Отидете в клас 5

Пети клас за едно дете - това е доста труден етап от израстването. Тази фаза на промяна, която засяга не само личните качества на детето, но и всичките му умствени функции и статут. По това време на прехода от начално до вторични съвпада с края на детството - достатъчно стабилен период развитие.Някои родители, които са недоволни от техните проучвания и поведението на детето в началното училище, да имат високи очаквания за прехода към гимназията, вярвайки, че това е в пети клас Всичко започва истински. И тези родителски очаквания съзнателно или несъзнателно, предадени на деца. Детето също започва да чака за "нов живот".

Както показва практиката, по-голямата част от децата изпитват това събитие, като важна стъпка в живота си. Те са горди от факта, че "вече не е малък." Външният вид на няколко учители с различни изисквания, различни герои, различен стил на връзката е за тях видим индикатор за тяхното израстване. В допълнение, някои от децата са наясно с новата си позиция като шанс да започне отново училищния живот.

В действителност, в средното училище е по-интензивна и изисква по-голяма независимост на студентите. Но ние не трябва да очакваме твърде много от прехода към гимназията. Образованието в пети клас се основава на базата на знанията и уменията, придобити в началното училище.

1. Промени в учебната среда. Докато учи в началното училище, детето е било фокусирано върху един учител. В рамките на кратък период от време след началото на проучването на учителя, че съм способен на детето си, си насърчение, подкрепа и помощ за разбиране на сложна тема. Дете безопасно разработен, придобити знания в една стая, с един основен учител, той е заобиколен от същите момчета, както и изискванията, които извършват дейности и поддържане на преносими компютри са идентични. Всичко беше както обикновено.

Когато преходът е в клас детето петия е изправен пред множество проблеми: много учителите по предмети, различни класни стаи, нови теми. В първите дни и седмици в училището на детето да свикне с новата система постепенно се адаптира.2. Промяна изисквания. Още усложняващи изисквания период за адаптация на различните учители тема. Един пита да има лаптоп в 48 листа, другите тънки преносими компютри, но те трябва да са 3 броя. Български учител, който изисква всички акцент зелената дръжка, учител по математика - молив. И т.н. Как да бъдем в този случай? Първо, опитайте да видите предимствата на "разминаването". Тези "малки неща", които затрудняват в началото, защото училищния живот на детето, както и да осигури ползи. Детето се научава да се вземат предвид тези изисквания тях са свързани с преодоляване на трудности - а оттам и учене през целия живот за възрастни, където "mnogotrebovatelnost" - нормално неща.

3. Липса на контрол. Всички началното училище детето ви помогна един учител. Той служи като учителите и класните учители, както и ръководител. Бързо се научи всички характеристики на детето, учителят помага за контролиране на процеса на обучение. Едно дете ще напомня, че е необходимо да си напишат домашното, а други - че той донесе моливи, други просто не успя упражняване и остана с него след училище. Учителят може да проследява изпълнението на всички задачи за всички студенти. При прехода към пети клас на индивидуалния подход не е така. Всеки predmetnika голямо натоварване и много студенти.

4 пропуски в знания. Не след като е научила предмет в началното училище. детето рискува да не разберат следния материал. Материал сложен урок от урока. И ако предишните теми не са научили, студентът влека струята допълнително затягане Невежеството възел.

Какво да се прави? Родителите да проверяват домашните, дали готини неща научих. Важно е да се гарантира, че детето разбира най-малките детайли на задачи и може да извърши подобно. Попитайте детето си, за да обясни как се прави това или онова упражнение, защо тези изчисления се използват при извършване на определени задачи. Ако детето разбира всичко, но проблемът е изпълнението, а след това се занимава с развитието на мисленето, паметта, вниманието, тъй като наблюдение и внимание, както и способността да се види най-малките детайли - всичко това спомага синтактична и учене. Или потърси помощта на учител.

От една страна, на прехода към гимназията, малко се е променило: детето е заобиколен от същите съученици, графика, изложени от познатите обекти, както и първите седмици на обучение са посветени на повторение в началното училище.

Но, от друга страна, ...

Естествено е, че след известно време най-критичните моменти от прехода няма да бъде изоставен. Повечето деца преодоляване на тези трудности до края на първия месец, в пети клас. Въпреки това, някои деца се нуждаят от повече помощ възрастни, отколкото за други. Ако периодът на адаптация беше дълъг, помолете за помощ на учителите и психолози!