Резюме идеологическо съдържание и произход на българския комунизъм

Тази книга проследява някои от тенденциите в контекста на процеса на сто среда на комунистическата идеология изследователи емигранти. Фондации, от източник на резюмето е да се работи Н. А. Berdyaeva "Източници на българския комунизъм", публикувано в Париж през 1955 година. Работи И. Р. Shafarevicha, Фи guriruyuschie като източници на интерес като един вид продължаващо раз-степенно Бердяев, но не копирайте изглежда.Тази работа - се опитате да откриете някои характеристики на комуникационната nism, прехвърлена в руска земя, за да се определят основните влияния, които превзеха "българския марксизъм" популизъм, идеята за месианското Predna стойности България, и т.н. Обърнато е внимание на тенденциите в развитието на комунистическата идеология XYZ и тяхната възможна стойност в контекста на психологията на масовото съзнание.

Комунизмът като идеология.

Марксизма в България.

Няма да има голям конвенция, ако кажем, че преосмисляне на марксизма в духа на болшевишката-небе-е един вид опит за адаптиране на теорията за самото определение разделени от историческата ситуация, теория на Маркс е адаптирана от "нужди интерфейс нагоре-машина."

България е ферма страна, без значение колко насърчаване на развитието на своята промишленост, така че това е предопределено появи shayasya-марксистката идея на околната среда-ТА организирано малцинство, който е "в челните редици на обществото", а мисълта, че пропил-tarizatsii селячество.

В своя труд "развитието на капитализма в България" Ленин изложи тезата, че ускоряването на развитието на капитаните с тероризма в провинцията, причинени от премахването на крепостничеството (8). В действителност, ако се вземат предвид условията, при които е бил разрушен феодализъм, отмяната му не е толкова много време vitiyu повишен капитализма като "консерви arha-мерното, феодално икономика ческия структура" (5). И българската индустрия не е всичко Глобални Депозиторски да подпомага интересуват от премахване на крепостното право, както се използва кредити пост-ТА, следователно правната еманципацията на робите не е продиктувано от необходимостта икономичен XYZ. Премахването на крепостното право е причинена Stra плъхове от управляващата класовете до масови нарушения на селяните, и изчезна, когато правните методи за подаване, а след това, във всеки случай, останаха икономичен-ЛИК зависимост на селяните от собственика на земята.

Известна истина: Български фермер - колективистично, застъпник на общността. Понятие-среда Ехидо и частна собственост земя по принцип изключени-chayut помежду си. Българските селяни мечтали "преразпределение", което означава, че преразпределението на земята помежду си, отколкото по индивидуална собственост върху него. Саждите-sponds с чувствата на селяните, един от организацията на популистката крило се нарича "преразпределение". Руската комунистическа революция и прави това "преразпределение", тя избран цялата земя от благородството и често неправителствени собствениците.

Масите могат да бъдат разделени на две групи: в общността кредитни styanstvo и брутално експлоатирани пролетариат и селянин минало. Организиран малцинство и по-голямата част от чиято истинска идеология - колективно-изъм. Какво друго е необходимо за българските марксисти?

Оксидентализмът, популизъм и "Български марксизма".

Марксизма български възниква като крайна форма zapadnichestva (2). Първата почивка-мент-ING руските марксисти се бори със старите райони на революционната интелигенция, т.е. популизъм, намиращи се по това време в кри-променили размерът.

Първоначално популистката движение на 70-те години не е бил на революционна Полити-агенция ха raktera. Въпреки това, провала на "става с хората", свързана не само с правителството репресия, но също и на факта, че хората не приемат интелигенция-ТА. "Хората видяха наемодателите за Теа-популист в случва на хората. Тя е тясно изправени съзнание Intelli-Genz политически въпрос и доведе до разработването на нови методи за борба "(2). В спадаща цел на свалянето на автокрация терор свидетел разочарованието на революционната интелигенция, селяните и решението за "сбит на собствения си Зе-ро-изъм", думите А. Н. Berdyaeva (2).

Определени кръгове левите популисти незабавно признати като руската болшевишка-тират natsio-нителна сила. Значителен брой от левите КПП, като се ръководи от-rodnicheskim Радхика-изъм, изсипва се в болшевишката партия, носейки със себе си доста съзнателно български национализъм. Левите КПП, както болшевиките се видяха като интернационалисти, но им интернационализъм носеше месиански характер, по-късно Съветският България стана за тях "авангард на човечеството предно Vågå, когато той свърхлетя факел на свободата на потиснатите в целия свят" (1). Между другото, статистиката показва, че на болшевишката партия е по-ви-hodtsev на правото социалистически революционери, от ляво (въпреки че разликата не е много-процента-ING 12,7% от бившите леви КПП и 17,5% - в дясно). Десен ПП обикновено не били враг-Debney болшевиките, тяхната борба срещу болшевизма винаги е имала значителен samoogra-ност и почти никога не бе последвано от последователни."комунисти" и "болшевики".

Според Николай Бердяев, български narod- "националната държава, той Корно се съгласявате да се окаже съществено за създаването на голям световен държавата, а той е склонен да се разбунтуват, на свобода и на анархия." Като популизъм, анархизмът е "продукт на българския дух", един от стълбовете в психичното структурата на българския народ (2). Централната фигура на българина (и, може би, и в света) анархизъм-Бакунин. Внушавате анархия бунт, но съм барабана, че революционната "световен пожар" ще бъде осветена от българския народ и славяните. В своята "Revo-еволюционно месианизъм" Бакунин - предшественик комунистически анархизъм, един от източниците си.

Основи на държавните тоталитаризма комунистите самите комунисти и GRA-Жданов това състояние. Угодниченето и бунт вероятно са характерни за по-голямата част от българския народ като амбивалентен качество и поради това, че няма противоречие в промяната на анархия твърда деспотизъм, най-накрая сгънатата sheysya на третото десетилетие на този век.

Двуличен Руската революция като носител хора гражданските свободи, но също така и ново иго, отразени в идеята, че болшевиките и комунистите-не един и същ битова продукци-vavshem в ранните етапи на формиране на съветския режим. Н. А. Бердяев отбеляза характер-ност на тази легенда: "В популярната ума на болка-shevizm е руски гражданин революция-ТА, разлив буйни, фолклорни елементи, комунизма също дойде от чужденци, е запад-ТА, а не български, а той облече революционна фолк стих деспотичен потисничество-оп-организация. Диета-лизира ирационално "(2). Болшевиките са български, даващи Chiyah-хора на земята, и на комунистите се стремят да наложат на хората нов иго. Бунин предава време се каже сред Червената армия в Одеса през 1919 година: "Целият проблем на евреите, всички от общината-вци и болшевиките всички български" (4). Според Михаил Agurskii в книгата "Идеологията на Националната болшевизъм", този възглед е широко разпространен в различни сектори на обществото, както и че е невъзможно да се определи само нейния източник, най-вероятно, тя е възникнала спонтанно (1).

Според Н. А. Berdyaeva, достойнствата на комунизма преди българската държава е Ost-Novki анархично разпадане на страната. Процесът на освобождаване и примка хаотични сили в логическа революция. Интересна гледна точка, Бердяев, според която възприятие на хората на "комунисти", както чужденци, сочи "женствена-с вид на българския народ, винаги е била изнасилена чуждо на смелата й начало" (2). WPRO-, отколкото има и друго обяснение. Михаил Agursky смята, че по този начин се появи национализъм тълпа инстинкт, винаги иска да се намери някой виновен за собствените си грешки. Тази забележка е в скоби, е симптоматично - индикатор на нездравословен начин на обществото.

Новият "светлината от Изтока", или Червената патриотизъм.

Както вече споменахме, на факта, че революцията се случи в България, не може да окаже никакво влияние върху партията болшевишки и идеология, е зависимостта-ING за интернационализъм, който заяви тя. На първо място, за по-голямата част от членовете на партията са цели на революционната борба, на диктатурата на пролетариата, борбата срещу империализма и световната революция са били свързани с хегемонията на Съветския България. Agurskii подчертава, че в този контекст, нещо, което идентификацията е "всеки изразен natsio-налното ха raktera" (2). Собствени националните интереси, който се отнася до интересите на държавната разумно, засенчени от една по-широка представа за световната революция и на една нова ера в историята на човечеството, която е трябвало да бъдат обхванати от него ,. България, страната не е пролетарски-ЛИК, следователно, "пролетарий месианизъм" в марксистката смисъл на думата, не може да се наблюдава, да се даде на тази тенденция, има и друг вид, а именно руски месианизъм, тогава natsio-ния. Отново българските дългогодишни стремежи на "светлината на славянски Изток", която е Esker-RIT западната цивилизация и да я спаси. Един вид саможертва, сходството на характеристиката на самозапалванията.

По принцип процесът, довел опозицията в целия оставащ български-Term свят, светът на буржоазията, тъй като страната се стреми към световната революция-ТА, не дават България някои изключително за "модел държава". Ленин представи становището на които могат да бъдат забавяне на България, ако спечели някой комунизма в развитите западни страни. Но неочаквано позиция на съветската република, разширено състояние, който призовава целия свят да следват неговия най-мярка, не може да не успеят да бъдете впечатлени от много комунисти. Това явление се нарича "червена патриотизъм".

"Силата на червено патриотизъм се състои в пускане на много болшевики-vlyat идентифицираме не само с партията, не само на работническата класа, която в годините на гражданската война се превърна в една фикция, но с всички хора", - де-лай, сключен Майкъл Agurskii (1).

"И как е да умре за това ..."

Ние смело влезе в битка

За силата на руснаците,

И като умре

В борбата за него.

Използвани книги.

1. Agurskii, М. Идеологията на Националната болшевизма. - Париж, 1980 година.

2. Бердяев NA Произхода и смисъла на българския комунизъм. - Париж, 1955.

4. Бунин I. А. Дни Cursed. - М. 1989.

6. Седмичен ЧК. №2, 1918.

7. От под развалините: сборник от статии. - Париж 1974 // Shafarevich, IR социализъм.

8. Ленин, VI Coll. Оп. в 55 обема, т.е. 17 -. М. 1953.

9. Сталин, IV Coll. Оп. . В 13 обема, т.е. 3 - М. 1950.

10. Философски речник. - М. 1987.

11. Shafarevich, IR Социализмът като феномен в световната история. - Париж 1977.