Sphynx котка история порода, факти, характер, грижовен, снимка сфинкс

История на породата

Sphynx породи котки
При споменаването на породата Сфинкс веднъж представена Египет. Но в действителност, пряко свързани с тази древна страна плешиви котки не са. Има само едно предположение, че котките без коса вече са съществували в древни времена, като доказателство за учените да доведе петроглифи. Както знаете, в Египет, котки са били в ролята на божество, не е изненадващо, че снимки на тези животни има много.Най-правдоподобни образи са били открити в Мексико, ацтеките - хората са знаели и обичани плешиви котки. Освен тези древни животни, дойдоха да видят от първа ръка и да снимам - това е най-мексикански без козина котки. За съжаление, в началото на 20-ти век, породата е изчезнал, но преди да го направи вниманието на зрителите от американските изложения. Тези котки са малко по-различни от съвременните сфинксове в ръст, и най-важното в студения сезон те частично расте вълна.

Един от предците на съвременния Сфинксът е роден в Канада през 1966 година. Нормално котка ражда без козина коте - това се случва, защото липсата на коса, всъщност, е генетична мутация. След това, в Канада, това се е случило спонтанно. Домакинята е оставил един необичаен себе си котка, а когато е израснал, го донесе на майка си, за да получите плешив потомство отново. Експериментът е успешен, той е роден без козина котета.

Приблизително по същото време, някъде там е същата история като начало на 70-те са били два клона плешиви котки. Две - са по-добре от една, но все още много, много малък избор. Поради липса на "кадри" на премахването на породата идва с голяма трудност, котенца умират, котки болни - необходими прясна кръв. Няколко пъти случайно, тъй като в резултат на спонтанна мутация, се появяват плешиви котенца и я спаси положението. Скоро повече животни са били изпратени в Европа, за да се получи един клон, където те започват да пресичат породата Devon Rex най-близо до параметрите.

Породата е призната, освен това днес има седем разновидности на сфинксовете в света.

Интересни факти за Сфинкса

Кожа котка порода Sphynx покрити гънки и бръчки. Ако се вгледате внимателно, ще видите една силна прилика с човешката кожа. Друг интересен факт е, че котките са изпотяване цял. Пот има специфична миризма и тялото на животното оставя тъмни петна.
Тялото е без козина котки са много горещи. Всички въпроса в отсъствието на вълна - тялото губи топлина директно. Ето защо, независимо от топлото тяло, Сфинкса следва да бъдат защитени от студа. Те обичат да се наслаждават на батерията или под лампа - това е необходимо да се създадат условия за тях, в които котката винаги може да се намери топло и уютно място. Имайте предвид, че слънцето може да обгаря домашен любимец! Наблюдаване на рецепция слънчеви бани и слънчево изгаряне, за да привикнат постепенно.


Колкото по-малко косми и мъх на котето, толкова по-плешив ще бъде възрастната котка.
Сфинксове много трудно да се извърши някакво заболяване, те бързо се развиват дехидратация, те са бързо губи сила. При първите признаци на сериозни болести по животните, се препоръчва да приемат обратно на ветеринар.
Cfinksy лишени от вълна, но на някои места е частично запазена или расте по време на хормонални колебания. Космите или пух има по лицето и главата, лапите, върха на опашката.

Естеството на сфинкса

Сфинксове са многопосочни и богати на характера. Този интелигентен, интелигентни животни, които показват пълно разбиране на думите и изисква домакин, лесен за запомняне прости инструкции, името си. Плешиви котки предпочитат да бъдат активни, те искали да следват капитанът, преодоляване на препятствия, преминавате от една към друга. Те имат нещо куче, те също обичат да играят, за да донесат предмети те са много свързани с господаря си, ми липсва, търсейки комуникация.

Породата се счита за декоративни, така че инстинкта ловец при котките почти отсъства. Те се разбираме добре с други животни, които не се страхуват от големи кучета. Те са мил и добър, но понякога то може да се превърне в истинска ярост, показвайки зъби и нокти на врага. Особености на характера е на всяко отделно животно, поведение не винаги е функция на характера на породата.

Sphynx собственици казват, че ако животните разбират, че напълно зависи от лицето и му благодаря за грижите. Тази порода котки липсва не само на косата, но си мустаци, по-голямата котка "устройство". Ако е имало на улицата или в дивата сфинкса умират почти веднага.

Видове размножават Sphynx

Днес има седем вида сфинкс порода. Три от тях се наричат ​​пионери - основните отрасли на породата, който се появи в резултат на спонтанна мутация, естествен начин. Другите са избор на продукт, те са оттеглени след това.

В резултат на спонтанни мутации са:

  • Sphynx;
  • Sphynx;
  • Kohona (каучук, хавайски козина)

В резултат на програмата за развъждане са били изтеглени:

  • Peterbald се получава чрез преминаване на дон Sphynx и ориенталски котки.
  • Minskin, използвани за получаване на Сфинкса, Munchkin, Devon Rex и Бирма.
  • Bambinl - един Sphynx и Munchkin.
  • Украински Levkoy получен чрез пресичане на сфинкс, Peterbald, ориенталски котки, шотландски Fold, персийски, дом.

грижа сфинксове

Sphynx породи котки
Сфинксове се потят по цялото тяло, пот действа върху кожата и се оставя в тъмна плака. Ако котката е мръсна много бързо, трябва да има възможност да преразгледа своята храна. Кожата се почиства с влажна мека гъба. Котка може да плува, но не повече от два пъти месечно. Препоръчително е да използвате шампоан с ниска киселинност. След къпане котката внимателно избърса и включват топло и сухо място.

Сфинксове трябва да бъдат защитени от студа и чернови. Оптималната температура се счита за съдържание на 20-25 градуса, по-ниски цени термометър котка е необходимо да се затопли, като го носите на костюм.

Тъмни тайни натрупва вътре в ушите, тя периодично се почистват с памучен тампон.
нокти за котки се изрязват редовно, самия край, като качествено омаловажавам тях е невъзможно в условията на апартамент. Дългите нокти могат да наранят деликатната кожа на животното.

Болни възрастни Sphynx редки, котенца се ваксинират, за предпочитане с живи ваксини. При кърмещи котки често твърде много мляко и това води до развитието на мастит.

Котенца остане с майка си за дълго време, те трябва да растат и да стават по-силни. Рано избрани котенца да умират.