ултразвук матката и придатъците на когото се назначават, в ден на цикъла, за да се направи

Блокада на матката и придатъците

САЩ (ултразвук) или ултразвук - Метод изследователски органи и тъкани с помощта на звукови вълни с определена честота. В така наречената ултразвук ехография. проучвания механизъм е, че устройството за сензор изпраща ултразвукови лъч в тъканта до предварително определена дълбочина. Beam, отговарящи по пътя бариерата под формата на орган или съд, и се отразява обратно към сензора. По този начин, изображението се появява на екрана на специфични органи, тъкани, съдове и кухини. Ултразвукът се използва широко в почти всички области на медицината, с изключение може би психиатрия.Ултразвук в гинекология: някой показва?

Едно проучване на женската полова система с помощта на ултразвук е една и съща всеки ден процедурата, както и стандартната преглед на пациента в един фотьойл. Таза ултразвук или OMT показано всеки здравословен жена 1 път годишно през репродуктивната години и 1 път на 2 години в периода на менопауза. Защо това е важно?

 • се изисква проверка на един стол с тампон, напоен и да не се заменя с ултразвук. Въпреки това, с помощта на ултразвук лекарят създава още по-пълна представа за структурата на съдовете на матката, придатъци, на шийката на матката, вагинален трезори, parauterine тъканите и кръвоносните.
 • Затлъстелите жени, особено тези с коремна форма на затлъстяване, е изключително трудно да се намери стандартна ръчна проверка на матката и придатъците, да не говорим за някакви патологични процеси в таза.
 • Някои гинекологични заболявания имат абсолютно подобна клинична картина, но по различни причини. Например, ацикличен зацапване може да бъде израз на ендометриални полипи, ендометриална хиперплазия, рак на ендометриума, пропуснати аборт, възпалителни процеси на шийката на матката, на яйчниците киста, субмукозни фиброиди. За да се различи истинската причина и правилната диагноза помага ултразвуково изследване на матката и придатъци.
 • Често, много заболявания, особено на злокачествени тумори на матката и яйчниците, тялото не се проявяват в продължение на години. Цялостна картина на симптомите се появяват само след дълъг курс и, съответно, работещ процес. Годишен процедура ултразвук може да открие много видове рак в ранните етапи.

Методи и обучение

Блокада на матката и придатъците

Преди десетина години, ултразвуково изследване на матката и придатъците обикновено се извършва сензор, като по този начин, който гледах на щитовидната жлеза, на корема или бъбреците. Този достъп се нарича трансабдоминален или с прости думи, "през ​​стомаха." В този случай, пациентът е трябвало да бъде специално подготвени за процедура ултразвуково изследване, тъй като достъпът през коремната стена се изпълни на пикочния мехур е необходимо. Течността в пикочния мехур е създал нещо като прозорец, през който ултразвуковата вълна се държи добре. В този вариант на сканиране жената легнала по гръб, и лекарят, миене специален сензор гел, го постави на долната част на корема. Трансабдоминален ултразвук доста информативни, но само ако пълния мехур.

Въпреки това, медицинската технология се развива много бързо, а сега е около 80% от всички гинекологични ултразвук направи специален кухинна или трансвагиналната сонда. Този сензор е с продълговата форма и се добавя директно във вагината на пациента. Трансвагинално ултразвук значително подобрява качеството на изображението, лесен за изпълнение и не изисква никаква специална подготовка.

Жената в този случай, както и, легнал по гръб, но се развежда и сгънати колене крака. С цел да се грижи за всеки пациент върху сензора се поставя върху специална еднократна презерватив.

Отделно от това, можете да изберете tansabdominalnoe или трансвагинална ехография на матката и придатъците с Демократична република Конго или цветен доплер. метод DRC позволява да се оцени естеството на притока на кръв в тялото и околните тъкани. Това е изключително важно за диагностика на злокачествени процеси в матката и придатъци, разширени вени и матката parauterine пространства, кървене в таза. Резултатите от изследване с ултразвук се записват в специални ултразвукови протоколи и е фиксиран към специални снимки. Дешифрирането на протокола ултразвук се извършва от специалист. В случай на ултразвуково изследване на матката и придатъците на оценки гинеколог.

Когато е по-добре да се извърши ултразвуково изследване на матката и придатъците?За жени в менопауза ултразвук може да се направи в даден ден. Въпреки това, жените с менструален цикъл трябва да се помни няколко важни правила:

 • Нормално ултразвуково изследване на матката и придатъците с превантивна цел стандартно грим в продължение на 4-7 дни след началото на менструацията. През този период, ясно се вижда кухина на матката, яйчниците са в състояние на относително спокойствие.
 • Абсолютно безсмислено да се извърши ултразвуково изследване на матката и придатъците по време на менструация.
 • Процедури за проследяване follikulometrii или яйце в процеса на яйчниците растеж е препоръчително да се извърши ултразвуково изследване в средата на менструалния цикъл.
 • За диагностика на ранна бременност ултразвук на матката не по-рано от след закъснение от 5-7 дни.
 • Когато не се изисква трансвагиналната подготовка ултразвук за изучаване, но трансабдоминален сканиране изисква пълен пикочен мехур. Често, особено в експертната оценка на сложни случаи, направете и двете трансвагиналната и трансабдоминален ултразвуково изследване на матката и придатъци.

Може би след първия ултразвук лекарят ще препоръча на пациента, за да дойде при него отново. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, в коя фаза на менструалния цикъл, е необходимо да се стигне до контрол, тъй като някои гинекологични патология изисква няколко дни, за да учат.

Нормални показатели за прилагане

Матката е мускулна орган се състои от три слоя: серозен външната средна и вътрешната лигавицата мускул. размер на матката зависи от растежа и конституцията на жените, броя на ражданията и индивидуални характеристики. Средната продължителност на матката е обикновено 50-80 мм, а предната-задната размер на 30-45 mm. Тези цифри са произволни и не са критерий за определяне диагноза нормален менструален и плодовитостта на пациента. Обикновено на матката е с крушовидна форма и се свива леко напред. Маточната кухина е облицована с лигавиците или ендометриума. Този слой е много летлив по време на менструалния цикъл. В първия половин цикъл на ендометриума хомогенна и има дебелина от 7 mm, след овулацията, маточната лигавица сгъстява и става по-малко равномерно и имаше дебелина от 12 мм. При жени в постменопауза ендометриума дебелина обикновено е от 3 до 5 мм, в зависимост от продължителността на менопаузата. Увеличението на тези показатели може да показва патология както ендометриална хиперплазия.

Шийката на матката е също ясно се вижда на ултразвук. Дължината му е 30-55 мм. Маточната шийка ултразвук или cervimeter изключително важен за бременни жени, за да се диагностицира на риска от спонтанен аборт.

Придатъци включват: яйчниците, маточните тръби, и лигаменти част parauterine влакна. Яйчниците са разположени от двете страни на матката и се вижда ясно при здрави млади жени. Тяхната структура е представена от множество мехурчета от течност или фоликули. При нормални размери яйчник варира в диапазона 24-40 mm в дължина и 15-25 мм дебелина. Тези цифри могат да бъдат много различни в зависимост от фазата на цикъла и размера на фоликулите в яйчниците. В по-възрастните жени, яйчниците намаляват по размер, фоликулите изчезват и става все по-трудно да се намери яйчниците на ултразвук. Фалопиевите тръби обикновено не се вижда на ултразвук, но по време на възпалителни заболявания тръби могат да се видят възпалително дилатативна и изпълнен с образуване на течност. маточните съдове и придатъци са ясно видими в цветен доплер картографиране.

Патология открити с помощта на ултразвук

Блокада на матката и придатъците

 • миома на матката. Това е доста разпространена патология на тялото на матката, особено при жени над 30 години. Миома или маточни фиброиди - доброкачествен тумор на средната мускулна слой на матката. Тумори или сайтове може да са няколко. Техните размери могат да варират от няколко милиметра до 40-50 см. Ултразвукът на матката и придатъците помага да се направи оценка на размера и броя на миома, разположението им в стената на матката и проследяване на динамиката на растежа им. Миома или големи единици, които предоставят болка или кървене, подлежат на хирургично лечение.
 • Патология на ендометриума или ендометриален хиперплазийни процеси. Това включва полипи и ендометриална хиперплазия. Терминът "хиперплазия" е преведен на гръцки отнася до прекомерен растеж. В случай на маточната лигавица обрастване може да бъде или дифузна. Това фокална излишък от ендометриален полип оформен. Полип е единствен формация в маточната кухина. Размери полипи варират от милиметра до няколко сантиметра. Полипите могат да бъдат няколко. В случай на сгъстяване е оформен през лигавицата хиперплазия на ендометриума. В този случай, цялата ендометриума се разхлаби, нехомогенни и се сгъсти в първата фаза на цикъл от 7 mm. Ултразвуково изследване на матката и придатъците, ако времето позволява да се идентифицират тези процеси и да ги разграничава от други държави, например, мисед аборт, миома на матката или дисфункционално маточно кървене.
 • Яйчниците образование. Те включват течни овариални кисти и тумори на яйчниците. Кисти на яйчниците могат да бъдат постоянни и функционални. Последно сами изчезват и се появяват отново по време на менструалния цикъл. За откриването на функционални кисти ултразвук на матката и придатъците прави няколко пъти в рамките на няколко цикъла. Кисти също се различават по размер, понякога достигайки обем от няколко литра. Тумори на яйчника винаги са много тревожни лекари, принуждавайки да се мисли за рак. Има редица техники и методи за оценка на чистота ултразвукови образувания яйчниците. Това включва ДРК, и специални процедури за проверка и наблюдение на пациента в динамика. Дешифрирането на ултразвук картина на образованието в яйчника - е изключително важен въпрос обикновено се решава от група специалисти.
 • Апоплексия яйчник празнина или кървене. Това е малък и изключително опасно състояние може да настъпи спонтанно или да бъде резултат от травма или енергично полов акт. Ултразвуково изследване на матката и придатъците, особено в Демократична република Конго, в този случай, не само помага да се направи правилна диагноза, да се разграничат от апоплексия, като остър апендицит или извънматочна бременност, но също така да се направи оценка на размера на кървене.
 • Тубо-яйчниците формация включва различни придатъци образуване на течност: gidrosalpingsy. Много често тези субекти се появяват на фона на възпаление и тазови сраствания представляват конгломерат около фалопиевите тръби с натрупаната течност между тях. С помощта на ултразвук, в този случай не отива само диагноза, но и някои терапевтични методи, като например извънматочна оклузия gidrotubatsiya под ехографски контрол.

Дешифрирането ултразвуково изследване на матката и придатъците на резултатите - трудна задача, която изисква познания по анатомия, физиология, жени и специфичната клиничната ситуация. Резултатите от ултразвук трябва да бъдат оценени само хора с медицинско образование. Неприемливо самостоятелно дешифриране протокол ултразвук диагноза и решителност!