Кратък обзор на екологията класове в по-старата група на детската градина на птици

Урок за запознаване с околната среда в по-старата група

Тема: "Откъде знаеш птици?"

Насочете. Форма за деца обща представа за птиците като живи същества, живеещи на земята, във водата, която може да лети във въздуха, и като типичен структура: два крака, две крила, клюн, пера; развие способността да се установи причинно-следствени връзки от различен характер, които се използват, за да се обобщи схематичен модел; provably изгради решения; култивира интерес към природата.очертание

На flanelegrafe изложени картини на различни птици. Групата идва Де да знам (игра характер).

Де да знам. Здравейте, момчета! Кой имаш? Бръмбарите?

Caregiver. Защо мислите, че така?

Де да знам. Да, защото те имат крила и крака.

Caregiver. Момчета, се казва Де да знам? Той е прав? Кой е на снимката? (птици).

Де да знам. Момчета, как знаете ли, че тази птица? Научи ме.

Caregiver. Момчета, нека да научи Не знам признае птици, а не да ги обърка с други животни! Име, което птици са изобразени на снимките. (Не знам наред, децата го поправят.)

Де да знам. О, вие, момчета! Всички те са толкова различни. И как да ги запомните? И аз все още не разбирам защо ги наричат ​​всички птици?

Caregiver. Да, Не знам, птици са много различни. Те се различават един от друг. Но нещо, което желаете. Хайде, момчета, кажете Не знам от птици се различават. (Отговори деца).

- Сега, за да кажа Не знам от така всички птици. Нека да му разкаже за краката на птиците. (Mentor предлага детски снимки на птици от различни местообитания.) Защо чапли са дълги крака? (Той живее в едно блато.) Много от птиците, които живеят в блатото, имат дълги крака. Поставете изображение (модел птици, живеещи в блатото).- Защо пеликан крака с ципест? (Живее водни плувки.) Птици, които плават са ципести крака й. (Модел птичи крака, които живеят във водата и плува.)

- Защо папагал малки къси крака с хващане нокти? (Той живее по дърветата, придържайки се към клоните.) Птиците, които живеят в дървета, имат залавните нокти. (Модел птичи крака, които живеят в дърветата.)

- Какво друго е различно при птиците? (Beaks).

- Защо различните човки на птиците? (Те ядат различна храна.)

Децата вземат снимки на птици на снимките със съответната храна.

- Защо като клюн на големи Пеликан? (Той яде риба, го погълне целия.)

Децата избират клюн модел.

- Може да бъде клюн кълвач е толкова малка, като една глътка? Защо? (Long силен клюн, той изважда от под кората и ларвите на насекомите.)

- Защо има папагал кръсточовка и такива силни извити клюнове? (Rasschelkivayut клюн семена).

Децата избират клюн модел.

- Какво друго е различно при птиците? (Цветът на перата.)

- Какъв цвят пера при птиците? (Отговори деца).

- Птиците знаят как да плуват, вървите по земята, и най-важното, да лети. Какво им помага да направите това? (. Wings) и крилата на птиците са различни - големи и малки.

(Деца вземете модел на крилата.)

Де да знам. Не, защото можете да се изгубите. Всички птици са различни, но едно и също име - птиците.

Caregiver. Какво е подобно на всички птици? Нека обясним Де да знам. (Отговори деца).

- Паметни, Де да знам! Краката на всички птици са различни, но всички от тях имаше две. Крилете на всички птици са различни, но всички от двете крила. Човки всички птици са различни, но човката е на всички птици. Пера от различни цветове, но всички тялото на птиците е покрита с пера. (Птиците показват модел идентифициране на техните общи черти).

- Как можем да се разграничат птици от други животни? (Деца, на базата на модел обобщават, които птицата.)

Де да знам. Аз го вземи! Сега аз никога няма да се бърка птици към други животни. Сега разбирам, птицата. (Избира пеперуда).

- Ето, виж, клюн (показване на хобота), тук са двете крила.

Деца. Грешни, без пера пеперуди, пеперуди имат четири крила, шест крака.

Де да знам. Е, това е като птица. (Избира самолета.) Вижте, има две крила, човка е, два крака (шаси).

Caregiver. Така ли е? Де да знам намерена птица? (Няма.) Самолетът изглежда като птица? (Отговори деца). Защо в самолета - не птица? (Отговори деца). Да се ​​каже за някого, че е птица, е необходимо, че е жив обект, който, след като е била, и два крака и две крила и пера, както и клюн. Да научим Не знам как да се разпознават птици! (На масата изложени картини на различни животни и предмети.) Всеки от вас ще намери птицата и да каже как го е научил. (Деца Не знам обясни как те разбрах, птиците, тя също започва да ги предполагам правилно.)