Разполага с стерео

Всяко електронно устройство, а още по-сложно, тъй като така stereoradiopriemnik, че производителят има законното право да го продаде, трябва да отговаря на един дълъг списък от специални изисквания. Купувачът обаче обикновено е достъпна само част от параметрите, предвидени в списъка на спецификациите. Сред тях са винаги на първо място - чувствителността, след това селективността, съотношението S / N, THD, и няколко други. Поради тези причини, изкупната многоканални AV-приемник, тунер или класически автомобили, така че да не съжалявате по-късно, тъй като входът е необходимо да се обърне към оценката на бъдещата си придобивка напълно подготвени.чувствителност

Това позволява номограма преизчисли чувствителност посочено в DBP в по обичайния UV (вярно за антени 75 ома съпротивление)

Изходна зависимости Стерео Разделяне и шум на нивото на входния сигнал

Сигнал / шум

Както стана ясно от дискусията на чувствителността, съотношение сигнал / шум на изхода на радио приемник зависи от нивото на приемания сигнал. При ниски нива на шум обикновено може да потисне сигнал, т.е. стане голям от него. Това е една от характеристиките на рецепция сигнал с честотна модулация. Следователно, в описанията, дадени S / съотношение N (сигнал към шум) за достатъчно силен сигнал (обикновено от порядъка на 65 DBP), когато той е достигнал максималната си стойност. За моно сигнал, че е около 70 db, за стерео - обикновено 5 db по-малко. Най-добрите модели може да достигне стойност на това съотношение от 3-5 децибела по-висока.

селективност

Когато радио приемане е необходимо само да изберете желания сигнал и потискат никакви пречки. Тези сигнали могат да бъдат вредни съседни станции. Отговорен за получаване на желания сигнал и потискат фон в приемника е усилвател на междинна честота (IF), и по-съвременни модели специално отговорни за такъв набор от керамичен АКО филтър. Никой от този филтър не е съвършен, това е, така че абсолютно никакво изкривяване предава всички сигнали в пропусканата лента и напълно потиска шума извън него. Винаги има определена област на границата на честотите (когато повече, когато по-малко), което вече е отслабена от компонентите на приемания сигнал спектър, но все още не е достатъчно смущения се потиска. Теоретично, спектъра на FM сигнала значително приета означава филтър, честотната лента от около 400 KHz е компромис между качеството на приемания сигнал (вж. По-долу за нелинейни изкривявания), а броят на станции, които могат да се поберат в определен лентата за радиоразпръскване част, без да пречат един на друг. Селективност, чиято стойност е дадена в спецификацията, показва как нежелан сигнал затихва по отношение на рецепцията. Той се счита за добра стойност повече от 50 db на честотата на сигнала се намесва при 300 кHz и по-малко от честотата на желания сигнал. Понякога, за ефект, оловни производители селективност стойност на 400 кХц разстройване, а след това стойността, получена при 10 db по-голяма.

хармонично изкривяване

Нивото на нелинейни изкривявания на сигнала приемник с честотна модулация зависи не само от етапите на нискочестотни изходната верига, но и до голяма степен от ширината на междинен ширината на честотната лента на. При тежки приемници тя може да бъде променлива (най-често е включен), за да се осигури на компромис в случай на приемане на слаб сигнал между изкривяване и приемливо ниво на шума. Смята се, че да се постигнат ниски изкривявания характеристики на линейната част на детектора на честота, която изпълнява FM сигнал в звук, трябва да бъде най-малко 1 MHz. Ако сега го сравни с бандата IF, става ясно защо SOI слой да бъде най-достойни условия на другите параметри на устройствата може да достигне 0,8% (в режим стерео приемане). В най-добрия SOI приемници стойност не надвишава 0,1% за моно и стерео 0.15.разделяне на каналите

На страниците на списанието, ние вече говорихме за някои от параметрите, които определят качеството на стерео излъчване на рецепцията, но най-важното за правилното възпроизвеждане на стерео е да се постигне необходимото разделяне на канала. На тази графика показва, че отделянето, както и други параметри зависи от нивото на приемане. Освен това, също зависи от симетрията на честота тракт IF. Стойността на 40db практическо ограничение на представителства и 50-те години, когато разработват и стерео системи, е съвсем достатъчно. Имайте предвид, че дори и измерване stereomodulyatory не осигури по-голяма раздяла. Понякога стерео декодер за работа при ниско съотношение сигнал / шум използва специална схема както автоматично и ръчно включени, изкуствено намаляване на разделяне при високи честоти. Такива устройства са обозначени HIGH смес. Това ви позволява да се намали шума до приемливо ниво и сравнително малко да губи в стерео панорамата.

други опции

Често в техническата спецификация резултат стойността на нередности честота отговор на изходния сигнал в диапазона 30 Hz - 15 кХц и потискане на инвертора. За съвременните приемници може да се счита за добра неравностите ± 1 db, въпреки че има модели и обструкция до 3 децибела групата ръбове. от междинно съединение честота потискане Интересно е това, че възможността за намеса на тази честота най-силно се отразява на качеството на приемане. Един пример. Преди двадесет години в Съветския съюз се появи в търговската приемник е един познат от японска компания извършва в съответствие със схемата с две междинни честоти. Тази схема осигурява по-добра селективност на алтернативни канали за приемане. Въпреки това, поради факта, че първият (високо) междинна честота точно да съвпада с честотата, на която излъчване в групата VHF в Москва радиостанция "Маяк", това само я взе и тук ...

Какво е съотношението сигнал към шум
Частта за радио в съвременния вид оборудване е прост до крайност: висока честота единица и няколко чипове


Всичко това се отнася и за приемане на FM (или FM). За обхвати AM (средни и дълги вълни), в която излъчване може да се разглежда само като информация, обикновено не повече от два от три параметъра: чувствителност, селективност и съотношение сигнал / шум. Ако чувствителността се измерва на клемите на входа на антената, предвид неговата важност в микроволта. По-често, обаче, тъй като почти всички модерни стационарни приемници и тунери са оборудвани с антена, определяне на стойността в микроволта / м (микроволта на метър) само за нея. Типична стойност е 300-400 V / m, и за електрически вход на антените 30-40 MV. В непосредствена близост избирателност на канали (за AM радиоразпръскване е разстройване от само 9 KHz) рядко е над 30 децибела, а масовите приемници имат стойности на 3-5 db по-малко. В същото време, съотношението сигнал / шум достига напълно приемлива стойност на 50db на нивото на сигнала на само 100 V / m.
За съжаление, ние трябва да се отбележи, че аналогови приемници са все по-заден план, и следователно значително опростени. Обикновено това е отделна такса, като част от приемника (виж. Снимка), която включва RF вход блок и няколко универсален чип (вж. Снимка). Разбира се, този комплект осигурява всички обработването (усилване, детекция и декодиране) на аналоговия сигнал, но качеството на това как виждаме страдание. Нашите наблюдения показват, че с всяко ново поколение на AV-приемник, производителите са по-малко и по-малко да се отпуснат средства за тяхното получаване част. Често новите приемници имат възможности и малко по-зле и по-малки функции. От друга страна, вече е предвидено устройството за получаване на цифрово радио докато произведен като отделни единици и спомагателен вход (оптичен или коаксиален), обозначен като DAB за цифрови изхода тях в най-новите AV-много приемниците.