Защо хората са различни studopediya

Като човек се превърне в човек?

Много години в историческата наука, антропология, философия, състоянието podstvovala гледна точка, според която човешката личност е направил работа. Човек се издигна над състоянието на животните, само когато започва да произвежда инструменти, както и производство - основната му разлика от животните.







Особено бързо човешкото развитие е отишло с появата на Yazi-ка - сега е производство на "културни" обекти далеч напред от създаването на инструменти и на свой ред допринася за бързото технологията време vitiyu. Разширява границите на културен живот "работят" за Nyala-по-важна позиция от утилитарен ръчна работа.

Мъжът има два живота: едната, в която ние живеем в такива институции машини, адаптиране към света около тях и за обществото; а вторият, в който попада в редките моменти, когато го направите, когато ние обичаме, когато правим добро. От гледна точка на философията-графия, това е реалния живот - тук ние сме щастливи, развълнувани, дълбоко почувствах, тук живеем изцяло в будно състояние. Въпреки това, всички тези неща: доброта, любов, красота, интелект, със Запада, на честта - са свръхестествено, защото нямат естествени причини. Вие не можете да попитате един човек, защо той е направил добър (защото, ако има причина, че никой не добро дело: "Спасих човека, защото той бо-gaty и благодаря мен"), не можете да се запитаме защо той обича другия човек (ако има причина тогава няма любов: "аз я обичам, хомо-му, че тя е красива" - но има още хиляди красиви). Добре, като любов, не се нуждае от обяснение.

Хората на дадено общество, някои страни са живеещи в повече или по-малко едни и същи условия: една и съща култура, някои нрави и обичаи, на същия език. Но хората все още са различни от пряк-подобен комплекс в един от друг. Дори и в едно и също семейство от децата растат в различни, макар и възпитавани в едни и същи условия. Това, което прави всички хора на различна-ми, неподражаем и уникален?

На първо място, характеристики на психичното склад - темперамент, СКО височина психични реакции, интелигентност - всичко това дава на челото-ти век по наследство.

На второ място, преживявания от детството и спомени от детството. Всеки Рувим-ка си детство, техните преживявания, всеки по свой собствен отворен Xia свят, всеки по свой начин с опит детството си страхове, неуспехи, или радост.







На трето място, конкретно лице биография - всеки живее живота си, и всичко, което се случва с него, и как той се отнася до това, с ненадминат, а не като живота на други хора.

Четвърто: несъответствието на живот роли. Всеки живот чело-ти век в различни роли. Например, за ученик, за GDS той говори с учителите, особено с училището - е един човек, внимателен, уважение, очи и светлината на знанието и старание. Но си струва да отидете на двора, където го очакваше приятели, тя се превръща в напълно различен, той скача, крещи, а изразът на лицето му е необходимо. Третият мъж той става, като у дома си, разходки и разговори с родителите.

Това не означава, че всеки път, когато той се преструва, че всеки път, когато той самият, всеки човек има много лица, или по-скоро, много страни на личността му, много роли. Всички тези четири точки правят всеки човек като личност уникален и неповторим. И това уникалност се изразява в по-nyatii Ya "I" на лицето, има три или четири години, когато той започва да разбира, че имам, но има и други хора. Преди това почти всички деца говорят за себе си в трето лице. До десет - дванайсет години се развива образа Ya

Има механизми на защита I, които действат bessozna-ТА, запазвайки идентичността на унищожаване:

а. изместване механизъм. Човек изпитва голяма скръб или се сблъска с нещо изключително ужасно, умът му не може да се държите, и колапс. Но този механизъм се задейства, и лицето, или губи съзнание или изведнъж забрави за нещастието му се бе случило;

б. инверсия механизъм. обръщане на пулса на правилните про-противоположности. Момчета 12 - събужда сексуалната chuvst на 13 години, но те започват да се помисли момичетата първите си врагове, и да се борят с тях - борба, да бута, да чукам на портфейлите си ръце. В действителност, момичетата които наистина харесва, но умът има свой начин да се балансира запазва резбата;

инча преориентиране механизъм. Психея несъзнателно Switch-chaet емоции от един обект на друг, по-достъпни. Училището-участника в голяма беда в класната стая, а когато той се връща вкъщи разочарован, той вади разочарованието си по-малкият брат или любимата кучето. В някои страни, фирми на съветите на психолозите на оставяне пълнени шеф, където можете да се изливат във времето Drazhenom.

Можем да кажем, че човек има две I - вътрешна и външна

Външно аз - това Нес съвкупност от знания, правила за действие, поведение, мислейки техники. В същност - е интимен, скрит ядро ​​на личността: всички наши мечти и nadezhdy.Eto нещо, което не може да бъде раз-кажа в друга, за да премине под формата на думи или символи. Философ Рене Декарт е казал: този, който може да ви каже всичко за себе си, той ще опише цялата Вселена-Ing.

Прегледайте въпроси:

1. Ако живот от самото начало на напредва и се развива, тя може да бъде, че лицето не е последната брънка в развитието си? Но кой би могъл да бъде по-нататък? Кой ни преследват?

2. Защо са висшите животни не се "събуди" интелигентност? И ако той е буден, той би могъл да има, смятате, че хората да се примирят с това? той би разпознал, притежаващи съзнание и език на маймуните и делфините за своите връстници?

4. Какво се разбира Бердяев, когато той каза, че нито едно лице - част от обществото (на лицето, като цяло не може да бъде част от нещо), а компанията - част от личността?