Пироплазмозата при кучета причини, симптоми и лечение на пироплазмозата

Пироплазмозата - заболяване, причинено piroplazmami (Babesia) - малки кръвоносни паразити Piroplasma Canis (Babesia Canis), активно се размножават в кучешки еритроцитите. Междинните домакини на тези паразити са кръвопийци - кърлежи. Гледайки тялото на кучето със слюнката на кърлежите е допуснат в кръв жалко животно piroplazm. Постепенно унищожаване еритроцити piroplazmy като по този начин нарушават функцията на осигуряването на организма с кислород, което води до интоксикация, бъбречна дисфункция, черен дроб, нервната система, мозъка, сърцето. Инкубационният период когато проникнали паразити в кръвните клетки на животното, но симптомите на времето не се вижда, е от 2 до 20 дни. Тази голяма разлика количество поради piroplazm в тялото на куче, имунната система и възрастта на животното. Като правило, липсата на медицински грижи е фатално. Своевременното лечение също така дава възможност да се възстанови.

Причините за заболяването

Симптомите на пироплазмозата при кучета


Интрига на заболяването се състои в това, че изразени симптоми се появяват, когато голям брой червени кръвни клетки разрушен от паразити. В началото на заболяването само намален апетит може да се наблюдава при кучета, летаргия и леко повишена температура (обикновено започва в промяна на телесната температура след отделянето на препълнени кърлеж от куче).

Симптомите на пироплазмозата при кучета


Кучета пироплазмозата може да отнеме един остра или хронична. Острото протичане на заболяването, като правило, при липса на спешно лечение в първите няколко дни води до смъртта на животното. В остри симптоми пироплазмозата като:

 • Резкият скок на температура (42 ° С);
 • Животните не разполагат с желанието да играят, да се движат.


 • Тези симптоми са наблюдавани при кучето за 2-4 дни. Впоследствие, има и други признаци на тежка травма на организма, което може да присъства в животно през седмицата:

  • Промяната на цвета на лигавиците (първи видян червените и след това иктеричен и цианотични);
 • Намален сърдечен ритъм;
 • Урината оцветяване в червено;
 • Възможни конвулсии и pripadanie куче на задните си крака.
 • Сравнително лека форма на пироплазмозата - хронична, с които животното има по-голям шанс за спасяване (в сравнение с остра). Хронична пироплазмозата най-често се наблюдава при кучета със силен имунитет или се възстанови от заболяване по-рано. Такъв курс на заболяването може да бъде придружено от болно куче в продължение на 1-2 месеца, докато се възстанови напълно може да отнеме до шест месеца. Симптомите на хроничния ход на заболяването:
  • Температура (до 39-40 ° С);
 • Запек и диария, последователно;
 • Бледност на лигавиците.
 • лечение пироплазмозата


  След анамнезата лекарят предписва промяната на кръвното намазка за лабораторни изследвания, в които се предполага да се разгледа наличието на piroplazm в еритроцитите (желателно е, че процесът на вземане на кръвни проби се проведе в няколко етапа - не всички клетки са засегнати от паразита, така че липсата на piroplazmy тампон не доказва липсата на заболяване ). В допълнение към кръв ветеринарен лекар изследва проба от урина.

  пироплазмозата домашно лечение (с помощта на традиционната медицина) - загуба на ценно време, води до смърт на опашатите домашния любимец. Само в ветеринарната клиника може правилно да се определи диагнозата (пироплазмозата е подобен на симптомите с темпера и лептоспироза) и присвояване на лечение, който ще се състои от:

  • Лекарства да убие piroplazm ( "Берен", "Pirostop" и др.);
 • Симптоматично лечение (нормализиране средства за сърдечната дейност, намаляване на температурата, спиране диария, запек и разхлабителна срещу др.);
 • Gepatoprotektorov ( "Gepatovet" "Karsil" и т.н. - средства за поддържане на черния дроб.);

  Предотвратяване на пироплазмозата


  След ходене собственикът трябва да се запознаят с кожата и козината на кучето в присъствието на кръвопийците. Любимото място на паразити - ушите, шията, областта на слабините и в близост до задната част на кучето минава. В допълнение, има много други видове кърлежи Ixodes които носят сериозни заболявания (например, подкожно кърлеж опасно Demodex). Виждайки паразит тяло куче, няма нужда да паника, и вода с растително масло или алкохол. Задължително да се отстранят кърлежа с пинсета, го хванете на мястото на ухапване.

  Обръщайки се около оста на пинсетите, трябва внимателно да се получи кръвопиец. За предотвратяване на това често фатално заболяване собственик не трябва да се пренебрегва предпазни мерки - капки, маншети, спрейове. Правилно избрания инструмент позволява за момента кучето не поема не само кърлеж, но и други външни паразити, преносителите на болестта.