Входни устройства - studopediya

Най-важното входно устройство е несъмнено клавиатурата.

Повечето клавиатури имат стандартен група на бутоните:

• ключове за пишещи машини - за да въведете букви, цифри и други знаци;• ключове за услуги, управляеми оставащите стъпки (регистри ключове преходи от латинската азбука на български език и други);

• Функционални клавиши Ft - F12 (inogdaih по-малко), назначаване заявление kotoryhzadaet разработчик;

• допълнителни цифрови клавиши за по-голям комфорт при работа.

Важно свойство на клавиатурата, с който потребителят може да работи много часове в един ред, е ергономичност. Този термин е даден от набор от характеристики, които определят лекотата (в широкия смисъл на думата) устройството.

За да въведете данни и команди в компютъра се използва широко за дизайн на устройството манипулатори -raznoobraznye, в качеството на която (от тях да се движи, за да им налягане чувствителни повърхности и други подобни), потребителят може да работи на компютър без да се налага да въвеждате текста. Най-често срещаният манипулатора - компютърна мишка.

Първоначално мишки са механични сензори за движение: при движението на мишката ще се върти вътре в нея топка.

Trackball - Trackball - обърнат мишка. Нейната измервателно устройство - монтирана сфера, която се върти около центъра.

Лаптопите като вградена "заместител" на мишката определен друг тип гребло - (английски. Тъчпад) тъчпад, като видя движението на пръстите си. Панелът се състои от малък чувствително на натиск повърхност и два бутона. чувствителен на допир панел замества кратко бутон на мишката (можете да използвате и бутона до панела). Съвременните панели са в състояние да възприемат не само движението, но и другите отбори.

Някои панели са в състояние дори да се анализира комбинацията от движение върху тях два пръста.

Джойстик (Engl джойстик - «W # 1104;. Лай" кожа) - използва главно в компютъра igrah.Dzhoystik има дръжка, която, когато се върти вътре в корпуса, за опорните контакти в съответствие с посоката на наклона на дръжката.В някои лаптопи в средата на клавиатурата е набор точка от маршрута. TrackPoint - бутон, който определя посоката на пръста налягане и превръща команда, за да преместите курсора на екрана

Скенери могат да имат различни конструкции:

· Ръководство, когато потребителят премести главата за четене

· Tablet, в които определен обект е поставен върху стъклото и фоточувствителни движи управление в рамките на скенера;

· Roll, разтягане на хартия с образа покрай неподвижна главата;

· Барабан, където сканирания обект е поставен върху въртящ се барабан, който бавно се върти покрай неподвижна глава; такива скенери предоставят най-доброто качество на сканиране и се използват в издателската дейност.

Основната характеристика на скенера е резолюцията.

Резолюция - максималният брой точки на единица дължина, която е в състояние да разграничи скенера. Резолюцията на скенера се измерва в пиксели на инч (Eng. Ppi = пиксела на инч). Друга важна характеристика на режим на сканиране - дълбочина на цветовете (битов ширина), т.е., броят на битовете се използва за кодиране на един цвят пиксел.

Скенери често са комбинирани в един корпус с лазерен принтер, копир и факс машина - се получава мултифункционално устройство (MFP).

Някои компютърни устройства не може да бъде еднозначно, приписвани на всички входни устройства или за изходни устройства. Пример за такъв "хибрид" - едно докосване на екрана. От една страна, това показва информация, а от друга - потребителят въведе команди, като кликнете върху желаната част от изображението. Сензорни екрани се използват в портативни компютри, карти # 1104; zhnyh и информационни терминали, както и за техните презентации.

Не толкова отдавна вход poyavilissredstva реч, която позволява на потребителя вместо клавиатура, мишка и други устройства използват речта. Възможността за такива устройства са по-скоро ограничени, въпреки че те постоянно се подобрява. Проблемът е да се признае значението на словото и го представя, например, под формата на текст, позволяващ последващ компютърна обработка. Много експерти, свързани с развитието на бъдещата глас входно устройство на компютърните технологии, като се има предвид такива устройства водещи интелектуализация неговите елементи.

Сензор - устройство за регистриране на всяко физическо количество и я преобразува в сигнали (обикновено електрически). Компютърът не може просто да се съхранява голямо количество данни, получени от множество сензори, но и да ги държат математическа обработка. По този начин, мощен цифров лаборатория могат да се изграждат на базата на компютър.