Цезарово сечение плюсове и минуси за бебето и бъдещата майка

Лошата секцио

Цезарово сечение. Според легендата името на отворена операция, която замества процес на естествено раждане, дойде в нашия свят от древен Рим, когато умира на труда контракции майка на Гай Юлия Tsezarya отвори утробата, с надеждата да спасят поне бебето. Това е точно това, което най-голяма римският император роден.Разбира се, естествено раждане е било, е и ще бъде най-естествен начин на раждане на всяко живо същество, тъй като това болезнено, но безкрайно красив процес се осигурява от самата природа. Въпреки това, когато по някакви причини, нормална доставка може да застраши живота и здравето на майката или бебето, тя е тази операция rodorazreshayuschaya идва на помощ на лекарите.

Цезарово сечение. Какво е това? Как? И когато?

Цезарово сечение се нарича коремна хирургична процедура, която ви позволява да изтеглите детето, а не последната през влагалището и чрез разрез в коремната стена и матката на жената. Днес, повече от 20% от ражданията се проведе с помощта на тази хирургична процедура. Тази операция може да бъде:

 • планирано (т.е. назначен по време на бременност, за някои медицински показания);
 • аварийно (провежда вече в процеса на труда в случай на различни усложнения, които застрашават живота и здравето на майката и детето).

Индикациите за хирургия също са разделени между два вида. Тя може да бъде абсолютна и относителна показания, въпреки че трябва да се забравя, че решението относно необходимостта от цезарово сечение се приема от лекарите въз основа на пълен преглед на бъдещото здраве на майките, бременността в общи и лични желания.

Абсолютни показания. когато естественото раждане невъзможно или да застраши живота на майката и детето, цезарово сечение, са следните заболявания:

 • наличен в последната операция на шийката на матката;
 • анатомично тесен или деформира костни фрактури и тумори на таза;
 • близо плодове (500гр до 4.);
 • съществуващите маточни белези (две или повече) или повреда на едно;
 • плацента превия или преждевременно отделяне;
 • генитални тумори (миома на матката, на яйчниците и други тумори.);
 • остра хипоксия (недостиг на кислород) плодове;
 • еклампсия (усложнение на прееклампсия с гърчове и загуба на съзнание);
 • напречна позиция на плода;
 • седалищно плода с маса по-голяма от 3 шестстотинграм.
 • близнаци, с уговорката, че едно от децата, записани в затвора;
 • многоплодна бременност.

Относителните индикации сочат, че нормалната доставка е технически напълно възможно, но те могат да отидат с усложнения, включително и тежка. Те са следните:

Лошата секцио

 • някои заболявания на жените не са свързани с бременността - диабет, генитален херпес. сърдечно-съдови заболявания, бъбречни проблеми, високо късогледство и други;
 • възраст над 35 години, особено ако primipara на жена;
 • продължително време на бременност;
 • варици влагалището и вулвата съдове;
 • инфекции на половите пътища;
 • отрицателна акушерска анамнеза (безплодие, повтарящи се спонтанни аборти, преждевременно раждане).


Решението за необходимостта и възможността за цезарово сечение е приет от лекари, въз основа на присъствието на един от най-абсолютен или относителен брой показания, и едва след това ще бъде внимателно и обективно оценява риска от усложнения по време на раждане за майката и детето.

Плюсове секцио за една жена и нейното бебе

Основната и безспорно предимство на тази операция е, разбира се, е раждането на дете, в случаите, когато без помощта на цезарово сечение, той просто не би била родена.

Лошата секцио
Следваща положително нещо е, че майките гениталиите остават непроменени и, следователно, напълно непокътнати.

Цезарово сечение - е гаранция, че без пропуски или шевове или влошаване на хемороиди или пролапс на тазови органи не са в противоречие напълно да се насладят на радостта от майчинството, защото цялата пикочно-половата система, ще останат здрави.

Детето е в безопасност от различни травми, му залавяне в хода на опитите, се бори и преминаване на родовия канал. И от хипоксия по време на раждане - липса на кислород в резултат от използването на стимуланти и битки пиърсинг мембраните на балона.

Друго предимство е наречена скоростта на операцията, защото от неговата дължина е необходимо един порядък по-малко време от нормалното раждане. Цезарово сечение се извършва в продължение на 30-40 минути средно.

Недостатъци и ограничения операция

На първо място, това е да се припомни, че всяка операция, като брутната намеса в работата на организма, може да доведе до различни усложнения и странични ефекти.

Рехабилитация след цезарово сечение - индивидуален процес, но е по-добре да бъдат подготвени за факта, че това ще отнеме повече време от обикновено след раждането.

Друг от основните недостатъци на цезарово сечение се счита за риск от следродилна ендометрит, матката subinvolution (намаляване на способността му да се свие), и, като последица, появата на различни възпалителни процеси. Инфекция, кръвни съсиреци, сраствания - те също трябва да се има предвид. Следователно, за да наблюдавате здравословното си състояние, след като тази операция са внимателно слушах някакви "тревога" на тялото.

Смята се също така, че една жена, след като тази операция често се сблъскват с психологически проблеми, тъй като организмът не получава BioSignal, че бременността е завършена.

Лошата секцио
Що се отнася до недостатъците на цезарово сечение за детето, то е преди всичко стреса поради екстремни промени в налягането и околната среда. Както и по-сложна, адаптация на бебето след раждането.

Ето защо малкия "Кесария" често е време може да побере в специален инкубатор за новородени, който е фиксиран на оптималния климат за бебета.

Митове за ползите от цезарово сечение

Мит №1. "Така че не боли да се роди." Боли. И как! След операцията, болка винаги присъства и е по-добре да бъдат подготвени за него.

Лошата секцио
Мит №2. "Стар! Тя не се раждат, "Не забравяйте, че биологичната възраст - концепцията на предимно лични. И ако здравето е ОК, а след това можете спокойно да роди, и 35, и 40 години.

Мит №3. "Аз заспах - буден - е родила." Не! На този проблем няма да свърши, но само началото. Тъй като това ще трябва да се съчетаят собствените си възстановяване след операция с грижата на едно дете.

Мит №4. "Това е по-добре за бебето." Спорно, защото "kesarenok" не преминава постепенно адаптиране в процеса на раждане. Той има стерилна червата. И на натоварването на тялото му през първите седмици от живота си много по-ясно, отколкото в тези, родени от самия него.

И, разбира се, трябва да се разбере, че цезарово сечение не трябва да се страхуват, но да се прибягва до нея само в страх, не е необходимо преди доставката. Най-важното нещо, за да дойде на света бебето е здрав и щастлив.