Цар Давид

Пророка Давид. Икона пророчески серия на иконостаса в църквата Sergiya Radonezhskogo Силно Петровски манастир, София

Давид беше осми и последен син на Джеси. старейшините на град Витлеем Юда. В юношеството премине баща му Давид стадо. В свободното си време той се практикува да пее и свири на арфа. Тази способност на Бога за това изкуство, той се обърна към служба на Бога възхвалява мъдростта и добротата на Краля на Небето.На 18 години, той стана известен и спечели възторга на хората. Земята на Израел нападна филистимците. Гигантски Голиат призовани да се борят израелски. Давид донесе храната на бойното поле войн братя без оръжие победени Голиат: камък, точно изстрел от прашка Давид удари челото на великана с такава сила, че Голиат падна и не се изправи. Доволен Саул. цар на Израел, Давид постави хилядника. В тази позиция, Дейвид действал благоразумно по всички въпроси, а това си е спечелил още по-голяма любов на хората.

Саул позна на пророк Самуил. че Бог отхвърля царство и дава на друг от него. В Дейвид, той видя неговия наследник, а това го дразнеше. Затова Саул започва да търси смъртта на Дейвид. До смъртта си, цар Давид, преследвана, но Бог спаси избраните. Като преминали много негодувание от цар Саул, който вижда в него един от любимците на народа, и противника си, Дейвид показа своята нежност и щедрост. На два пъти има възможност да го убият, той не го направи. След смъртта на Саул и синът му Ionafana Дейвид е обявен за цар на южната част на държавата Израел, а след убийството на втория си син Саул - царят на целия Израил.

работи на гражданската администрация на Давид привлече особено внимание на възстановяването на правото на съда, разклати по време на царуването на Саул. Под негово собствено председателство срещна съвет, състоящ се от най-верните хора: Йоав командир на армията; Йосафат рекордера; Садок и Авимелех, главните свещеници; Соуса, на писаря, и така нататък. Г.

Скоро, Дейвид е взел редица победоносни войни с обезпокоителни съседи. най-големите врагове на Израел, на филистимците. Те бяха победени и изчерпани всички: на границата на царството на Давид е било в контакт с Египет; Те са били унищожени като моавците. Сирийци и сирийци. с изземване на земи и градове, които (включително Дамаск), царството на Израел беше удължен до стр. Ефрат на изток и до Черно море на юг.

Един от резултатите от тези кампании и войни са били обогатяване на столицата и в цялата страна. Столицата е украсена с великолепни дворци, и Дейвид дори предложи да построи великолепен храм на Йехова. Въпреки това, той не можа да устои на изкушението изток спокойна лукс и благосъстояние на върха на своята извършило тежко грях.Незаконна връзка с жената на Урия, един храбър воин. Витсавее. Тя го е причинил множество злини, които бяха прегорели последните години от царуването на Давид. Той е много по-различно umerennostyo и въпреки създаването на Мойсеевия закон, който забранява на царя "много жени" (Вт. 27, 17), дори и в Хеброн имал седем съпруги и десет наложници, и след това да се увеличи броят на няколко други жени, към който се прибавя и красива Витсавее.

Но когато пророк Натан смъмри Дейвид и той даде пример с големия покаяние, смирение, вяра нататъшното сближаване скръбта, изпратена като наказание за греховете им. Примерен покаяние Свети Давид даде 50 Псалм.

Многобройни семействата на синовете на Давид, се превърна в източник на всички видове престъпления и безредици. Най-голяма популярност се ползват от тримата му сина: по-голямата, Амнон. трето, Авесалом. и четвъртият, Адония. Те надпреварваха един с друг, и това съперничество завърши със смъртта на Амнон, който уби Авесалом отмъщение за безчестието направи, за да кръвта му сестра Тамар. Самият Авесалом вдигна бунт и искаше да се възползва от трона. Въстанието се провали, и той умря трагична смърт.

Последните години от царуването на Давид бяха засенчени от друг ужасен мор, който посети Ерусалим. Дейвид е посветил останалата част от живота си, най-вече събирането на материали и подготвителната работа за строеж на храма. Той успява да събере за тази цел, огромно богатство, 100 хиляди таланта злато и един милион таланта сребро.. (1 тал злини = 125,000 рубли;....... 1 тал Ser = 2400 рубли злини). квалифицирани работници и каменоделци се събират от цялата страна; nagotovleno желязо и мед е имало тегло и борови дъски без внимание. Самото изграждане на храм, Давид даде своя наследник син на Витсавее - Соломон.

Цар Давид е починал в дълбока старост с непоколебима вяра в идването на Бога в света на обещаната Изкупителя - Месия, Господ Исус Христос.

По време на тестовете, като се обръща специално разсъждение ровене в пътищата на Провидънс, Дейвид изсипа пред Бога своята дълбока скръб и помоли за помощ. Често е по образа на собствената си страдание, псалмистът пророчески дух задвижва толерирани в своите химни в далечното бъдеще и обмисля страданията на Христос, Спасител на света. Вдъхновеният разказа на Давид по-късно са били събрани в една книга на Псалмите или Псалтира. който се използва широко както в поклонение и в лична молитва.

паметта на пророк Давид, Господ, празнува, така че се моли за Тебе: спаси душите ни.

Spirit просвети чисто сърце пророчество byst svetleyshago priyatelische: Ти виждаш бо недвижими далеч отвесни: за тази кауза ти чест, Дейвид пророкува славно.

Молитви за цар Давид:

Не забравяйте, Господи, на цар Давид и нежността на неговата възраст, и на светите молитви, смили се над нас грешници. Амин.

За ugodniche свят Бог, царя, и Давид пророкува! Бореше с добро podvizavsya на сушата vospriyal си на небесата, короната на правдата, Чий е Господ е приготвил за всички онези, които го обичат. Затова vzirayusche на Твоя свят образ, радваме се в славната края на пребиваване, и да си chtem свято паметта. Просто трябва да се в Божия престол, приемам молитвата на нашите, както и All-милостив Бог да доведе до таралеж ни prostiti всеки грях и да ни помогне да се превърне Противоположни хитростите на дявола, да izbavlshesya от страдания, болести и беди и нещастия, и всичкото зло, благочестиво и праведно чакам в настоящето Weeze и да бъдат достойни predstatelstvom ваши, ако вие недостойни esmy, виждат добре на земята на живите, като славеше edinago в своите светии slavimago Бог Отец, Син и светия Дух, сега и винаги и всякога. Амин.

използваните материали

"Дейвид, псалмистът", все още можете да потърсите: