Tuberculoma белодробна причини, симптоми, диагностика и лечение - скалпела - Медицински

Tuberculomas белия дроб - Клинично туберкулозен форма, в която в образуването на белодробната тъкан се среща случаен некротична произход на повече от дванадесет мм в диаметър, разделени от двуслойна капсула съседен на белодробната тъкан.
Lung tuberculoma: Причини

агент причинител на туберкулоза микобактерии са предимно човешки говежди видове, редки птичи патогени. образуване Tuberculoma допринесе две форми на белодробна туберкулоза: фокална и инфилтрационна-пневмония. Освен това, tuberculoma може да се образува в резултат на кавернозен туберкулоза поради запълване на казеация на кухината. Запълнени пещери се считат условно Tuberculomas, tuberculoma са един вид феномен на белодробната тъкан.

Tuberculomas е форма на вторичен TB. Обикновено tuberculoma е следствие от инфилтрация или фокусна туберкулоза. Само в някои случаи възниква tuberculoma на етапа на първичното туберкулозен инфекция в основната форма на туберкулоза или в случай на дисеминирана туберкулоза.

В повечето случаи първоначалния етап tuberculoma не показва характерните симптоми за продължителен период от време. Tuberculoma се намира главно в рентгенови лъчи.

Tuberculoma белите дробове: Симптоми

Изолирана форма причинява поражения в по-голямата част от пациентите с хронична, oligosymptomatic за tuberculoma. Влошаване често възниква под влиянието на неблагоприятни условия и вътрешни и външни фактори на околната среда, които намаляват възможността за разделяне на специфичен възпаление в белия дроб. Когато tuberculoma пациенти явна слабост, загуба на апетит, загуба на тегло, понякога треска до тридесет и осем градуса могат да се чувстват болка в гърдите. възникващи в хода на въздух, суха кашлица, кашлица, понякога с отделяне на храчки. От време на време има хемоптиза.

Издаден три версии на tuberculoma:

  1. Прогресивно характеризира с появата на гниене или възпаление около tuberculoma или бронхогенен белодробен колонизация на околната тъкан.
  2. Стабилен, по време на която се променя едва доловимо, и обостряне случва рядко и да няма данни за прогресия.
  3. Ретроградно характерна проява на което е да се намали tuberculoma и последващо образуване на негово място един единствен фокус или огнища група.

От всички форми на белодробен tuberculoma наблюдавани в шест до десет процента от пациентите. Това се дължи на факта, че по-голямата процесите на инфилтративния-белодробен характер под влияние на лечението и да се увеличи устойчивостта на организма са ограничени, запечатани. Въпреки това, процесът не спира напълно, макар и да остава здраво формация ясно разграничена.

Поради факта, че tuberculoma е показателно за висока устойчивост на организма, често тази форма на белодробна туберкулоза разкри случайно по време на флуорография или прегледи. Оплаквания от пациенти са почти отсъства.

Белодробна tuberculoma: Диагноза

Диагнозата на белодробната tuberculoma представлява определена степен на сложност, тъй като клиничните симптоми слабо или несъществуващи и закръглена сянка олекотени, с ясни граници, може да бъде рентгенографски проява на друго заболяване. процес произход туберкулоза се потвърждава когато е открита в Mycobacterium туберкулоза секретиран храчки, както и hyperergic реакция на туберкулин. При липса на бактерии в секрета и hyperergic реакции към туберкулин препоръчително да се провеждат изследвания бронхоскопия. Когато bronchography Tuberculomas пациенти с белодробни малки бронхи могат да показват симптоми в близост до ампутация капсули tuberculoma, бронхиална деформация, бронхиектазии малък, понякога открита по време бронхоскопия туберкулоза устата сегментни бронхи. Значителна роля в диагностиката шоу бактериологично и цитологично изследване на бронхите съдържанието разпределени по време на бронхоскопия и освен белодробна биопсия.На преглед на пациента патологични промени в белите дробове почти не се откриват. Хрипове се чува само когато масивна избухване на обща филтриращите промени в белодробната тъкан, обграждаща tuberculoma.

А кръвен тест не е много промяна в случай на обострянията наблюдава умерено ускоряване на скоростта на утаяване на еритроцитите и левкоцитоза умерено.

Когато стабилни tuberculoma микобактерии в храчки не се засича. В случай на срив в tuberculoma бацили се случва, когато има връзка с дренаж бронхите на.

Повечето пациенти с белодробен Tuberculomas реагират положително на туберкулин PPD проба за предпочитане има hyperergic характер.

Tuberculoma се диагностицира предимно при възрастни на възраст над двадесет и пет и тридесет години. При деца и по-възрастни хора tuberculoma е сравнително рядко. Повече от половината от пациентите, открити при контролния преглед флуорография, с по-голямата част от пациентите с явни клинични признаци на заболяването отсъстват. Tuberculoma намерена еднакво често в левия и десния бял дроб. Тяхната локализация възниква най-често във външните части на subpleural.

Lung tuberculoma: Лечение

Лечение tuberculoma светлина се провежда в ТБ институции на стандартна химиотерапия, когато интензивно фаза на лечение се определя четири основни анти-TB лекарства за два месеца - изониазид, pirazinamidrifampitsin и етамбутол във фазата на продължение на около шест месеца - изониазид и рифампицин или изониазид и етамбутол ,

Пациенти с белодробен Tuberculomas в бавно инволюция на специфични промени във фазата на продължаване Препоръчителен за противовъзпалителна терапия, включваща лигаза tuberkulinoterapiyu, BCG и методи физиотерапевтични (ултразвук или inductothermy). Използването на антимикробни лекарства в повечето случаи, за постигане на регресия на болестта и да се предотврати възможни усложнения.

Също така, хирургия (сегментна, bisegmentarnoe, loboektomiya) се използва за лечение на белодробно tuberculoma. Операция назначава след две до четири месеца след лечение с антибиотици. След операцията, пациентите се наблюдават при амбулатория. Ако tuberculoma работи стабилно и малкия си размер, операцията може да се избегне. Еднакво важно да се запази стабилността са tuberculoma лечение санаториуми, поддържа хигиенни условия и диета, това е особено вярно в случаите, когато отстраняване tuberculoma не е възможно. Операция (сегментна резекция) се извършва с минимално отстраняване на засегнатата белодробната тъкан. Хирургично лечение е подходящо и в случаите, когато няма доверие в точността на диагнозата, тъй като е трудно да се направи разграничение tuberculoma от други болести на белите дробове, особено на различни тумори.

Появата на туберкулоза е провокирана условия главно в неравностойно положение на живот. За профилактика на заболяването е необходимо периодично да се изследва за туберкулоза, хигиенни правила, профилактика на близък контакт с болния и навременна ваксинация на новородените.

Какво е белодробна tuberculoma

Туберкулоза на горните дихателни пътища като усложнение на белодробна туберкулоза

След усложнение на туберкулоза може да бъде туберкулоза горните дихателни пътища. Явни симптоми са кашлица, болка в гърдите, задух, Хокинг кръвта. Заболяването е свързано с намаляване на имунитета. Той помага да се отървете от химиотерапията заболяване.

Какво е белодробна tuberculoma

Цироза белодробна туберкулоза

Цироза белодробна туберкулоза е последният етап на заболяването. Бели дробове започват да се срине поради тежко дишане и насищане с кислород. Лечението се провежда е много трудно, за профилактика трябва да бъде време за лечение на туберкулоза в ранните етапи.

Какво е белодробна tuberculoma

Туберкулоза на лимфните възли

Туберкулоза често се свързва с белодробна болест. Въпреки това, има извънбелодробна. Те включват туберкулоза на лимфните възли. Тази патология може да се развива, ако основното заболяване не е напълно излекувана и даде усложнения.

Какво е белодробна tuberculoma

Координационно туберкулоза: симптоми, лечение

Координационно туберкулоза отнася до малък заболяване формат 1-2 когато удари белодробен сегмент. Често се случва, без симптоми. Понякога суха кашлица и болки в страната. Установено на инспекции. Реагира добре от лечение с антибиотици, може да се излекува в рамките на една година.