Саакашвили може да атакува отново

На границата на Абхазия с Грузия отново се развива битки - грузински диверсионни групи в нон-стоп, опитващи се да влязат на територията на републиката. От ситуацията в региона кореспондентът на "Утро" разговори с упълномощен представител на президента на Абхазия в квартал Гали Руслан Kishmaria."Утро": Официално, че сраженията между Грузия и Абхазия не се провеждат. Какво се случва на границата?

Руслан Kishmariya: парадоксална ситуация. Според Медведев - Саркози план българските войски са изтеглени от територията на Грузия и миротворци - и от територията на Абхазия. Миротворци контролирани граничната зона, създавайки буфер между Грузия и Абхазия милиции. И сега има вече не миротворец. И сега в ръцете на грузинска страна се освободи, въпреки че те са били изолирани и преди.

"Y": Грузия Международните наблюдатели не пречка?

След приемането на България Абхазия и Южна Осетия, грузинската страна използва реториката на заплахи, твърдейки, че Абхазия - Грузия е, и че няма независимост тук и в Южна Осетия не може да бъде. За съжаление, ОССЕ се отдава на този Тбилиси. Нейни представители по принцип необходимостта да се следи ситуацията на грузинска страна. Но контакти с ОССЕ, което имаме. Лично аз не виждам никакъв смисъл в тях, защото всички наши жалби са аргументи за "конституционен целостта" и т.н. Това уронва доверието ни в ОССЕ, така че ние не ги остави на своя територия и не искам да бъда тук.

"Y": Какви сили се използват за прехвърляне през границата?

RK. Миротворците не е разрешено да работят в открити групи в районите на Грузия Зугдиди и Tsalendzhikskom, много отклонения и провокации са били предотвратени. И сега на територията на Грузия, саботаж и разузнавателни групи никой не пречи, и Тбилиси те са били дадени на командата за активиране на работата. На посока Гали работи до шест мобилни, добре обучени и саботаж разузнавателни групи, които се стичат на територията на Абхазия, провеждане на разузнаване и саботаж. В допълнение, те са активно проучване на района, където планираното изграждане на база данни на българските войски.

"Y": Какво може да се противопостави на тази тактика?RK. Действието на мобилни единици, които не работят в една и съща посока. Горната гранична зона на квартал Гали В - контролира трудно терен с хълмове, покрити с гори и храсти с много подавания, пътеки и само местата, където можеш да се скриеш. Въпреки това, нашият добре организирана тази област и да го имат под контрол. Същото нещо се случва в долната зона. Но ние винаги ще бъде опитва да нападения от страна на Грузия, а не засилване на държавната граница, както трябва да бъде. Мисля, че с новата година, този процес ще отида - бюджет на републиката включва средства за укрепване на границата. Тя ще бъде напълно под контрола на Кодорското дефиле към морето, с контролните ленти, бодливата тел, предни постове, дрехи, тайни и т.н. Докато ние не правим на грузинска страна не е добро не чака.

"Y": Имаше съобщения, че защитата на границите на Абхазия и Южна Осетия ще се присъединят към граничните войски на Федералната служба за сигурност на Руската федерация. реално ли е?

RK. В този случай, ние говорим за колективна сигурност. Военната помощ от България само под формата на създаване на военна база и изпращането на служители, ще има малък ефект. Мисля, че българската страна е, че да бъдат свързани със защитата на границите на Абхазия, защото това се отразява на безопасността и самата България. С признаването на независимостта на преходния участък на абхазкия-българската граница по река Psou от Абхазия ще бъдат опростени. Колкото повече, че три четвърти от населението на Абхазия са били граждани на България. Освен това, във всеки случай, нестабилността в региона Гали означава нестабилност в цяла Абхазия, и, следователно, по южните граници на България. Мисля, че България FSB следва да участват активно в работата. Мисля, че това ще стане.

"Y": Смятате ли, че връзката между взривовете в Адлер и връхна точка в района Гали?

RK. Това е ясно, предизвикано от действието. Експлозии и отклонения, които се провеждат в районите на Русия граничещите признати републики - в Северна Осетия, Краснодарски край. Не изключвам, че грузинската страна работи усилено, за да се изолират от България две признати републики. Не е тайна, че голяма част от грузинци, живеещи в района на Сочи. По-голямата част от тях са много свестни хора, но, въпреки това, че има проблем. Тези хора имат тесни връзки с грузинското ръководство. Между другото, аз, честно казано, не разбирам това. Понякога трябва да се срещне в Сочи и Москва с нашите бивши сънародници, грузинци, които сега живеят там и успешно, ангажирани в бизнеса. В този случай, те прокълне и надолу Дейл разкритикува България. Такава благодарност. Но това е отделен въпрос.

С една дума, на човешкия материал за саботаж и терористични атаки от грузинските специални услуги, достъпни. Той може да направи и двете по идеологически причини, както и метод за изнудване. Аз съм сигурен, че неотдавнашните бомбени атентати в южната част на България, събитията в Абхазия и Южна Осетия са свързани помежду си и координирани от един център. Това е работата на грузинските спецслужби.

"Y": дали подновяването на враждебните действия е възможно това?

Но подривна война винаги изглежда по-сложен и изтънчен. За съжаление, в този случай, има много жертви.

"Y": Грузия има оръжия за атаки на територията на Абхазия и България?

"Y": Благодаря ви за интервюто.