Симптомите на сътресение в едно дете първите признаци, последствията и лечение на

мозъка суматоха

леки травматични мозъчни увреждания

Сътресение е класифицирана като най-лесната форма на травматично увреждане на мозъка. Неговият характерен знак веднага след удар или изпускане на нарушение на съзнанието, дезориентация в пространството. Малко по-късно симптоми като летаргия и сънливост, главоболие, гадене, повръщане. В такива случаи се изисква медицинска консултация, така че родителите са изключително важни, за да знаете симптомите на мозъчно сътресение в дете, във времето, за да го разпознае. В допълнение, тя ще помогне за премахване на по-сериозна патология, и ако има такива - да осъществява своевременна медицинска или хирургично лечение.Как да се определи, че сътресение

Сътресение е често срещана причина за лечение на травматолог и невролог. Този вид повреда е около 90% от всички наранявания на главата. Според статистиката, всяка година с такава диагноза се лекува повече от 30,000 млади пациенти. Най-често леки травматични мозъчни увреждания се диагностицира във възрастовата група от пет до петнадесет години.

Механизмът и причините за нараняванията

Мозъкът е жизнено важна и много чувствителна към различни увреждания на органите. И тъй като той е защитен костите на черепа. Освен това вещество на мозъка заобиколен от гръбначно-мозъчната течност, изпълнение, между другото, суспензия функция.

Когато се разклаща силно механично действие в областта на главата, вибрация, разклащане може да доведе до изместване на анатомичните структури на мозъка и да причини вреда на черепа на стената. В този случай, най-менингеални мембрани на мозъка и костите на черепа често нямат никакви щети.

 • сътресение в едно дете до една година. Това се случва в случай на липса на надзора на възрастен. Травма се случва в случай на падане от маса, високо легло или в следствие на небрежно слизаше.
 • черепни травми по време на предучилищна години. Извършват се през есента от люлка, каране на колело без каска, докато играят с други деца. При юноши, най-често срещаните фактори, водещи до спадна, все се катерят по дърветата или гаражи, агресивно поведение, професии опасни спортни.

В допълнение, важно и самостоятелно механизъм нараняване. Ако едно дете се спъна и падна на лицето или удари челото си на пода, покрит с плътен килим, той рядко причинява никакви сериозни щети. Най-опасното падането от височина от два метра или нараняване при скорост от 30 км / ч. За да буркан също олово падане върху твърда повърхност (етаж, покрит с керамични плочки или бетон).

сътресение на детето: характерните симптоми

Най-точни критерии и първите признаци на сътресение на мозъка е загуба на съзнание по време на нападението на черепа или падане от височина. Съзнание се поддържа в продължение на 10-15 минути или секунди. Въпреки това, при кърмачета нарушения на съзнанието, не са толкова често, въпреки силната нараняване на главата. По-големите деца понякога не осъзнават момента на загуба на съзнание, особено, ако не е имало някой от възрастните по време на нараняване.

Се установи, че вредата може да бъде проучено детето. В повечето случаи върху скалпа или по лицето не може да определи маршрута от неравности, ожулвания или натъртвания.
По време на Ти Би Ай често се наблюдава вегетативни разстройства: внезапна бланширане, "мраморен" лицето, повишено изпотяване. Обективно определени бързо или, обратно, бавно сърцебиене, промяна на кръвното налягане.

Родителите изключително важно да се знае как да се идентифицират сътресение в дете, във времето, за да се потърси медицинска помощ. Светлината TBI има пет типични симптоми, които могат да се проявят като в първите часове на увреждане, и в дългосрочен план (за два дни).

 1. Гадене и / или повръщане. Много често там след половин час или няколко часа, след като удари главата си. Деца до три години, понякога не се искат да ядат, бебетата не поемат гърдата.
 2. Силна и безмилостен главоболие. Предучилищна възраст тя може да бъде изразена безпричинната тревожност и плачеше.
 3. Някои загуба на паметта на събитията. Amnesia е върху събитията преди травмата, или Ти Би Ай в момента. Някои от пациентите бъркат часа и датата може да бъде по-лошо, за да навигирате в околната среда.
 4. Мудност, забавяне на реакциите, сънливост. Детето не е, както обикновено ще реагира на външни дразнители, се отказва от игрите, се уморява лесно. В случай на сътресение на мозъка, той може да спи на необичайно за него време.
 5. Свръхчувствителност. WinCE, присвил очи, плаче в отговор на звукови и визуални дразнители.

Понякога малките деца се повишава температурата до 37.5 °? C, често регургитация на. За да се разклаща и се характеризира със световъртеж и шум в ушите.Посочените по-горе симптоми на сътресение при дете родителите трябва да се уверете, че да донесе "бързо". Лекарят ще провери и оцени симптомите и лечението на мозъчно сътресение в едно дете ще бъде адекватна. Това е за да се избегне животозастрашаващи усложнения и последствия в бъдеще.

Как да се определи, че сътресение

диагностика

Всяка травма на главата трябва да е причина за консултация с лекар невролог, неврохирург или травма. Още на специалиста по първоначалния преглед ще бъде в състояние да разпознава знаците на сътресение неврологични и назначава допълнителни методи на изследване, ако е необходимо.

В присъствието на сътресение неврологични тестове показват следните характеристиките:

 • хоризонтална принудително потрепване на окото;
 • намален мускулен тонус;
 • увеличаване на сухожилни рефлекси;
 • нарушена координация.

Основната цел на инструментална диагностика - изключване или идентифициране на по-тежко увреждане на мозъка вещество.

 • Neurosonography. Държани за деца до две години: с помощта на ултразвук през предната фонтанела лекар оценява структурата на мозъка, наличие или липса на патологични сигнали. Също така този метод, когато се разклати може да открие признаци на повишено вътречерепно налягане.
 • Echoencephalography. Е по-информативен диагностичен метод. С негова помощ се определят компенсирани средната мозъчна формации, които косвено потвърждава хематома. Електроенцефалография се използва за определяне на тежестта на травма на главата.
 • Рентгенография. Препоръчва се при всички случаи, за да се избегне увреждане на черепните кости и шийните прешлени.
 • Компютърна и магнитно-резонансна томография. Те са най-точните методи на изследване. Тяхното поведение е оправдано в случаите на съмнение за по-тежко увреждане на мозъка и значение в клинично двусмислени ситуации.

По този начин, на факта на травма на главата на детето и обективни признаци на сътресение изискват задължителна проверка лекар. Също така, за да се избегнат усложнения на Ти Би Ай необходимо повече инструментални диагностика.

Как да се определи, че сътресение

Веднага след нараняването трябва да се осигури на детето останалите и бързо да се потърси медицинска помощ. Ако бебето не е в съзнание, трябва да се обърна на едната си страна. Не ви препоръчваме да правите никакви обезболяващи.

След проверката от специалисти и диагностични мерки разгледа въпроса за хоспитализация в неврологично или неврохирургична отдел. сътресение лечение в деца в предучилищна възраст, обикновено задържан на място. Това е необходимо, за да се развие наблюдението часовник на състоянието на малкия пациента и да се предотврати евентуални усложнения. В допълнение, констатацията в отдел осигурява психо-емоционално и физическо почивка, което е много важно в първите няколко дни след нараняването.

С цел лечение се назначава:

 • аналгетици;
 • калиева сол;
 • диуретици ( "Diakarb" "Фуроземид");
 • лекарства, които имат успокояващ ефект;
 • препарати за подобряване на метаболитни процеси ( "Aktovegin", "Solcoseril");
 • лекарства, които влияят на микроциркулацията;
 • антихистамини.

Обикновено продължителността на лечението в болницата не повече от седем до десет дни. След изписване от болницата, предписан прием ноотропти на ( "Encephabol"), мултивитаминни комплекси.

Как да се определи, че сътресение

Какво става, ако бебето има травма на главата и е оставена в дома

Най-добрият вариант, разбира се, е в неврохирургията хоспитализация или спешно отделение. Въпреки това, доста често има ситуации, когато детето е като у дома си след контузия. Това се случва, когато родителите не знаят какво признаци на сътресение, или да откажат допускане.

Освен това, не всички случаи симптомите на Ти Би Ай могат да бъдат разкрити веднага след нараняването. Някои ситуации изискват динамично наблюдение на детето, за да се изключи или потвърди диагнозата. Контрол върху благосъстоянието на вашето бебе се нуждае от най-малко 12-24 часа.

В такива случаи е необходимо да проверите броя на състоянието на детето.

 • отговор на детето към външни дразнители. С травматично увреждане на мозъка отговор е по-бавно и бавен.
 • Ако детето заспа веднага след нараняването. Тя трябва да се събуди (дори и през нощта) на всеки два часа, за да се оцени неговото съзнание.
 • Как да реагира на светлина. При липса на бебето ОМТ активно отваря очи, ученици с еднакъв размер и по-тесни от действието на силна светлина. Ако един ученик е по-голям, може да се посочи наличието на вътречерепен кръвоизлив.
 • Наличието на главоболие. Той се застъпва за комоцио.
 • Гадене или повръщане. Симптомите могат да се случат в рамките на няколко часа след получаване на нараняването. Тя е типична за сътресение или по-тежка травма на главата.
 • Усещането за "мравучкане" или изтръпване. Деца могат да се оплакват от възникване на такива неприятни усещания в един или повече крайници. Този симптом може да бъде косвена индикация на Ти Би Ай.

Характерна особеност на сътресение на мозъка при малки деца е увеличаване на тежестта на симптомите. Ако в първите часове след като удари главата си състоянието на детето е задоволително, а след това по-късно тя може да се наруши и това е страхотен знак и изисква незабавна медицинска повикване.

Как да се определи, че сътресение

Какви могат да бъдат последствията

Прогнозата на лека TBI благоприятно. Понякога вреда причинява белодробни астенични състояния, разстройство с дефицит на внимание, вегетативни-съдови заболявания. Главоболие след травма може да бъде загрижен за детето в рамките на шест месеца. В такива случаи наблюдението е показано в педиатричната невролог с подходящо лечение.

Рядко се развива след травматично увреждане на мозъка епилептичен синдром. Такива ефекти на сътресение в ранна детска възраст е по-вероятно да се появят при подценяване на сериозността на нараняването, както и липсата на пълноправен несъответствие с терапия и почивка на легло за първите три или четири дни след нараняването.

Предотвратяване на сътресение при деца е постоянен надзор от възрастен. По-големите деца трябва да се изяснят правилата за поведение на пътя по време на обучението за игри и спорт. В случай на травма на главата, детето трябва да бъдат сигурни, да информира родителите.