Пъпна херния при деца - причини, симптоми, диагностика и лечение

Пъпна херния при деца

Пъпна херния лечение при деца

Пъпна херния при деца - херния предната коремна стена, при което издатината на вътрешните органи чрез разширяване на пъпната пръстен. Пъпна херния се среща всеки пети мандат и всеки трети недоносено бебе. което подсказва, че патологията е една от най-често срещаните в педиатрия и детска хирургия. От общия брой на херния, настъпващи при деца (ингвинална. Бедрената. Вентралната, линеа алба и др.), Пъпна херния представлява 12-15%. Най-често пъпна херния появят при момичетата и се появяват до 10-годишна възраст. В повечето случаи, пъпна херния при деца имат малка стойност; В редки случаи, те да достигнат значителен размер и нарушено.Причини за възникване на пъпна херния при деца

Обикновено, след новородено пъпната връв падане пръстен се затваря и облитериращ на отвора цикатрициална съединителна тъкан. В много деца, долната част на пъпната пръстен съдържащ urachus и пъпна артериите, намалява както и горната съдържащ пъпната вена не е мускулната мембрана и свиване леко. Важна част в укрепването на пъпната пръстен, като коремните мускули, като предоставя допълнителна свиване дупки. Докато процесът на заличаване на пъпната пръстен не е завършена, увеличаване на вътрешно коремни налягане може да доведе до изхода на перитонеума, обвивка на червата и чревни контури в пъпната област. Така пъпна херния при деца образува спина пъпна пръстен и слабост перитонеална фасция.

Като основен фактор, водещ до възникването на пъпна херния при деца се счита наследствен слабост перитонеална фасция. Така че, ако имате дете с един родител от пъпна херния, рискът от нейното възникване на детето е 70%. В допълнение, образуването на пъпна херния от различни детски заболявания, придружени с увеличаване на вътрешно коремни налягане: магарешка кашлица. бронхит. пневмония. дизентерия. дисбиоза. лактазна недостатъчност. запек. фимоза и други. кашлица или напрежение насърчаване на по-нататъшно разширяване на пъпната пръстен и увеличаване на издатината на перитонеума. Когато пъпна херния при деца хернии торбичка обикновено включени жлеза и тънките черва.

Пъпна херния са по-чести при деца, родени преждевременно със синдрома на Даун. вроден хипотиреоидизъм. недохранване. рахит. асцит, и други заболявания, намаляване на мускулния тонус на коремната стена.

Симптомите на пъпна херния при деца

За улеснение на внимание, е препоръчително да се изолират ембрионален, пъпната херния (херния на пъпната връв) и постнатална пъпна херния. Всяка една от тези разновидности на пъпна херния при децата се характеризира с неговите анатомични и клинични характеристики, индикации за оперативно лечение.

Ембрионални пъпна херния (пъпна херния)

Получаване на зародишен пъпна херния се появява в началото на ембриогенезата. Този вид херния при деца всъщност представлява eventration коремни органи, поради недостатъчното развитие на предната коремна стена. Зачатъчната херния са рядкост; има около 2 дела 7000 раждане.

Фетален пъпна херния при деца обикновено е съпроводено от разделяне на гръдната кост, шлицови дефекти, вродено сърдечно заболяване (тетралогия на Fallot), кост пубис хипоплазия, ектопия на пикочния мехур, спина човек ( "заек устна" и "вкус"), вродена чревна обструкция. дивертикул Meckel му. киста urahusa. анален атрезия и сътр.

Когато детето е разгледана от веднага след раждането може да се види намира извън коремната кухина и видими чрез прозрачни контури обвивка на червата и черния дроб. В процеса на раждане или в първите часове на живот могат да се появят лесно разкъсване тънка обвивка, покриваща ембрионална пъпна херния. В този случай, за присъединяване на инфекция и последващо абсцес причини развитието на перитонит. от които деца са убити, обикновено на третия ден от живота. Други често срещани причини за смърт на деца с ембрионален пъпна херния са пневмония и сепсис. В повечето случаи децата с тежки увреждания не са надеждни.Херния пъпна връв (ембрионална пъпна херния или при деца омфалоцеле) са оформени на 3 месеца на развитието на плода поради забавянето на перитонеума. Пъпна херния настъпят с честота 1: 3000-5000 раждането.

Херния пъпна връв покритие трислойна обвивка, състояща се от амнион, желе и перитонеума Уортън. Херния съдържащ чревен възел и част от черния дроб, пъпна връв продължава да се увеличава, когато плаче дете. Размери зародиш херния може да варира от малък (до 5 cm) с гигантски (повече от 10 cm).

Най-сериозното усложнение е пъпна херния междина черупки хернии торбичка, която може да доведе до загуба на вътрешните органи и последващото развитие на перитонит. Деца с пъпна херния показва спешна операция в първите часове след раждането. Смъртност в този вроден дефект е 20-60%.

Постнатална пъпна херния при деца

Постнаталното пъпна херния при децата често се появяват в първите 2-3 месеца или първата година от живота. Основните и понякога само проявление при деца пъпната херния е наличието в циркуляр на пъпа или овални издатини, които напрежение се увеличава с детето (плач, напрежение, кашлица) и намалява или изчезва в легнало положение. Херния, покрита с кожа, понякога с признаци на пигментация. В повечето случаи, пъпна херния при деца не предизвиква безпокойство и дискомфорт усещания. Въпреки това, за големи хернии дефекти по-големи деца могат да се оплакват от колики болки в корема, гадене, запек, болки в издутината.

Нарушение на пъпна херния при деца е сравнително рядко. В този случай, когато е налице задушаване на червата, има nevpravlyaemost херния, увеличаване на размера и промяна на цвета херния, гадене и повръщане, подуване на корема, изразена болка. Нарушение на пъпна херния при деца може да доведе до механично запушване и некроза на червата.

Диагностика на пъпна херния при деца

Обикновено наличието на пъпна херния при деца е установено педиатър или детски хирург в рутинна проверка на детето в първите месеци от живота. В този случай, когато определя от коремната разширение палпация пъпна пръстен. При повдигане на главата и тялото добре очертана несъответствие RECTI и хернии издатина.

Допълнителни тестове за деца с пъпна херния обикновено се извършват, ако има въпрос за оперативното лечение на болестта. В този случай, може да се наложи прилагането на ултразвук на корема. Преглед на корема рентгеново. Барий рентгенова преминаване през тънките черва, herniography.

Фетална пъпна херния при деца трябва да бъдат идентифицирани още в предродилна период с помощта на акушерска ултразвук. Важно е също така да се направи диференциална диагноза между омфалоцеле и гастросхиза (extraumbilical разцепване на коремната стена).

Лечение на пъпна херния при деца

Тъй като пъпна херния при деца, в повечето случаи са склонни да бъдат самолечение, срещу тях обосновано очакване управление. Самоунищожението на херния допринесе за дейности, насочени към укрепване на предната коремна стена: успешно бебето на корема си масаж. ЛФК. плуване. Консервативно лечение на пъпна херния при деца може да включва прилагане на самозалепващи превръзки и провеждане лента, които са механично затворен дефект. Обикновено, когато пъпната диаметър на пръстена не повече от 1.5 cm херния при деца изчезват сами по себе си в 5-7-годишна възраст.

Показания за хирургично лечение на пъпна херния при деца са му големи размери, стомашно разстройство, липса на спонтанно излекуване в предучилищна възраст години, заклещена херния. По време на херния е направена поправка да се върне към съдържанието на коремната кухина, отстраняване на херния торбичка, затварянето и консолидация на хернии пръстен. хернии хирургия при деца не трае повече от 30 минути и се придружава от един добър козметичен резултат. Обикновено, след няколко часа на наблюдение в клиниката на детето може да се върне у дома.

Ударно пъпна херния при деца изисква резекция на некротична част на тънките черва, последвано от редукция на неговата цялост.

Прогнози и профилактика на пъпна херния при деца

Когато ембрионални херния, съчетана с множество малформации, прогноза за оцеляване е лошо. Постнаталното пъпна херния при децата са ликвидирани самостоятелно или с помощта на операция. Рецидивите са малко вероятно пъпна херния при деца.

Самолечение пъпна херния при деца допринася за правилното физическо развитие на децата, подходяща физическа активност, нормализиране на червата активност, лечение на опортюнистични заболявания, свързани с увеличаване на интраабдоминална налягане. За ранно откриване на пъпна херния важен медицински преглед за деца.

Пъпна херния при деца - лечение в Москва