Видове Archiver - studopediya

Необходимо е да се прави разлика между правилното архиватор, формат на архива и техники за компресиране. Дори един и същ метод на пресоване може да бъде изпълнения. Например, има повече от програма дузина архиватор, който може да създава файлове в ZIP формат. данни в ZIP формат може на свой ред да се компресира чрез различни методи: Deflate, Deflate64, BZip2. Deflate метод има няколко приложения с различна скорост и степен на сгъстяване. С този метод, 7-Zip архиватор ви позволява да създавате файлове в ZIP формат и 7Z.Обикновено архиватор да създавате архиви в собствената си изключително формат с оригиналните им методи. Например, RAR Archiver ви позволява да създавате RAR архиви. Методите за файлов формат и компресия са основните предимства на архиватор.

В най-простия случай, архиватор ви позволява просто да се опаковат или разопакова един файл. В допълнение към действителното компресиране на данни, съвременни архиватори предоставят някои допълнителни функции. Няколко са основните:

- компресиране на някои файлове и цели директории;

- създаване на саморазархивиращи се (SFX) архиви. Това е да разопаковате архива не се изисква програма-архиватор;

- архивно съдържание на климата;

- криптиране на съдържанието на файла;

- Информация за възстановяване на резервно копие в случай на частична щета, както и способността да се възстановява повредени архиви;

- разделяне на файла на няколко части или обеми;

- конзолата версия на програмата за работа от команден ред;

- графично (GUI) версия на програмата.

Трябва да се отбележи, че въпреки наличието на официалните, може да се извърши за изпълнението на всеки допълнителни функции на съвсем различно ниво.

В допълнение към разликите в функционалност, могат да бъдат разделени в две групи архива: асиметричен и симетрични. Асиметрична arkhivatory изисква разопаковане операция е много по-малко време и памет, отколкото за работа с опаковки. Това ви позволява бързо да получите съдържанието на архива в маломощни компютри. Symmetric търсенето архиватор за опаковане и разопаковане операции по същото време и на размера на RAM. Използването на такива архиви по широк парк от компютри или за бърз достъп до съдържанието на архива е ограничен. Известен архиватор RAR като основна лексика използва асиметричен метод за компресиране, и може да се използва симетричен PPM-метод за текстове. По този начин, RAR разопаковане извличане сгъстен с максимална степен на сгъстяване може да не е възможно да се компютри с ограничена памет. Всички или почти всички напреднали файл архиватор с висока компресия са симетрични.

Поддържани платформи: Windows, Linux, BeOS и DOS-32

WinRAR - това архивни файлове в RAR формат, Пощенски код 32-битова и 64-битова версия на Windows и Pocket PC операционни системи. Това се смята за един от най-добрите архивите [2], съотношението на сгъстяване за ускоряване. Разпределени по Shareware-лиценз. Версия за Pocket PC има Freeware лиценз.

 • Създаване на архив формати RAR и ZIP.
 • Разопаковайте кабината на файлов формат, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZIP2, JAR, ISO, 7z, Z.
 • Възможността за шифроване на файлове с помощта на алгоритъм AES (Advanced Encryption Standard) с ключ за 128-битово, в който се използва ключ за криптиране като хеш на паролата, с помощта на SHA-1 алгоритъм.
 • Възможността за работа с до 8.589 млрд файлове. (Приблизително 8 х 109) гигабайта.
 • Създаване на саморазархивиращ се, непрекъснато и многотомни архиви.
 • Добавянето на допълнителни информационни файлове за възстановяване на резервно копие в случай на повреда, включително създаването на специални обеми за възстановяване, което позволява да се възстанови многотомен архив е повредена части от информацията.
 • Пълна поддръжка на NTFS файлова система и имената на файловете в Unicode.
 • поддръжка за команден ред.

· От версия 2.90 въвежда поддръжка на нови файлови формати - RAR3. Предишните версии не работят с новия формат;

· От версия 3.50 започва да подкрепят теми и кожи, а също така има и правилното поставяне в контекстното меню на Windows x64 системи;

· От версия 3.60 компресия поддържа многоядрени процесори и с Hyper-Threading технология - тя осигурява значително увеличаване на степента на компресиране;· С версия 3.70 архив официално е съвместим с Windows Vista, създаване на SFX архиви с искане на привилегии;

· С версия 3.80 вече поддържа ZIP архиви, които съдържат Unicode файлови имена във формат UTF-8;

· От версия 3.90 има разделение в 32-битови и 64-битови версии на програмата. 64-битова версия работи само на 64-битова версия на Windows и предоставя някои подобрение на производителността.

· От версия 4.00 алгоритъм променило RAR архив, което значително увеличава скоростта на декомпресия. В зависимост от вида на скоростта декомпресия данни може да бъде над 30%. Появява мениджър парола, която може да съхранява пароли, файлове за бъдеща употреба.

WinZip - Shareware файл архиватор и компресор за Microsoft Windows и Apple Mac OS X компания Corel. PKZIP е основен формат, въпреки че други поддържани архивни формати.

 • Създаване, допълнение, извличане на архиви ZIP, както и собствен формат .zipx
 • Подкрепа за алгоритми JPEG компресия, LZMA (12.0), bzip2 (9.0), PPMD ​​(10.0) и специални алгоритми за аудио файлове (на база WavPack), което намалява файла поради потенциал компресия увеличение време и добив (особено при използване на PPMD).
 • Намаляване на налягането .bz2 файлове. RAR. ISO. IMG, 7-цип
 • Интегрирана подкрепа за LHA архиви (.lha и .lzh)
 • Персонализирана интеграция в обвивката на Microsoft Windows.
 • Подкрепа за 128- и 256-битов ключ AES криптиране. Възможно е да се замени по-малко надежден метод за криптиране PKZIP 2.0 се използва в по-ранни версии. Версия 9 също поддържа 64-битово криптиране PKZIP.
 • Директни файлове за запис на CD / DVD
 • Backup Automation
 • Подкрепа на протокола FTP
 • Изпращане на пощенски архив по електронна поща
 • Подкрепа за Unicode (с версия 11.2)

Archiver формат ZIP (PKZIP) първоначално е бил създаден за MS-DOS през 1989 г. от PKWare.

С версия 6.0 до версия 9.0, регистрирани потребители могат да изтеглят най-новата версия на софтуера, като се използва оригиналната информация за регистрация, и по този начин получаване на актуализации за безплатно. Започвайки с версия 10.0 безплатно надстройка на системата е изключена. WinZip е на разположение в стандартни и професионални версии.

Преди версия 11.2 е възможността за включване на външни файлове с помощта на програми за подпомагане на ARC, ARJ.

С версия 14.5 GUI менюто на програмата променено на Ribbon интерфейс.

 • Поддържаните алгоритми:
 • LZMA, LZMA2, PPMD, Bzip2, Deflate и Deflate64
 • Поддържани формати:
 • опаковане и разопаковане: 7z, BZIP2 (BZ2, TB2, TBZ, TBZ2), GZIP (GZ, TGZ), катран, пощенски, XZ;
 • Само разопаковане: 001, ACE, ARJ, CAB, CHM, CPIO, DEB, DMG, FLV, ISO, JAR, LHA, LZH, LZMA, LZO (TZO), MSI, NSIS, PE, RAR, RPM, SWF, SWM, VHD, WIM, XAR, Z (TAZ); FAT, HFS, MBR, NTFS, СДС, SquashFS, CramFS
 • Много висока степен на сгъстяване в нов формат 7z чрез използването на усъвършенстван алгоритъм Lempel-Зив.
 • За пощенски и съотношение GZIP компресия, която е 2-10% по-висока от тази на PKZIP и WinZip.
 • Възможността за създаване на саморазархивиращи се архиви за 7z формат.
 • В 7z формат е възможно да се създаде архиви многотомни (с изключение на самостоятелно извличане).
 • Възможност за криптиране AES-256 алгоритъм за архиви във формат 7z ZIP.
 • Интеграция с Microsoft Windows черупки и Windows NT.
 • Приставка за FAR и ръководител на програмата.
 • Plug-in за Total Commander и Unreal Commander (WCX).
 • Вградена програма за тестване на производителност.
 • Многоезичен графичен потребителски интерфейс (само за Windows), за да Dual View функции на файловия мениджър.
 • Мощен командния ред версия.
 • Специална версия за 64-битови операционни системи Windows.
 • Подкрепа за Unicode имена на файлове.

7-Zip използва многонишкова ви позволява да използвате компресия, в зависимост от алгоритъма или формат, различен брой нишки. При създаването на архив в която файлове могат да бъдат компресирани независимо един от друг (например, пощенски), програмата може да се използва до 8 потоци едновременно. За компресия алгоритъм LZMA архива могат едновременно да се използва до 2 потоци. Неспособност да се използва повече от броя им се дължи на непрекъснатия характер на серийния компресията. LZMA2 алгоритъм за компресиране не разполага с този недостатък.

Когато компресиране специални филтри Normalizer използвани в 7z формат. По този начин, за по-оптимално компресия x86 32-битов код се използва и нормализиране преобразуватели BCJ BCJ2. Програмата също така разполага с оптимизиране делта конвертор за някои видове multimediadannyh пример компресирани 24-битово изображение.

в зависимост от степента на компресиране силно зависи от компресираните данни. Обикновено 7-Zip компресира 7z формат 4-25% по-добре, отколкото да се цип формат.

7-Zip 4.65 24 се извършва в класацията на степента на компресия архиви, за сравнение популярен WinZip WinRAR 3.80 и 12 заемат място 32 и 34 съответно. Най класиране се PAQ известни в повече GUI-модификация и КГБ WinRK има един порядък по-голямо време на пресоване.

 • Тя не съхранява информация за файла за достъп.
 • Това не позволява да извличате файлове, ако не разполагате с достъп до всички части на архива.

Алгоритми за компресиране на данни активно подобрени и модерен архиватор ви позволява да компресирате данни много по-ефективно. Въпреки това, най-напредналата по отношение на компресиране на данни, софтуер и не винаги са най-мултифункционален, и затова най-често срещаните. Ето защо, повечето потребители избират програми, които осигуряват по-ниска степен на сгъстяване, но имат по-добър дизайн и интерфейс, голям брой допълнителни функции.

компресиране на данни се използва широко. Можем да кажем, почти навсякъде. Например, PDF документи, като правило, да съдържат кратка информация. Доста от изпълними EXE файлове, компресирани със специални опаковчици. Всички видове мултимедийни файлове (JPG, GIF, MP3, MPG) са един вид архиви.

Основният недостатък е невъзможността да архивирате директен достъп до данните. Те трябва първо да бъде извлечен от архива и разопаковането. Операция разопаковане, обаче, като опаковка, изисква някои системни ресурси. Това не е мигновен работа. Поради това, файловете се използват главно със сравнително рядко използваните данни. Например, за резервни копия или инсталационни файлове.