Енцефалит - причини и симптоми на енцефалит

Причини и симптоми на енцефалит

Какво е енцефалит?

Енцефалит - увреждане на мозъка, което води до неговото възпаление. Причина инфекциозен енцефалит, инфекциозна-алергични, алергични и токсични фактори. Налице е основен (частни) и вторична енцефалит. Вторият вид се появява на фона на различни заболявания (грип, токсоплазмоза, морбили, остеомиелит, и така нататък.); първият тип включва епидемия, комари, кърлежи, ентеровирус и херпесен енцефалит.Когато енцефалит се отразява на мозъка сивото вещество, то се нарича polioentsefalitom; в случай на бялото вещество лезии - leykoentsefalitom; паненцефалит - разгрома на бялото и сивото вещество.

В зависимост от енцефалит заболяването са разделени на остър, подостър и хроничен.

Причините за енцефалит

Най-честата причина енцефалит вирусите са - CNS, понякога енцефалит се прояви и като усложнение на различни инфекциозни заболявания.

Етиологията на енцефалит, зависи от вида и формата.

Основната причина за вирусен енцефалит може да стане заразени насекоми (кърлежи, комари), коксаки вируси, херпес. грип или бяс. Микробни енцефалит причинява сифилис и тиф. Средно енцефалит може да настъпи в резултат на морбили, едра шарка, шарка, малария, токсоплазмоза, или като усложнение след ваксинация (DTP, едра шарка, ваксина бяс).

Вирусът навлиза в човешкото тяло по различни начини. Когато комар ухапване или кърлежи през кръвоносните съдове в органите и мозъка. Вирусът се предава ПИН, храносмилателната и въздуха капчици.

симптоми на енцефалит

Симптомите на енцефалит, зависи от много фактори: причинител, неговата патология, клинично протичане и локализация. Независимо от това, че има общ за всички видове енцефалит симптоми.

Както повечето инфекциозни заболявания, енцефалит придружава от покачване на температурата, нарушения на стомашно-чревния и горните дихателни пътища. Пациент страдат от главоболие, повръщане, припадъци се характеризират със страх и светлина. Когато енцефалит настъпват смущения на съзнанието, като се започне с летаргия и сънливост и завършва кома. Понякога болестта причинява ажитация (безпокойство, нервничи, разрушителни действия) и psychosensory разстройство (нарушение на размера на възприятие, форма, местоположение на обекти).

Понякога, енцефалит преминава при асимптоматични, неуспешни или гръмотевични форми. Асимптоматични форми се срещат с умерено главоболие, висока температура и виене на свят. Неуспешен форма показва характеристични симптоми на остра респираторна инфекция или стомаха. Най-опасната форма на енцефалит е мълния. То се провежда в срок от няколко часа до няколко дни и завършва със смърт. При пациенти с висока температура. силно главоболие, и те попадат в кома. Обикновено настъпва смърт от остра сърдечна недостатъчност.

Намерени грешка в текста? тя и няколко други думи Изберете, натиснете Ctrl + Enter


видове енцефалит

пестене на епидемия енцефалит (сънна болест А) възниква в резултат на вирусни трансмисивни капчици и при контакт. Този тип енцефалит е обща за всички възрасти. Телесната температура се повишава бързо до 39-40 ° С, пациентът чувства силно главоболие, сънливост, болки в ставите, нарушено съзнание. Също така, симптоми са продължително нарушения на съня (хиперсомния, безсъние), тахикардия, дишане скорост, изпотяване. Поради разстройство околомоторна разработи кривогледство, погледът парализа, диплопия. психични разстройства често се наблюдават, пациентът е в делириум или в състояние на еуфория.

Енцефалит от кърлежи се отнася до основната вирусен енцефалит пролетно-летния сезон. Carrier на вируса е заразен кърлеж, който се намира в гората и гората. Вирусът навлиза в човешкото тяло с ухапване от кърлеж. Заболяването започва с тежко главоболие, повръщане, повишена температура и фотофобия. Може да изпитате припадъци, епилепсия. парализа на врата.

Японски енцефалит (възпаление на мозъка) се пренася от комари, заразени с вируса. Носителите на вируса могат да бъдат хора и домашни птици. Инкубационният период продължава от 3 до 27 дни. Заболяването започва висока температура (над 40 ° С), втрисане, гадене и повръщане, мускулна слабост и болка. Съзнанието е счупени, възможни припадъци, друсане крайник, черепни нерви (гравис). Смъртоносното резултат е възможно в 50% от случаите, най-често смъртта настъпва в рамките на една седмица.

Грип (токсичен и хеморагичен) енцефалит възниква срещу грип. Симптомите са силно главоболие, гадене, виене на свят, болки в мускулите, загуба на тегло, нарушения на съня. Е възпалително заболяване на мозъка може да доведе до припадъци, парализа или кома.

Морбили енцефалит (енцефаломиелит) може да се появи 3-5 дни след морбили обрив. Общото състояние на пациента се влошава, повишена температура, умора и сънливост може да отида да спя (soporous състояние) или кома. Понякога, за разлика, пациентите ненужно вълнували делириум, те се случват припадъци. Заболяването засяга черепните нерви, особено на очите и лицето, които може да получите парализа, хорея, атаксия, трансверзален миелит.

Енцефалит, рубеола и варицела се показва на втория до осмия ден на заболяването. Засяга на нервната система, човек става мудно, сънливост, има припадъци, парализа, нарушена координация на движенията.

Херпесна енцефалит, причинен от вируса на херпес. Това се отразява на мозъчната кора и бялото вещество. Този вирус може да се задържи в организма в продължение на дълъг период от време, така че херпесен енцефалит е "бавен" инфекция. Острата форма на заболяването се характеризира с треска, главоболие, повръщане, нарушено съзнание, припадъци. Поради увреждане на нервната система на човек губи ориентация в пространството и времето, движенията му са случайни, има афазия и апраксия.

Polisezonny енцефалит е сглобяема енцефалит група, чиято етиология не е ясно. Заболяването се проявява лезии на лицето, околомоторна и abducens; възможни припадъци, парализа, хиперкинезия, нарушение на съзнанието, водеща до кома или ступор.

Токсоплазмоза енцефалит в остра състоянието е доста рядко и се характеризира с повишаване на температурата. На фона на този вид пневмония се развива енцефалит, миокардит, фарингит, конюнктивит и моноцистоза.

лечение енцефалит

Ако пациентът е бил диагностициран с енцефалит, трябва да се хоспитализира незабавно. Human поставен в специализирано инфекциозно или неврологично отделение и да предпише строг режим на легло и постоянно наблюдение.

Кърлежи енцефалит, и японски комар началния етап на донор третира гамаглобулин се прилага интерферон и други антивирусни лекарства. Антибиотици се използват при гноен менингоенцефалит. Пациентите и дехидратирането се провежда лечение детоксикация, приложена аскорбинова киселина, Trental, калциеви препарати. Подуването на мозъка се използват кортикостероиди. Понякога, енцефалит води до дихателна недостатъчност и пациенти, които преминават към изкуствено дишане. Също така, когато енцефалит показва анти припадъци, аналгетици; препоръчителна масаж и физиотерапия.