Pulse трансформатори - studopediya

импулсния трансформатор, използвани в импулсни художествени устройства за промяна на пулса амплитуда, елиминиране на постоянен компонент, и възпроизвеждането на подобни импулсиЕдно от основните изисквания за импулс трансформатор - минимално изкривяване на трансформиран пулса.

За да се изясни основната възможност за трансформация на униполарни импулси от една дума, помислете идеален трансформатор (без загуби и паразитни капацитети), работещи без товар. Да приемем, че на входа трансформатора получава униполярни правоъгълни импулси с период с продължителност ТР Т (фиг. 1.32, а). Основната верига на трансформатора има определена времева константа поради индуктивност L1 на веригата.

Какво е импулсния трансформатор

Фиг. 1.32. Криви напрежение импулсен трансформатор

Да разгледаме случая, когато времевата константа е много по-малка от продължителността на импулса (). В тази графика на първичния ток има кривата на форма, различна от правоъгълника. Кривата на вторичното напрежение е значително нарушена. В интервал от време с 1 - 2 щам. тъй като едн. където М - взаимно индуктивност между намотките. Следователно, за трансформиране на пулса невъзможно.

Помислете за друг случай, в който. Този случай е по-реални, тъй като продължителността на импулса е обикновено по-малко от 10 -4 S. Сега, когато пулса се прекратява преди края на преходния процес в първичния кръг, на импулси в изхода на трансформатора не са съществени деформации (фиг. 1.32, б). Когато тази отрицателна част на импулса се отстранява лесно чрез включване на диода във вторичната верига на трансформатора.Горните явления са само схематични разкрива възможността за преобразуване на униполярни импулси на кратко без нарушаване на техните форми. По-подробно работата на импулсния трансформатор електромагнитни процеси в него са много по-сложно, тъй като те имат значително влияние на феномена на хистерезис, вихрови токове, паразитни капацитивно свързване (между намотките и по-заплитането) индуктор намотки разсейване. За намаляване на нежелания влияние тези фактори импулсни трансформатори са проектирани така, че да работи с линейна магнитна характеристика, т.е.. Д. С стойност на магнитната индукция в активната зона, в която се намира под магнитно насищане зоните на работната точка на кривата на намагнитване на трансформатора. Освен това, магнитна сърцевина материал трябва да има малка стойност на остатъчна намагнитеност (ниско коерцитивната сила). За да се намали остатъчния магнитна индукция в импулсния трансформатор в някои случаи, предвидени с малка въздушна междина. Със същата цел, намагнитването на трансформатора понякога се използва с постоянен ток, който полярност е противоположна на полярността на трансформирания импулс. Това действие намалява магнитната индукция в сърцевината в интервала между импулсите.

Магнитни импулсни трансформатори са направени от магнитни материали с висока магнитна проницаемост (студено валцована стомана, никел-железни сплави, и т.н.) с дебелина 0,02 мм 0.35 акари. Понякога, изработен от магнитен ферит. Ядра на импулсни трансформатори обикновено тороидална направя ..

За да се намали паразитни капацитет и индукционни бобини раз-сеитба, те се опитват да се направи с малко на брой завои. По този начин много малка продължителност на импулса позволява телени намотки на импулсни трансформатори намалени точка (използва по-висока плътност на тока), без да причинява недопустимо прегряване. Последното помага да се намали размера на импулсни трансформатори.