преди започване на работа. Важно е да следвате тези съвети:

 1. За почистване на кладенеца, е желателно екип от трима души (първият върви надолу, а от друга - му дава една кофа и инструменти, гарантира безопасността на трета).
 2. Ако работата се извършва на дъното, трябва периодично да променят местоположението си, като неизбежно се случва всмукване процес.
 3. Преди низходящ в проверява за опасни газове мината. За тази цел, внимателно поставена в добре запалена свещ. Ако тя излиза, работата не може да се извърши. За да премахнете газове от мини използват тъкан уеб прикрепен към ъглите въжета. Двама души равномерно намалиха я издигна до пълната версия на газове. Ако има мощен вентилатор, процесът ще бъде по-бързо.
 4. С човека, който е в мината, е необходимо постоянно да се поддържа разговор, опитвайки се да не пропуснете момента на евентуално влошаване на здравето му.
 5. Работата се извършва с помощта на предпазен колан.

Как да се почисти добре

Между другото, не забравяйте да прочетете колкото е възможно повече за ремонт на кладенеца на ръка.

Подготвителната фаза


Как да се почисти кладенеца, без да излагат себе си в опасност? Подготовка и проверка на всички необходими инструменти за работа. Можете да отидете до следния списък:

 • стълба в плитка яма;
 • здраво въже;
 • Статив, който ще се изисква да се улесни намаляването и подемни кофи;
 • метална четка здраво фиксирана на дълга дървена или метална дръжка;
 • скрепери, парцали;
 • блатни птици;
 • кофа капацитет от 5-8 л (с по-голям трудно да се работи);
 • цимент-пясък хоросан за запечатване на шевове унищожени (ако кладенеца на бетонни пръстени);
 • Вибриращ или източване на помпата;
 • чакъл или чакъл средната част (диаметър камъни 20-40 мм) за филтър устройството към дъното на шахтата.

Тъй като много чист кладенеца е лесно, много хора не обръщат достатъчно внимание на подготовката на инструменти и аксесоари. Това е сериозна грешка, която може да доведе до катастрофа. По този начин, ако не може да се провери силата и подобряване на кофите за окачване при повдигане на пълни резервоара до повърхността, може да падне и да нарани човек се намира вътре в кладенеца.

Обърнете особено внимание на силата на въжета и стълби. Разгледайте ги в предварително.

Почистване на кладенци в страната с помпа за отпадни води


По изпомпване рационално използване през пролетта или дъждовно лято. В това време, и прониква кацнали наситен с отломки и органична материя. Помпата трябва да бъде много силен и може да работи непрекъснато в продължение на 3-5 часа. Нежелани дори малка почивка. По същия начин, почистването се извършва и с ръцете си.

 1. вал две помпа се понижава в същото време: в канала и вибрациите. Произход ще повдигнете долната част на кал и пясък. се изисква Вторият за изпомпване на мръсна вода на повърхността.
 2. помпа за източване е окачен на разстояние 40-50 см от дъното и да го коригираме в това положение.
 3. Вибрационните помпа периодично издигнат на повърхността и изпълнява почистване на филтъра.

При работа в този режим в продължение на 2 часа, се отстранява най-малко 10 см на утайка. След това преминете към почистването на стените на кладенеца, ще влизат в него. За тази цел, чистачи, монтирани върху стълб или проводник на голяма част. Когато мината е отново напълнен с вода, тя се изпомпва чрез вибрация помпа.


Тя показва процеса на работа, материали и уреди, последователността от действия. Видеото дава съвети за предотвратяване на травматични ситуации.

Традиционен метод за почистване на плитка добре

Предварително подготвени инструменти и аксесоари, осигуряват място за оттичане на водата. Първият етап - евакуира. За да се изпълни задачата можете да използвате всякакви видове помпи: вибрационни и центробежни. Автоматизиране на процеса дава възможност да се изпомпва водата възможно най-бързо: 10-20 минути.

Почистване на ръцете си и се извършва в низходящ ред на вода. Депозити от горната част на стените на шахтата се почистват с четка върху дълга дръжка. Тогава се създаде солидна стълба и слизат в ямата. Тъй като нивото на водата понижаване продукти инспекция и запечатване на ставите.

След достигане на долния слой се отстранява кофи филтруване. На повърхността се промива и отново се зарежда в кладенеца. Ако е необходимо, да извърши нов филтър устройство на пясък и чакъл. . Към ямките на малък капацитет е достатъчна дебелина на слоя от 15-20 cm в долната част на филтъра има малки камъни в горната част - по-голяма. За дезинфекция на стените на шахтата обеззаразяване на разтвори, използвани с калиев перманганат и хлор (20 г в 10 литра кофа).

Как да се почисти добре


Кога ще бъдат изпълнени работа по почистването на стените на мината, е необходимо да се изчака за покачване на водата и да ги изтеглят оттам. Така правят по няколко пъти. Периодично проверявайте качеството на водата, проучване на нейната прозрачност, вкус и мирис. Имайте предвид, че присъствието на вискозно насипно дъно и липсата на слой филтруване, мината ще бъде стабилно пълна с мътна вода. Необходимо е да се изчака уреждането на частици от пясък и тиня.

Чиста вода от кладенеца със силна миризма се извършва по следния начин: на вала и на дезинфекциращ разтвор се излива укриването му плътен полиетилен "запечатани". След 12 часа водата се изпомпва и се промива със стена маркуч. Процесът се повтаря няколко пъти.