Черната смърт - Енциклопедия & речник

Черната смърт Черната смърт. 1. Устари. Чумата. Баща ми почина в началото на епидемията Москва, която всеки нарича Черната смърт (Аксаков. Ya. Д. Shusherin и неговите съвременни театрални знаменитости). Епископ Василий починал на връщане от Псков, където е бил ужасен чума, известна като Черната смърт (Беляев. Истории на руската история). 2. Името на Съветския IL-2, дадени му през годините на Великата отечествена война. Това е една прекрасна машина - IL-2! Нашата атака е обявен за "летящ танк" и нацисти - ". Черната смърт" Armor защитава пилотската кабина, двигателя и системата за гориво. И огнева мощ самолет имаше впечатляващи: пистолети, картечници, бомби и ракети (G. Yastrebtsov Червените аса.)."Черната смърт", който се появи в средновековна Европа, на името на най-масовите заболявания (особено тормозят и едра шарка) с висока смъртност (различни имена - "море", "чума"). Името се дължи на факта, че тялото на пациента се появи тъмно кафяви или черни петна; по-късно тя е била определена за най-опустошителната пандемия рана от 1348 - 1350, което в Европа е поискал 25 милиона живота и е придружена от "диващина" от населението, разпределение на мистицизъм, странстването .. Тя нарече френския лекар Ги дьо Chauliac, италиански писател Джордж. Бокачо и др.

Черната смърт ( "Черната смърт")

името, дадено от съвременниците си заразата се разпространява в Европа през 1347-53. През това време, при което загинаха около 25 милиона. Pers. (Почти половината от населението на Европа); пандемия се повтаря, макар и в по-малък мащаб в 1361 и 1369. Намаляването на броя на работниците и тяхното поскъпване в някои страни са причинили публикуването на правителствените регулации, насочени към осигуряване на феодалите и градските патриции евтина работна ръка, като се поддържа такси на нивото на работа, които са съществували преди чумата , Тези мерки доведоха до засилване на класовата борба, се изсипва в възражение по съвест да феодални мита, бягството на селяните от феодално въстание.Голяма съветска енциклопедия. - М. съветски.

- Името на чума, епидемия, която се разпространява чрез търговските пътища от подножието на Хималаите (Индия). През 1330-те години. Той достигна Китай през 1347 с произход от Византия и от там през цялата година помете Италия, Франция, Испания и Англия. Почти всички от пациентите почина, защото не е имало подходящи лекарства. В резултат на това повече от 30% от населението е починал в Европа, в Азия - няколко милиона повече.

името, дадено от неговите съвременници чумата години 1347-1353. вдигнат от Азия и опустоши много части на Европа. страна. Смята се, че през това време убийството на приложението. 25 милиона. Pers. (Почти половината от населението на Европа). Особено ширещата "CS" във Франция и в Англия. Епидемията е довело до намаляване на работниците и тяхното покачване на цената, която предизвика публикуването в редица правителствени разпоредби (напр. В законите на Англия, известен като "законите на труда"), насочени към осигуряване на феодалите, богати търговци и занаятчии евтината работна ръка, както и предписване да запазите заплатите на ниво, което е съществувало преди чума.

Средновековният света по отношение на, имена и титли. - Минск: Беларус

\ "Черната смърт \", името, дадено от съвременниците си на чума пандемия, която се разпространява в Европа през 1347-53. Загубите на САЩ. от \ "Н. с. \ 'в различни страни, които не са едни и същи, понякога достига 80-90%, като цяло, са били убити в Европа прибл. 25 Mill. Н. (почти 50% насит.). \ 'Гл. с. \ "Аз бях един от най-DOS. демографските фактори на кризата на 14-15 век. закърнели номера растеж. нас. континента в продължение на повече от половин век.

Помощ за Търсене на двигатели