Клизма в подготовката на страната и изпълнението на техника

Enema - медицинско лечение и диагностика процедура, която често се прави за прочистване на червата на токсини и изпражненията. Изработено в тази процедура може в болница или у дома. В тази статия, ние обсъдихме как да се проведе клизма у дома, какви са показания и противопоказания за тази процедура, в която ситуации трябва да бъде лекари, дали да го замени лаксативи може.сортове клизми

Enema - процедура, в която флуид или лекарство се инжектира в ректума. Това може да се извърши за терапевтични или диагностични цели. Следните видове клизми:

Как да се използва клизма

 • Почистване. Неговата цел е прочистване на токсини или изпражнения.
 • Дозата, при която лекарството се прилага ректално лумен. Този тип на въвеждане на лекарството се нарича ректално.
 • Питателна. Провежда се с човешка невъзможност да се хранят нормално и естествено през устата. Например, след операция на стомаха или хранопровода изгореното.
 • Сифон клизма е един вид пречистване. При извършване на неговите черва промива до чиста вода.
 • Диагностиката се използва в контрастен черво рентгеново изследване.

В тази статия ние ще го очистване клизма помисли веднага след като тя може да се извършва в домашни условия. Всички други разновидности на тази процедура могат да се извършват в болница.

Показания за клизма

Клизма у дома се провежда за прочистване на долната част на червата на стол, токсини.

Полезно е за това дали да се направи клизма? Тази процедура се извършва строго въз основа на показанията. Човек, който не разполага с проблеми с един стол, не се нуждаят от него. Честото и ненужни klizmirovanie може да доведе до развитието на дисбактериоза и храносмилателни смущения.

 • Запек, при което човек не може да отиде до голяма продължение на няколко дни. Клизма да доведе до мигновен свободни столове.
 • С развитието на хранително отравяне. В този случай чрез клизма може да премахне токсини и намаляване на тежестта на синдрома на интоксикация.
 • Повишена метеоризъм, метеоризъм. Благодарение на бързото klizmirovaniyu свободно преминаване на газове в червата.

Клизма не е основен метод за лечение на запек, само един път тя може да улесни състоянието на пациента. трябва да се консултирате с лекар, в случай на хронична констипация. Тя ще ви помогне да се коригира на стола. Това може да изисква специална диета и слабителни лекарства.

Противопоказания за процедурата

Въпреки популярността и лекота на процедурата, клизма има голям брой на противопоказания, условия, при които прилагането му е не само неефективно, но и опасно за живота на пациента.

Когато не можеш да направиш клизма:

Как да се използва клизма

 • Когато гастроинтестинално кървене. Тя може да се развива като резултат от пептична язва, отравяния киселини, основи, насилствено повръщане. Кървенето се появява тъмно повръщане, мелена (черни изпражнения). Ако източникът на кървене се намира в долната част на храносмилателния тракт, табуретка боядисан в червено. Също така, пациентът развива остра слабост, тя бледнее, намалява кръвното налягане, пулса ускорява.
 • В случай на перитонит - остро възпаление на перитонеума. Отбелязано е, остра болка в корема, мускулно напрежение предната коремна стена. Пациентът може да се повиши температурата до 39-40 градуса.
 • В възпалителни и гнойни заболявания на ректума (проктит, абсцес).
 • Когато илеус. Проявите на това състояние могат да бъдат различни: силни коремни болки, газове, подуване на корема, чревни колики, забавено изпразване на стол или воднисти изпражнения, хипертермия, обща слабост, болезненост при палпация на корема, прогресивното влошаване.
 • Ролка на ректума. Тази патология е по-често при възрастните хора.
 • В краен етап на колоректален рак, при които разлагането на тумора. В този случай, клизма може да предизвика силна обилно кървене.
 • След хирургични интервенции върху храносмилателната система, особено в червата. Лечение и премахване на запек в този случай се извършва от лекуващия лекар, който избира необходимите лекарства и възлага слабително диета.
 • Когато заподозрян остър апендицит. В този случай, клизма може да доведе до разкъсване на приложението и развитието на остър перитонит.


Не забравяйте, че ако подозирате, че наличието на противопоказания за пациент над, клизма е забранено. С него можете да влоши състоянието на лицето.

Какво е необходимо, за клизми

Как се прави клизма у дома? Тази процедура е много проста, тя може да се справи с още по лицето, който няма медицинско образование.

За да се направи клизма у дома си, ще ви трябва:

Как да се използва клизма

 1. Чаша Есмархов (тя може да бъде от стъкло или каучук). обем от 1-2 литра. За деца се използва спринцовка.
 2. Каучук тръба с накрайник.
 3. Бебешки крем или вазелин.
 4. Обикновено преварена вода за клизми стайна температура.

Постановка клизма у дома се извършва с помощта на обикновена вода. Всички лекарства или билкови чайове могат да се прилагат само в болница. Ректалната мукоза е с добро кръвоснабдяване, както и всички вещества, които влизат в нея отвън, и бързо се абсорбират в тялото.

Не забравяйте, че разходите klizmirovanie въз основа на топла или студена вода е забранено. Горещо и топло течност ще се абсорбира бързо и няма да доведе до прочистване на червата. Студената вода може да доведе до разпадането на плавателни съдове.

Ако не се като у дома си клизма (Есмархов чаша или спринцовка), може да се опита да го направи със собствените си ръце. За да направите това, ще трябва пластмасова бутилка, щипки и една тръба от капкомер. Но както показва практиката, домашно клизма от бутилка е сложно за производство, може да бъде по-бързо да се придвижи към аптеката и си купи нормална чаша душове.

Техника на процедурата

Как да се направи клизма у дома? След като намерите всички необходими компоненти за извършване на тази процедура, е необходимо да се подготвят за клизма: Покрийте дивана или леглото, на която пациентът ще лежат, мушама и чаршафи, редица поставени на безопасно страна таза. Халба душове трябва да бъде добре изплакнати и сварени. След това е необходимо да се излива вода и източване някои от течността през маркуча (от ляво на излишък въздух). След обезвъздушаване не забравяйте да плътно затворете маркуча.

Алгоритъм и техника на клизма:

Как да се използва клизма

 1. Сложете болния на леглото, на лявата си страна. Краката му, за да се прегъват в коленете и натиснете здраво към корема.
 2. Помолете пациента да се отпуснете напълно, да му обясня, че щамът или се притеснявате, не е необходимо по време на процедурата. Ако тя е дете, опитайте се да го успокои и да убеди безболезнена процедура.
 3. Смазване на ануса и на върха на клизма бебе крем или вазелин на. Това може да увреди и нарани стената на ректума, ако вкарайте върха без сметана.
 4. Пръстите на лявата ръка разредени бедрата на пациента и да започне бавно и плавно влиза клизма върха в ректума при 8-10 cm Първоначално той се въвежда в посока на пъпа, а след това -. Успоредно на надлъжната ос на тялото. Такова поведение се счита за най-физиологичен върха.
 5. След въвеждането на върха на клизма до желаната дълбочина, повдигане на чаша душове и отваряне на клапана. Водата трябва постепенно да излезе, не се нуждаят от силно и рязко свиване на чашата. Желателно е да бъде в състояние правилно да използва клизма, приложена течността постепенно, не струя.
 6. Не въвеждайте цялата вода в купата, така че да не работи с останалата й въздух. Щом видя, че течността остава много малко, покриване на вентила и терминалния край на ректума с бавни кръгови движения.
 7. Обяснете на пациента, че той трябва да се опитаме да бъдем търпеливи и да не се показват веднага до тоалетната. "Правилното клизма" това, в което един мъж може да издържи в продължение на 5-10 минути. С цел да се съдържа желание да използват тоалетната, трябва да лежи по гръб и дишайте дълбоко.
 8. Ако е необходимо, трябва да се повтаря процедурата няколко пъти.

Мога ли да направя клизма за себе си

Как да се използва клизма
Ако трябва да се направи почистване клизма сама в момента се използва за тази спринцовка, гума крушка. Купата душове ви поставят физически не може, защото използването на метода включва повдигане нагоре след отваряне на вентила.

За да се направи клизма самата крушка, лежи на лявата си страна с колене и поставете върха на спринцовката в ректума. Опитайте се да се отпуснете, колкото е възможно по едно и също време. Въведете водата трябва да бъде бавно изстискване на електрическата крушка.

Обемът на спринцовката е по-малка от тази на душове купата, така че това може да отнеме няколко администрации за развитието на течност слабителен ефект.

алтернатива клизма

Ако не знаете или не искате да се направи почистване клизма, можете да се възползвате от специални лекарствени лаксативи, имат подобни действия и ефект.

Как да се използва клизма
Например, може да бъде използване вместо клизма формулировка почистване "Fortrans". Вземете той трябва да бъде само след консултация с Вашия лекар. Неговото действие е насочено към бързо и пълно прочистване на дебелото черво. "Fortrans" често се прилага преди хирургически и диагностични процедури на червата. Приемането на лекарството е по-удобно за пациента, тъй като в сравнение с клизма.

доза "Fortrans" се изчислява съгласно телесно тегло. За определен период от време, за да пият приготвения разтвор. Тя започва да действа в продължение на 1-2 часа след поглъщането.

преди да вземе "Fortrans" или друг силен лаксативи трябва да се консултират с лекар. Независимо вземат тези лекарства е опасно.

Enema - медицинска процедура, която се извършва за прочистване на червата на изпражнения и токсини. За да може правилно clysterize възрастен или дете, което трябва да прочетат внимателно правилата и насоките за провеждане на тази процедура. Техниката на изпълнението му е проста, но е свързана с много нюанси, които трябва да знаете. Също така, трябва да се знае за противопоказания за klizmirovaniyu. Създадени са условия, при които чревната прочистване може да доведе до усложнения и влошаване на състоянието на пациента. Не забравяйте, че самолечение е опасно и рисковано. С развитието на всяко заболяване не трябва да се забави и да се потърси медицинска помощ.