Решаването на проблемите по различни начини - studopediya

 • В момента няколко отслабено внимание на развитието на уменията на учениците в решаване на проблеми, по-специално в борбата с проблемите в различни начини. Тази способност показва достатъчно висок интелектуален и математически развитие.
 • Развитието на тези умения учи да прави предположения, хипотези и да ги тествате, да сравните математическите резултати, се правят заключения, т.е.. Е. Научете се да мислите правилно. Разработване на навика да се търсят други решения играе важна роля в бъдещата работа, научни и творчески дейности.
 • да се справи с изискванията на най-различни начини, има някои стаи от проблеми съществуващите учебници по математика. Въпреки това, тази работа трябва да се направи по-задълбочено и систематично, а ако не всички студенти на класа, но най-малко с по-способни, развитие и задоволяване на техните математически любопитство и интерес.
 • Изследването на този опит в училището показва, че учителите не са склонни да се решават проблеми по различни начини, т.е.. А. Според тях, това отнема време. Но точно по същото време (. Не повече от 45 минути), се изважда, а решението на едни и същи "стълба" ... Просто използвайте нещо - не е достатъчно ...

Ето един пример от учебник "Математика-3". • По време на потопа на река жителите на наводненото село е транспортиран на две лодки: 17-местен и 25-местен. Колко жители са били в селото, ако всяка лодка, изработена от 8 полет и всеки път, когато е бил изтеглен напълно?

1) 17 * 8 = 136 (лица) - 17 транспортира легла ножове.

2) 25 * 8 = 200 (хора) - е преместен 25-местен лодки.

3) 136 + 200 = 336 (лица) - жители на място.

1) 17 + 25 = 42 (хора) - толкова много се поставя върху двете лодки за един цикъл.2) 42 * 8 = 336 (хора) - жители на селото.

 • Възниква въпросът: защо трябва да се реши проблема с първия метод, ако тя е по-дълго, и следователно по-малко елегантен, красив? Отговорът е очевиден: ако лодката не прави същия брой полети, вторият начин е неприемливо.

По-долу - система задачи, всяка от които се постига най-малко с два начина.

 1. Хеликоптерът лети над 2 часа 430 km. Колко километра ще премине в продължение на 5 часа самолет, ако скоростта му е 3 пъти по-голяма от скоростта на хеликоптера? (Четири начина. Когато говорим за броя на начините си мисли, че ние знаем. Може би има и други.)
 1. Jet самолети летят над 3 часа 2 580 км, а хеликоптер лети за 2 часа 430km. Колко пъти скоростта на самолета над скоростта на хеликоптера? (Метод 4)
 1. Две яхтени пристанища, разположени на разстояние от 510 km, отплава едновременно един срещу друг кораб и моторна лодка. Заседанието е настъпила след 15 ч. Лодката е със скорост от 19 км / ч. Колко бързо е моторна лодка? (Метод 4)
 1. Театърът дойде от фермата на 96 души в три автобуса и няколко автомобила. Всеки автобус има 27 души, а във всеки един автомобил за 5 души. Колко коли идва от фермата? (Метод 3)
 1. Четирите кутиите с 86 кг ябълки: първите две равни в третия 20 кг и 18 кг през четвъртото. Колко са ябълките в първото поле, ако цената на 1 кг ябълки 60 рубли.? (Метод 4)
 1. Необходимо е да се доведе до изграждането на 120 тона пясък. Една машина може да го направи за 40 полети, както и още 24 полети. Колко полети ще транспортира пясъка, и двете машини работят заедно? (Метод 2)
 1. На сайдинг гарата са в един ред от 36 стоки и 24 леки автомобили. Дължината на лекия автомобил 11 m. Каква е дължината на товарния автомобил, ако дължината на цялата структура 552 м? (Метод 4)
 • Трябва да отбележим, по-специално задачите, които могат да бъдат наречени с многократни задачи решения. но това не е едно и също, че решението по различни начини.
 • Трима герои - Иля Муромец, Dobrynya Никитич и Альоша Попович отсечените Serpent Dragon всички 13 гола. Най-отсечени Иля Муромец, и на последно място - Альоша Попович. Колко гола обкорши всеки един от тях?

Решението е написана под формата на таблица:

 • Проблемът има само осем решения, но. ние подчертаваме отново, а не осем начини.