Работа в пясъчника - игри за възрастни

През последните години, киберпрестъпниците са станали толкова креативни, че докладите за заразяването с вируси не са изненадващи и стомана, като цяло, обичайната. Въпреки това, за да видите новините за разпространението на нов троянски 3DNews по този въпрос, и да откриете най-добрия троянеца на вашия компютър - е съвсем друго. В Интернет можете да намерите изобилие от съвети за това как да се избегне превръщането жертва на измама: използването на съвременни версии на софтуера, които затвориха всички известни уязвимости и до наличието на надеждни модерни решения за компютърна сигурност.Въпреки това, в някои случаи, потребителят не записва инфекцията дори най-сигурната защитна стена и антивирусен очи. Това се случва, когато една програма, която предпазва компютъра, не съм сигурен на злонамерени действия, предизвикани от дадено приложение или скрипт, уеб страница, така че оставя решението да се позволи на действията на потребителя. Вие може и да реши, че антивирусната прекалено подозрително или само при мисълта, за да кликнете върху бутона "ОК", което позволява изпълнението на злонамерен код.

Какво да се прави? Дали заради възможността да вземете на Троян, по-добре е да не се кандидатира на нови приложения, но от сърфиране в интернет и да откаже изобщо? Там е идеалното решение, което за мнозина може да бъде чудесно допълнение към всички средства за защита на вашия компютър срещу проникване на вредители. Става въпрос за работа с приложения в "пясък".

"Sandbox" е пясък, за които е дадено малко място на вашия твърд диск, и която не зависи от действителната операционна система. Когато стартирате програмата в "пясък", че работи както обикновена молба, но това не може да повлияе на всеки от компонентите на системата, които са извън пясъчника. Това означава, че от "пясъчника" е невъзможно да се направят промени в системния регистър, да замени системни файлове или да извършва каквито и да било други действия, които могат да повлияят на стабилността на системата. Благодарение на този "пясък" може да се използва за безопасна експлоатация на Интернет и да тече неизвестни приложения. Такава изолирана среда, можете да намерите други приложения - например, програмисти и тестери могат да го управляват нестабилни версии на програми.

Фактът, че се работи с приложения в "пясък" може да бъде от полза за широк кръг от потребители, се казва най-малко от факта, че с подходяща възможност миналата година се появи в програмата Kaspersky Internet Security. Потребителите на този пакет, за да се гарантира безопасността може да работи подозрителни приложения в изолирана среда, ако отворите елемент от контекстното меню на Windows "Safe Run". За яснота на прозореца на програмата, която се изпълнява в тестова среда, ще бъде обграден от зелена рамка.

Kaspersky Internet Security също ви позволява да създадете списък с програми, работата, която може да бъде потенциално опасно (можете да включват, например, един навигатор). За да направите това в настройките на приложението, което трябва да отворите раздела "Контрол на приложение" и с помощта на бутона "Добави", за да донесе на програмата към списъка. Ако след това, когато отваряте програмата от прозореца на Kaspersky Internet Security, той ще бъде изготвен в тестова среда. Такава функция е полезна, например, в случай, че по време на сесията в браузъра планирате да посетите сайтове, които могат да съдържат подозрителен код. В допълнение, тази функция може да бъде добър заместител на настройките за поверителност, които се появиха в последните версии на популярните браузъри.

Какво означава да тече

Все пак трябва да се отбележи, че Kaspersky Internet Security осигурява само най-основно възможността за стартиране на програми в "пясъчника". Специализирани приложения имат много повече функции. Помислете за някои популярния софтуер, проектиран да работи в изолирана среда.

# 8673; # Sandboxie 3.44

  • Разработчик: Ронин Tzur
  • Размер: 1.6 MB
  • Разпространение: Shareware
  • Български интерфейс: Да

Sandboxie е, без съмнение, най-известният решение за "пясък". Програмата използва класически метод за защита на потребителя, посочени приложение се поставя в изолирана среда, в резултат на което тя не може да се отрази на работата на системата. Интересното е, че Sandboxie е проектиран за използване с браузъра Internet Explorer, който е един от най-популярните цели на кибер-престъпниците. В момента, обаче, Sandboxie може да работи с почти всяко приложение на Windows.

Една от функциите на Sandboxie, което го отличава от много други програми от този план, възможност за създаване на неограничен брой "пясък". Потребителят може да създаде списък с приложения, които ще се провеждат във всяка от тях. По подразбиране, самата програма създава "пясък", наречен DefaultBox, така че можете да започнете да използвате Sandboxie веднага след инсталацията. За да отворите дадена програма или документ, в изолирана среда, трябва да изберете "Run в пясък", която се появява в контекстното меню на Windows.Ако създадете допълнителен "пясък" в бъдеще, можете да поискате от програмата за отваряне на файлове и приложения, които не са в DefaultBox, а в друг пясък. За да направите това, кликнете върху "Старт", изберете "Първоначално Sandboxie меню" и промяна на "пясък", която ще се използва по подразбиране.

Стартирайте приложения в изолирана среда, можете не само от контекстното меню, но също така и директно от прозореца на Sandboxie. За да направите това, щракнете с десния бутон върху името на "пясък" и изберете подходящата команда (това меню е на разположение и когато кликнете върху иконата Sandboxie в системната област).

Какво означава да тече

Между другото, за да се ускори селекцията, можете да използвате командата "Старт уеб-браузър" и "Run клиента мейл", който отвори, инсталирани в системата по подразбиране приложения. Използване на контекстното меню на "пясък", можете да изпълнявате други команди, например, едно кликване можете да затворите всички приложения, работещи в тестова видите съдържанието на "пясък", или да го премахнете напълно.

За да идентифицирате бързо програмата, която се изпълнява в изолирана среда, Sandboxie, специален екип на "Прозорец в пясъчника?", Когато е избрана за специален поглед се появява на екрана, която се влачи прозореца, който искате, можете да получите информация за състоянието на програмата.

Въпреки това, ако "пясъчника" работи с настройките по подразбиране, а след това не е необходимо на този инструмент, тъй като в близост се появява името на приложението в иконата на заглавната [#]. Ако по някаква причина, показваща иконата в заглавната искате да деактивирате, можете да направите това в настройките на "пясък". В допълнение, можете да добавите заглавие на прозореца, наречен "пясък" и начертайте поле около тънка рамка на всеки цвят, който по-ясно ще определи принадлежността към него.

Що се отнася до други параметри "пясъчника", можете да конфигурирате гъвкаво разрешения за достъп до различни ресурси. Например, можете да определите кои файлове и папки ще бъдат блокирани достъп до всяка програма има достъп само за четене, както и персонализиране на взаимодействието с клавишите със системния регистър.

Какво означава да тече

Ако е необходимо, настройките "пясък", можете да укажете на приложенията, които ще бъдат подсилени, за да работи в него. С други думи, при стартиране на споменатите Sandboxie ще прихване файла на приложението и не позволи да функционира нормално. Програмата ви позволява да посочите не само отделни изпълними файлове, но и папките, когато стартирате всяко приложение, от което те ще бъдат отворени в безопасна среда. Последната възможност може да бъде, например, да се използва за стартиране на нови програми, които са били изтеглени от интернет, за да изтегля папка.

# 8673; # BufferZone Pro 3.31

  • Разработчик: Trustware
  • Размер: 9.2 MB
  • Разпространение: Shareware
  • Български интерфейс: Не

BufferZone Pro - това е друго добро решение за приложения в изолирана среда. Въпреки факта, че програмата може да работи в "пясък" различни приложения, той е предназначен предимно за употреба с браузъри, IM-клиенти, програма за споделяне на файлове през партньорска към партньорската мрежа и друг софтуер за Интернет. Това се доказва от най-малко от факта, че първоначално BufferZone е доста широк списък от приложения, които по подразбиране започват в безопасен режим. Сред тях, Mozilla Firefox, Google Chrome, ICQ, BitComet, Skype, GoogleTalk и др. Потребителят може да редактира този списък по свое усмотрение, като се добавят допълнителни програми и премахване на ненужни.

Подобно обсъдено по-горе програма, BufferZone да следите всички приложения, които се изпълняват на вашия компютър и да ги пренасочат към "пясък". BufferZone също може да блокира започването на каквито и да било неизвестни програми.

За разлика от Sandboxie, тя не предвижда възможност за създаване на по-"пясък" в програмата. Прозорците на всички програми, които работят в "пясък", обгражда червена рамка. За да видите кои програми се изпълняват понастоящем в пясъчника, можете също да BufferZone главния прозорец. Веднага показва кратка статистика за работните програми, в изолирана среда. BufferZone не само брои действия в цялата били произведени от такива приложения, но също така поддържа регистър на потенциално опасни операции в системата, както и заплахи, свързани със сигурността, които биха могли да бъдат предотвратени.

Какво означава да тече

В този случай, ако програмата се работи в "пясък", изпълни зловреден код или други разрушителни ефекти, можете бързо да изтриете всички данни, свързани с приложения, работещи в тестова среда. В допълнение, възможността за автоматично почистване на такива данни в съответствие с графика на потребителя.

В BufferZone има някои допълнителни функции, които не са пряко свързани с организирането на "пясък", но за да помогне за подобряване на общата сигурност на вашия компютър. Така че, с помощта на софтуера, можете да попречи на потребителите да отваряте файлове от външни твърди дискове, DVD-ROM диск и USB дискове или позволи експлоатацията на такива данни само в изолирана среда.

В заключение ще отбележим, че в допълнение към платената версия на BufferZone Pro е на разположение за безплатно издание на програмата. Тя е реализирала редица ограничения, например, не съществува възможност за създаване на снимка на виртуалната среда и възстановяване на данните, съхранявани в него. В допълнение, безплатната версия на по-малко приложения, за които сигурността е активирана по подразбиране.

# 8673; Заключение #

Избор на специализирана програма за ползване на приложения в "пясък", ние трябва да имаме предвид, че има два основни подхода към организацията на тестова среда на сигурност. В първия случай, на "пясък" е създадена в продължение на посочен от потребителя приложения, както и по време на една сесия с помощта на компютър, той използва и програмите, които се изпълняват в изолирана среда, както и тези, които работят в нормален режим. Програми, които използват този подход за защита на организации на системата са били обсъдени в тази статия.

Въпреки това, това решение не винаги е приемлив. Има втора подход към организацията на софтуера в изолирана среда, която трябва да се създаде "пясък" на размера на цялата операционна система. Изображение на операционната система и потребителят започва да работи с него, а не с истинското околната среда. Всичко чрез Него стана действия са спасени само да рестартирате и след това се прави, системата се връща в първоначалното си състояние. Това решение удобен за използване по обществени компютри, като например интернет кафенета, компютърни класове и т.н. На програмите, с които можете да организирате такава защита, ще опишем във втората част на статията.

Преглед на детски часовници HIPER BabyGuard: майка и спокойни, и баща ми е доста умен иновации от HIPER компания помага на родителите в две неща: премахване на страха им за безопасността на вашето дете, когато той остава сам с външния свят, а също така ви позволява да запазите вашето дете под наблюдение от мониторинг посети училището им или други образователни институции. По пътя, да гледате HIPER BabyGuard решен и други малки задачи, които мама или татко ще трябва да прекарват повече време

Съгласие за обработването на лични данни