Бубонна чума, или Черната смърт

За 300 години, инвазията на Европа (от 1348 и 1666 година) чума, известен като "Черната смърт", е отнел живота на 25 милиона. Причината за неговото отстъпление може да служи три фактора: Пожар на Лондон, смяната на сезоните и канализация.Невероятна, ужасен в неговия обхват на чума, която опустоши и опустоши Европа за повече от 300 години, твърди 25 милиона живота, или една трета от населението на Европа от времето. "Черната смърт" - се казваше тя е известна - беше най-ужасното наказание на природата от всички възрасти.

По-лошо от война, защото не е запознат граници. По-жесток и мъчителен за жертвите от земетресението. По-страшно от изригване на вулкан или приближаващия ураган, поради несигурността на своята природа. "Черната смърт", наречен така, защото на предходната й инвазията на черни плъхове, държани в робство му западната цивилизация в продължение на няколко поколения.

Първото споменаване на Pausteurella Pestis - паразита, който е вектор на заболяването - като историци и учени твърдят, беше през 1334 г. в езерото Исък-Кул, който е кръстен на Чарлз Т. Gregg в "... част от оригиналната резервоар на чума в Централна" Чума! " Азия. " Минава черни плъхове - носители на бълхи, пълнени с Pausteurella Pestis - чума разпространение на юг и на изток от Китай, Индия, и от там да Туркестан.

През 1347 в Кримската пристанището на Кафа пазаруване (Феодосия), групата на предприемчивите генуезки търговци се появи в дългосрочен обсадата Janibek Kipchak. Копчета по това време бил главното пристанище, където стоките са пристигнали от Генуа, но Хан не е от голямо значение. Кафа държеше като заложник, побеждавайки всеки инвазия, но "Черната смърт". Заболяването се появи в началото на 1348 и присви очи огромна армия Kipchak, като че ли за своя враг.

Това е, което на доклад Габриел де Mussisa, нотариус от Пиаченца, който твърди, че е станал свидетел на събитието: "Безброй ордите на татари и сарацини изведнъж станали жертва на неизвестно заболяване ... Всичко армията Татар бях поразен от болест ... всеки ден ... да убие хиляди ... в слабините удебелени сокове, тогава те гниене, развиете треска, е смърт, съвети и помощ на лекарите не помагат ... "

Kipchak Хан, както винаги находчиви и изобретателни варварски, решили да използват телата на мъртви войници като оръжие. По този начин, той е първият в историята на човека, който се прилага биологични оръжия.

"Татарите, изтощен чума, заразна болест, зашеметен и шокиран от смъртта на другарите, умира без никаква надежда за възстановяване, подредени органите, отговарящ за метателни колата и ги хвърлят град Кафа на тази неприемлива черупки се сложи край на защитниците на града, - продължи да се опише Mussis. - Сити хвърли планини от мъртвите и християни са имали къде да избягаш и няма къде да се скрие от такова нещастие ... Те предаде мъртвите вълни. Скоро въздухът е заразен, отровен, опетнен вода започва да гние. Подобрява непоносима смрад ... "

Заразени генуезки моряци се качиха на корабите и плавали в Италия. Провеждане на заразените бълхи, те са били доведени до италианското пристанище същите ордите на заразените черни плъхове, които са котвени вериги напуснали корабите и наводнени града. Но генуезците не са единствените, които донесоха на "Черната смърт" в Европа. Чумата в Италия, подадена на 16 галеони, и само 4 от тях дойдоха от Кафа. Дванадесет други на борда на самолета са се връщали от Константинопол от кръстоносците, акостирал в Месина (Сицилия) по едно и също време. Кръстоносците вече са били заразени.

Брой на смъртните случаи нарастват при астрономически цени. Починал половината от населението на Италия. Жертва на болестта стане на всеки 9 от 10 души в Лондон. През 1348 чумата починал 1,244,434 души в Германия. До 1386 в българския град Смоленск е имало само 5 души.

Тази смърт не беше лесно. Ето какво пише той Микеле платенсис на Пиаца (цитиран от работата на Йоханес Нола "Черната смърт"):
"Заразените хора смятат, просмукала цялата болка тяло, подобно на тях инвалидизиращи отвътре. След това върху бедрата или ръцете разработи блистер ... От него инфекцията се разпространява по цялото тяло и прониква толкова дълбоко в нея, че пациентите, повърна кръв. Така че ... продължава без прекъсване в продължение на три дни, средства, за да се излекува болестта не е бил, и пациентът гореше. "

Напълно ужасени и безпомощни потенциални жертви на болестта започват да се държат по нехуманен начин.

"Далеч не само тези, които влязоха в контакт с болен, но също така и тези, които просто докосна или се ползват техните неща - продължи платенсис. - Скоро, хората мразят помежду си до такава степен, че когато болен син, баща престава да се грижи за него. Ако той все още не смееше да го приближи, той веднага е бил заразен и изгорени в продължение на три дни ... "Във Флоренция, чума бушува с голяма мощ, така че "Черната смърт" понякога се нарича "флорентински чума." Ето един откъс от "Декамерон" Dzhovanni Bokachcho:
"... ходене, държейки малко цвете, малко ароматни билки и подправки, които те винаги тавата за носа, мислейки, че тези аромати са отлично средство за укрепване на мозъка, още повече, че въздухът е гъста и е напълно пропити с миризмата излъчва мъртъв органи, както и пациенти, както и приложимите наркотици. "

Парма отекна Франческо Петрарка: "Уви, моя любящ брат, това, което мога да кажа? От къде да започна? Защо дойде? Всичко е тъга, ужас цари навсякъде. В мен можете да видите това, което е прочел за великия град на Вергилий: ". Мъчителна болка навсякъде, навсякъде страх и множество снимки на смъртта" О, братко, как никога не бих искал да се роди в света, или трябва да се изправи смърт! "

По-късно папа Климент освети река Рона, че може да изхвърли трупа. Папата оцелява под закрилата на двете големи пожари, които изгарят ден и нощ от двете страни на него.

В Англия, един монах в Рочестър Uillyam Din написа тази сцена: "За наше голямо съжаление чумата отне живота на толкова много хора и от двата пола, че е невъзможно да се намери някой, който ще донесе телата си в гроба. Мъжете и жените са деца на раменете си до църквата и да ги хвърлят в общ гроб. От него идва миризмата е толкова страшно, че хората са се страхували да премине от гробището. "

Тази ситуация е в Европа. Отчаяни хора, надяващи се да се отървете от болка, страх и неизбежната смърт от чума отидат на лекар, които вече не ги знаеше, как да се лечение на това заболяване е краткотраен. Въпреки това, лекарите продължават да се опитват различни палиативни начини.

Някои лекари съветват да се носят около врата на човешки изпражнения в пришити торбичката.
Други предписано къпане в урината и използването му вътре. За абсцеси, да смучат на отрова, прилагани пиявици, сушат жабите и гущери. Откритите раните поставени свинска мас и масло. Тестисите забити игли. Кръвните просто заклани гълъби и кутрета, поръсени с изгаряне на челата треска.
Френският лекар Gi De Sholyak дисекционни абсцеси и отворени рани обгаря нажежено покер. Този примитивен метод за почистване направих даде резултат, ако дадено лице, по отношение на които тя се прилага, не е умрял от инфаркт, не попадат в необратим шок, аз не се побърка от болката.

Има проблем на "отравяне на помещенията" - тези, в които хората са починали от чума. Блюдото се излива прясно мляко и се оставя в средата на заразеното помещение за усвояване на замърсен въздух. Неизвестна Лондон лекар предложил следната рецепта дезинфекция на къщата, в която пациентът е починал от чума: "... Отделете няколко големи глави лук, ги обелете, сложи 3-4 глави лук на пода и така да ги накара да легнат в продължение на 10 дни, лука ще поеме всички инфекция стая само тогава ще трябва крушките ще копаят дълбоко в земята. "

Озадачен от факта, че нито лекарят, нито духовенството не са в състояние да им помогне на бедните, или да стане прекалено набожен или разочаровани от "отклонява" от своя Бог даде изход отчаяние, че намерихме "изкупителна жертва", да се отдадат на разврат, похот, вярвали, амулети , магьосничество, дори и се поклониха на дявола. В много отношения на "Черната смърт" избута цивилизация за преди много векове.

Вярно е, че имаше някои положителни аспекти. Някои много благочестиви хора, установени традиции, са живели до наши дни. Така например, жителите на Оберамергау обещаха да провежда редовни религиозни дейности, ако зловещата страна на бича на чума се е оттеглил от тях. Тяхната обет продължи до края на чумата - 1634, и раната ги оставили. Те са дори и днес представи своите действия Passion.

Отделни петна от слънчева светлина в тези дни изглежда дори по-ярки поради тяхната рядкост. Но ревностен религиозна лудост донесе много повече вреда. Flagellants страната нахлува така наречените "Братята на Кръста." Те организираха в село кв ритуали на самобичуване за греховете, които твърди, че са причинени от чума. В същото време се превърна носители на заразата.

Изкупителна жертва подклаждана антисемитизъм. През май 1348 еврейските селища са били заличени в три френски градове. Клането сполетява стари и млади, здрави и слаби, жени и деца.

Някои приказки и детски стихчета се коренят в дните на "Черната смърт".
На шията венец от рози,
Джобове, пълни с китки,
Sneezy Sneezy-!
Всички да падне на земята.

Без съмнение, има описание на традицията на носенето на венец от цветя по време на чума, за да заглушите миризмата на миазма. Последните два реда са доказателство за липсата на ефективно лекарство, ако букети собственици направиха последен дъх и паднаха мъртви.

По-весел разказ за гайдар от немския град Хамелн, удари в 1358 и 1361 чума и ордите на плъхове. Историческите факти съвпадат с една история и едно стихотворение Роберта Brauninga: "Хамелн е бил залят от орди от плъхове. На градските власти, наети пътуващ плъх хваща. Когато той отсече всички плъхове и поиска заплащане за работата, властите го предлагат подаяние. Пие Piper напусна града, като обеща отмъщение. В същото време, децата на Хамелн събират трупове на плъхове, които са били покрити със слама улици на града, и ги хвърли в бърз поток на река Везер. Заразени от язвата, децата са починали. Те са били погребани в новото гробище на хълма Koppelberg. В приказката това е мястото, където планината се отвори и погълна завинаги Пайпър и деца! "

Без да се среща никаква съпротива от страна на Бога, нито от хората, язвата продължи да доминира, като поставите отметка на обичаите и традициите на хората. Използва всички видове лекарства, наркотици и покаяние. Някои от тях са ефективни, някои - не. Танците са един от най-тъмната начини изгнание чума. По време Fi действие, с право се нарича "Мъртвешки танц", хилядите жертви, които участват в неистов танци на площада на града, докато не падне от умора или болест. Останалата част от времето продължи да танцува и стъпкани паднал до смъртта му.

Една по-ефективен начин за борба с чумата е традиция да се инсталира в пристанищата карантина за пристигащи кораби. Корабите са подредени в рамките на 40 дни (може би по религиозни причини е такъв термин), за да остане на котва. Това предотвратява разпространението на заразата в моряшки градовете грешки, но често кораби през това време опустява, тъй като отборът е заразен с чума угасна на един човек.

Това бяха мрачни времена за целия свят, когато такъв чудовищен начин за намаляващо население, включително в Европа. Единственото оръжие, което може да се изкорени чумата - канализация - ще се прилага само през 1666 г., когато чумата изведнъж изчезват. Някои смятат, че причината за неговия край Лондон огъня, някои - промяната на сезоните. Но малко хора, реализирани към момента, че причината за края на раната започва да сапун и вода.

Подробно описание на края на "Черната смърт" е дадена в статията "английски чума през 1665"