UHF терапия - studopediya

Този метод на лечение, kotoromvozdeystvuyut отдалечено на непрекъснат или пулсиращ ток тъкан пациент ултра висока честота, което е съпроводено с промяна на температурата на тъканите, в които аминокиселинен съдържание, качествения състав на кръвта, увеличаване на чувствителността на системата клетки нервна. Чрез свръхвисоки токове (UHF) включват електрически ток с честота на трептене в диапазона от 30 до 300 MHz. UHF електрическо поле има способността висока проникваща и причинява вътрешен (ендогенен) топлинно тъкан, която е основен фактор на лечението.електрическо поле UHF на · подобрява кръвта и лимфата циркулация, повишава съдовата пропускливост · намалява тъкан оток, · има аналгетичен ефект се увеличава · метаболизъм.

Най-често това е препоръчително да се използва UHF течения в рамките на 3-5 дни. В зависимост от интензивността на топлинна усещания токове UHF разделена на топлинна (топлинна усещане изразен ефект) slabotermicheskie (слабо усещане за топлина) и athermal (без усещане на топлина).

1. заболявания на дихателната система и горните дихателни пътища: остър, подостър, вазомоторен ринит; остър, подостър и хроничен синузит, предна синузит, pansinusitis; пневмония с белодробна болест на сърцето; ексудативен плеврит, включително туберкулозен етиология; остър, подостър и хроничен бронхит; астма; бронхиектазии; белодробен абсцес дренаж в присъствието на кухина в бронхите; възпаление на сливиците.

2. заболявания на стомашно-чревния тракт: остър и хроничен гастрит; колит (язвен освен); ентерит; hepatocholecystitis; вирусен хепатит лека и тежка жълтеница по време на намалението; язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника в подостър и хроничен стадий; paraproctitis.

3. заболявания на урогениталната система: остри и подостри нефрит и пиелонефрит; уролитиаза; остър и подостър цистит; простатит; епидидимит; остра и подостра възпаление на матката и придатъци.5. остри възпалителни процеси на подкожно цирей тъкан на кожата и; смарагд; хидраденит; ограничен пиодерма; трофични язви; гнойни рани; panaritiums; след инжектирането и постоперативни инфилтрати; ограничени изгаряния; измръзване; мастит.

6. съдови заболявания: болест на Рейно; оклузивна болест на етап некроза и гангрена; атеросклеротична оклузия в началните етапи; остра и подостра тромбоза.

7. сърдечно-съдови заболявания, хипертония: I, II градуса.

8. заболявания на централната и периферната нервна система: нараняване на гръбначния мозък и периферните нерви; остра болка (невралгия, неврит); полиомиелит; енцефалит; миелит периоди в подостър и хроничен ход; мозъчно-съдови инциденти в 3-4 седмици. след като те се появят; пареща болка, фантомна болка.

Противопоказания за UHF-терапия:

- инцистирани гнойни процеси;

- заболяване на панкреаса;

- диабетна ретинопатия IV степен;

- предразположение към кървене;

- кръвоносната етап недостатъчност III;

- бременност; системни заболявания на кръвта;

- исхемична болест на сърцето с чести пристъпи на ангина пекторис;

- остър миокарден инфаркт и инсулт;

- мокри марля и гипсови отливки;

- присъствие на външната метални тела по-големи от 4 см до голям съд или нерв.

За UHF - терапия апарат използва различна мощност и размер (преносими и стационарни). За преносими устройства включват UHF-66, в UHF-30, в UHF-50, УКВ-70, UHF - 80 "miniterm" (UHF - 5), неподвижно - UHF - 300, "екран - 2", и определя пулса д. . N UHF - "Импулс-2" и "Пулс - 3". Всички устройства са направени от 1-ви клас на защита, т.е.. Д. Изискване заземяване. Чрез кондензиране апарат диск прикрепен плочи с различни размери, имащи съответните номера.

Премерена действие на електрическото поле на силите в вата мощност индуктор на базата на показанията, за болен усещане за топлина в областта на въздействие. Има три доза: athermal (не-топлинната) oligotermicheskuyu (slaboteplovaya) и топлинна (топлина). въздействие захранване, предписани в зависимост от локализацията на огнища. За да се отрази на лицето и региона врата прилага мощност 15 - 40 вата, за областта на гръдния кош - до 80 W в областта на черния дроб - 40 вата, в ставите на горните крайници - 30 - 40W, за долен крайник стави - 80-100 вата. Продължителността на лечението не повече от 15 минути. Ако процедурата се провежда последователно в 2 порции, общото време на неговото наполовина, т.е.. Д. Тя ще бъде 5-7 минути. Курсът на лечение е 5-15 процедури всеки ден или два. Повторни курсове на UHF-терапия се извършва 2-3 пъти в годината. Деца назначават UHF - терапия от раждането.