Протей - лечение, симптоми, причинява инфекции, причинени preteem

Proteus Mirabilis какво е
Proteus - микроорганизъм присъства в нормалната флора на човешките черва, които могат да бъдат причинител на заболяване. Протей разпространен навсякъде.За човешки патогени са само три вида Proteus: Mirabilis (Mirabilis), вулгарис (вулгарис) и Penner (penneri). Водещи сред тях е тдгаешз (P. Mirabilis), повече от половината от случаите на заболявания, причинени от магическата пръчка на Протей, причинител беше именно този вид Протей.

Сред заболяванията, причинени от този микроорганизъм предимство стомаха и червата (чревна инфекция, гастрит, ентерит, чревни разстройства микробни баланс, и други). Други органи на тялото могат да бъдат податливи на заболявания, причинени от Proteus.

Причините за инфекции, причинени от Proteus

Proteus представлява пръчка много подобен на червата (Е. Coli). Заедно с други членове на патогенни чревната микрофлора (Klebsiella, tsitrobakter, Pseudomonas Aeruginosa. Enterobacter и др.) Coli Proteus в малки количества, намиращи се в човешките черва без да причиняват никаква вреда, но по-благоприятно за това Coli условия дава изобилен растеж и причинява развитието на заболявания.

Развитието на болестта може да се получи не само поради активирането на собствените условно патогенни флора, но също така и в контакт с инфекциозни дози от Proteus среда.

Източникът на този организъм са МВТ човека и животните. След като в околната среда, микроба поддържа добри препитание, са устойчиви на двете ниска и висока производителност температура. Най-голямата купа на пръчки, наблюдавани в изпражнения, оборски тор, както и в разлагаща месо.

Proteus път проникване в човешкото тяло същата като тази на всеки друг патоген чревна инфекция, а именно:

2. водите. Тя е много по-рядко. Възможно по време на къпане или използването на вода от резервоари, разположени в близост до местата, които пасат животни и заразени изпражнения.

3. контакт-домакинството. По този начин Proteus инфекция се осъществява чрез немити ръце.

Coli Proteus отнася до аеробни микроорганизми, т.е. липса на кислород е благоприятно условие за това. Трябва да се отбележи, че в присъствието на кислород, бактерията запазва минимална активност.

Когато Грам оцветяване показва реакция (оцветени). Разпределя липополизахарид (ендотоксин) и ензими (Leukocidin, хиалуронидаза, хемолизин), което се дължи на влиянието на развитието на патологични промени в организма. Освен това, някои серотипове Proteus, способни да произвеждат колицин и ентеротоксини.

Този микроорганизъм няма такива устройства, за да оцелеят при неблагоприятни условия като получаването на капсулата и спорите. В състава, съдържащ антиген-H и О-антиген се изолира чрез който различните групи и Proteus серотипове.

Причините за активиране на условно патогенни флора могат да станат небалансирано хранене, отслабване на защитните сили на организма, лоши условия на околната среда, неконтролирана употреба на лекарства, особено антибиотици.

Симптоми и признаци на инфекции, причинени от Proteus

Развитие на първите признаци на заболяването е пряко свързана с дозата и пътя от които Е.коли Proteus проникнали макроорганизма. Ако инфекциозен доза Протей има в човешкото тяло през храносмилателния или в големи количества, като болестта прогресира бързо с разполагането на болница хранително отравяне.

Ако предаване чрез контакт и става у дома, след това настъпва бавно развитие на симптоми на инфекцията.

По-често, от E.coli, Proteus причина заболяване на храносмилателната система. Не съществуват случаи на вторична огнища на инфекции, причинени от микроорганизми, които влизат в други органи или хематогенен lymphogenous начин. Това Протей развитие етиология на инфекция е възможно при деца и хора с отслабена защитните сили на организма.

Най-честите симптоми на заболяването се развиват под формата на хранителни отравяния във формата на гастрит, гастроентерит или ентероколит. Във всички случаи, има внезапна поява на клинични прояви. Повръщане 1-3 пъти с леки форми и повече от 10 случаи на тежки форми на заболяването. Пациентът е отслабена, маркиран бледност, нараства от 38 ° С температура на тялото с леки форми на до 40 ° С в тежки форми на Proteus инфекция.

Важен симптом е множество течни интензивно миришещи изпражнения. В някои случаи се наблюдава пяна стол. Когато enterokoliticheskoy форма скръб с болестта има намаляване на ден от втория обем на стола в състава преобладава слуз листа.

Пациентът опит коремни спазми, куркане може да присъства по тънък и понякога дебелото черво. Ако заболяването е под формата на гастрит, тогава на потребителя коремни болки учебни точки в проекцията на стомаха на коремната стена. В случай на тънки лезии (ентерити) и / или дебелите черва (ентероколит / колит) детектиран болезненост в проекция на червата палпация.Умерени и леки форми на хранително отравяне с адекватно лечение отзвучават в рамките на 2-3 дни.

При тежки форми на заболяването може да изпита припадъци, дехидратация на различна тежест, нарушения на съзнанието, развиващи инфекциозен и токсичен шок с вероятност от смърт. Тежките форми на Протей инфекция са по-типични за малки деца и хора с история на преморбидно фон (предишни заболявания Proteus инфекция).

По-рядко заразява Е.коли Proteus урогениталния тракт, кожата, очите и ушите.

Лезия на пикочно-половата система се наблюдават по-често след намеса инструмент във връзка с прилагането на системата. Заразяване на органите на урогениталната система, Proteus е хронична форма на заболяването е трудно да се лекува.

Кожните лезии се появяват, когато проверка Proteus хирургични рани или изгаряне на повърхността. След инфекция, Proteus възстановителните процеси в раната стават бавен продължителен срок.

Диагностика на инфекции, причинени от Proteus

Диагностика на инфекции, причинени от Proteus, започва с изследване на пациента или семейството му, ако то е малолетно дете. Необходимо е да се определи списък с продукти, които се използват болните скоро, методи за получаването им и условията на съхранение и живот. Подробности оказва поредица от симптоми и времето на възникването им, както и броят на хората, консумирали от заподозрян продукт.

За инфекции, причинени от Proteus локализирани извън стомашно-чревния тракт е важно да се получи информация относно провеждането на инструментални интервенции.

След това се пристъпи към диагностични методи лабораторни. От диагностични методи лабораторни има най-информативен бактериална посявка на хранителна среда. Материал за засаждане може да бъде стол, повръщане, кърма, секрети на раната или източник на възпаление, кръв, гръбначно-мозъчната течност (CSF), както и остатъците от храни предполагаеми замърсяване Proteus.

Crop материал може да се извършва в хранителна среда Ploskireva или бисмут-агар. Ако културата се произвежда по Ploskireva сряда, след 5 -7 дни показват характеристика на Proteus колонии. Те са прозрачни, големи, изолирани един от друг, промяна на цвета на средата на жълто и леко се алкализира с нея.

На Bi-агар Proteus расте като белезникаво кафяво влажни колонии. Ако колонии отстранени от средата на културата, те оставят след себе си тъмно кафяв пояс.

Предимството на бактериалната инокулация на културалната среда е, че по време на този диагностичен метод може да се определи чувствителността на Proteus бацил към антибиотици.

Освен бактериална засяване притежават реакция диагностична стойност серологично на непряко хемаглутинацията и аглутинация. Чрез задаване на тези реакции се определя от титъра на антитела в кръвта на пациента. Ако не по-малко от 4 пъти, етиологията на Proteus инфекция се счита потвърдено, че заболяването се определя чрез увеличаване на титър на антитяло.

Лечение на инфекции, причинени от Proteus

Лека и умерена форма на хранително отравяне са третирани с назначаването на бактериофаги. Използване на бактериофаги е метод причинната лечение насочени към елиминиране (отделяне) на микроорганизми бактерии. За тази цел, той може да бъде назначен koliproteyny бактериофаг Intestibakteriofag, Piobakteriofag. Тъй като лечението причинна се използва също ентерално лактоглобулин.

Бактериофагите се произвеждат в суха форма преди използването им разрежда преварена вода при стайна температура (не гореща!).

При тежки случаи на болестта, причината за което е лечение Proteus започва с антибиотици. Терапевтични мерки се усложнява от факта, че в последно време има масивна неконтролираното използване на антибиотици. Благодарение на това Е.коли Proteus придобива лекарствена резистентност към лекарства в тази група.

В началните етапи на лечение, използвани широк спектър лекарства с оглед ограничаване на тяхното прилагане. След получаване на резултатите от бактериологично изследване на определението за чувствителност към лечение антибиотици се регулира в съответствие с резултатите от изследването.

Най-често детектират Proteus чувствителност към такива групи като антибиотици karboksipenitsilliny, цефалоспорини III-IV поколения и ureidopenitsillinam и монобактами.

Симптоматично лечение се извършва в съответствие с клиничните симптоми на заболяването. Пиенето е необходимо за нормализиране на лечението на пациента, за да се предотврати развитието на дехидратация. За тази цел можете да използвате Regidron био. Течността трябва да се пие бавно на малки глътки, за да не се предизвика повръщане.

С развитието на симптоми на дехидратация целеви интравенозна капкова инфузия разтвори, които пълна загубения обем от течност.

След перорално приложение на сорбент продукти като Polysorb, Smecta, Enterosgel, Laktofiltrum и др.

За началото на възстановяване на нормалната микробен състав на чревната предписват с пробиотик активност, например, Atsipol, Enetrol, Normobakt Сет Buck и други.

назначен антипиретични лекарства, ако е необходимо.

Ефективните дози на лекарствата са избрани поотделно от лекуващия лекар в съответствие с морфологични параметри на пациента и тежестта на заболяването.

След като имунни заболявания образуват къси.

Предотвратяване на инфекции, причинени от Proteus

Предотвратяване на инфекции, причинени от Proteus, започва с лична хигиена. измиване на ръцете трябва да се прави всеки път преди хранене или в края на мръсната работа, особено ако тя е свързана с грижата за животните.

Също толкова важно е спазването на правилни условия на съхранение на храните, в съответствие с препоръчителния срок на годност.

По време на готвене, не използвайте хранителни съставки с подозрителна миризма или вкус. Тези продукти трябва да се изхвърлят веднага.

Поради факта, че срещу което лечение включва използването на антимикробни средства, придобива висока устойчивост към антибиотици, използването на тази група от лекарства, за да се съгласува с лекар. Това е важно условие за предотвратяване на развитието на тежко заболяване.

За да се премахне възможността за вътреболнична инфекция Протей етиология, родилни домове и болници трябва да работят в съответствие с санитарно-епидемиологични норми. Детски съоръжения у дома, кетъринг, също не трябва да се игнорира установените изисквания санитарни и противоепидемични.

Не по-малко важна роля в превенцията на инфекции, причинени от Proteus е подобряването на собственото си тяло, тоест увеличаване на защитната способност на собствената имунна система. Необходимо е да се извърши системно лечение на хроничен огнища на инфекция, бързо лечение на чревни заболявания. Също така трябва да се откажат от лошите навици като пушене, пиене, вдишване на токсични вещества.

Протей - един лекар може да помогне. Ако подозирате, че развитието на заболявания, причинени от Proteus, трябва незабавно да се консултирате с лекар, като заразна болест.