Какво означава това, захариди - значението на думите

Търсене ценности / думи на тълкуване

Раздел е много лесен за използване. Кутията за предложение е достатъчно, за да въведете думата, която искате, и ние ще ви издаде списък на нейните ценности. Искам да отбележа, че нашият сайт предоставя данни от различни източници - енциклопедични, разумно, словообразуване речници. Тук можете да се запознаете с примери за използването на въведените от вас думи.Речник на медицински термини

комплекс захар, съставен от две монозахариди остатъци; Те са основен източник на въглехидрати в храненето на човека и животните (лактоза, захароза, и т.н.).

въглехидрати, получени остатъци от две монозахариди. В животински и растителни организми са общи дизахариди са захароза, лактоза, малтоза, трехалоза.

енциклопедия

BIOS, въглехидрати, чиито молекули са съставени от две монозахаридни остатъци. Д. Всички са изградени от типа гликозиди. Така гликозидна хидроксил водороден атом от една молекула на монозахарид остатък се заменя др. Монозахаридни молекули поради полуацетални или алкохолен хидроксилни. В първия случай, образуван D. не като редуциращи свойства, D. Второ ≈ с редуциращи свойства (I). Групата включва нередуцирана D. трехалоза (микоза, или гъби захар), който се състои от 2 глюкозни единици (II); захароза. състоящ се от глюкоза и фруктоза остатъци (III), и други. Чрез намаляване група включват малтоза D. (IV), целобиоза (V), лактоза (VI) и др. Г. може да съдържа 5- и 6-членни пръстени, монозахариди (пентози и хексоза) и се различават по конфигурацията на гликозидна връзка (A- или в-гликозиди). Пространствени форми (конформации) на пръстена в различни монозахаридни остатъка АД могат да варират. По този начин, малтоза и целобиоза се различават не само по конфигурацията на гликозидна връзка (а ≈ у малтоза и целобиоза б ≈ у), но също и с това, че целобиоза остатък, и двете са в една и съща структура, както в малтоза ≈ различно.D. ≈ добре кристализиране вещество, лесно разтворим във вода и в 45 ≈ 48╟ оценени алкохол, умерено разтворими в алкохол 96╟ оценени; оптично активна; сладък вкус. D. хидролиза (захароза нарича инверсия) протича под действието на киселина; в присъствието на 5-членен пръстен в увеличава киселина хидролиза монозахарид остатък D. скорост. D. Хидролизата се извършва като ензими (карбохидрази), например a- или В-гликозидази (в зависимост от вида на гликозидна връзка в D.). Хидролиза образува монозахариди.

D. широко разпространена в организмите, животински и растителни. Те се намират в свободно състояние (като биосинтетичен продукт или частична хидролиза на полизахариди), както и структурни компоненти и т.н. гликозиди. Връзки. Обикновено АД получени от природни източници (например, ≈ захароза от захарно цвекло или захарна тръстика, захар, лактоза ≈ животинско мляко). Много D. синтезирани чрез химични и биохимични методи.

Захароза, лактоза и малтоза ≈ ценни хранителни и вкусови средства. Производство на захароза захарна промишленост зает.

Литература Химия на въглехидрати, М. 1967 Stepanenko B. N. въглехидрати. Напредъкът в изследването на структурата и метаболизма, М. 1968 Stanek J. М. Černý Pacák J. олигозахаридите, Прага, 1965.

Дизахариди - органично съединение. един от основните групи въглехидрати; Те са специален случай на олигозахариди.