Плацента превия - причини, симптоми, диагностика и лечение

плацента превия

Каква е площта на вътрешната ос

На плацентата (последък, последък) е важен ембрионален структура, плътно монтиране срещу вътрешната стена на матката, и предоставяне контакт между майката и плода организми. По време на бременността, плацентата изпълнява хранително вещество, обмяна на газ, защитни, имунни, хормонални функции, необходими за пълното развитие на ембриона и плода. Физиологично приема местоположението на плацентата в задната и страничните стени на тялото или фундуса, т. Е. В на миометриалните области най-добрата васкуларизация. Закрепването към задната стена на плацентата е оптимално, тъй като той предпазва ембрионален структура от случайна повреда. Местоположение на плацентата на предната повърхност на матката е рядкост.Ако плацентата е прикрепена толкова ниска, че до известна степен се припокрива подхода на вътрешните OS, говорим за плацента превия. В акушерство и гинекология плацента превия се случва в 0.1-1% от всички раждания. Общо затваряне на вътрешната ос плацентата, има опция за пълно плацента превия. Този вид патология се намира в 20-30% от случаите, броят на презентация. Когато частично припокриване на вътрешното състояние на операционната система се разглежда като непълна плацента превия (честотен диапазон 35-55%). Когато локализацията на долния ръб на плацентата в триместър III на разстояние по-малко от 5 см от вътрешния OS открива ниско място на плацентата.

плацента превия създава условия за недоносени деца и фетална хипоксия. неправилна позиция и представяне на плода, преждевременно раждане. Делът на перинатална смъртност плацента превия 7- достига 25%, и родител, поради кървене и хеморагичен шок, - 3%.

Причините за плацента превия

Плацента превия е по-често причинени от патологични промени на ендометриума за нарушаване реакция децидуа стромален. Такива промени могат да предизвикат възпаление (цервицит. Ендометрит), хирургия (диагностичен кюретаж. Хирургически прекъсване на бременността. Консервативната миомектомия. Цезарово сечение, матката перфорация), множествена сложно раждането.

Сред фактоои плацента превия класирана като ендометриоза. миома на матката. аномалии на матката (хипоплазия. двурога), многоплодна бременност, цервикални полипи. Във връзка с горните фактори се разстрои навременността имплантиране яйцеклетката в горната част на кухината на матката и нейното закрепване се среща в по-ниските сегменти. Плацента превия често се развива в бременна отново (75%), отколкото в нераждали жени.

Симптомите на плацента превия

В клиниката, плацента превия големи прояви се повтарят маточно кървене на различна тежест. По време на бременност кървене поради плацента превия, фиксирано на 34% от жените по време на раждане - 66%. Кървенето може да се прояви в различни стадии на бременността - от I тримесечие до раждането, но по-често - в 30-та седмица от бременността. В навечерието на раждане във връзка с периодичната маточни кръвотечения обикновено е по-лошо.

Причината за кървене е повтарящ се откъсване на Previa на плацентата, което възниква в резултат на неспособността на плацента участък след стената на матката по време на разработването на бременност или труда. Когато е налице частично откъсване отваряне intervillous пространство, придружен от кървене от матката съдове. Плодът в същото време започва да се опита хипоксия защото разслоена част от плацентата престава да участва в обмен на газ. Плацента превия кървене може да бъде предизвикана от физическо усилие, кашлица, полов акт, като се прецеждат при дефекация, преглед на таза, термални процедури (хидромасажна вана, сауна).

Интензитетът и характера на кървене обикновено се определя от степента на плацента превия. За пълен плацента превия се характеризира с внезапна поява на кървене, без болка, обилно кървене. В случай на частична плацента превия кървене, обикновено се развива по-близо до датата на доставка, най-често - в началото на раждането, по време на откриването на изглаждане и гърлото. Най-голяма е степента на плацента превия, колкото по-рано и по-интензивно е кървене. По този начин. кървене с плацента превия се характеризират с външен характер. внезапна поява без видима външна причина (често през нощта), освобождаването на червени кръвни безболезнено, задължително повторение.Повтарящите кръвозагуба бързо води до anemizatsii бременна. Намаляването на БКК и на броя на червените кръвни клетки може да доведе до развитие на DIC и хиповолемичен шок, дори в случай на незначително кървене. Бременност усложнява от плацента превия, често протича със заплаха от спонтанен аборт. хипотония. гестоза. Преждевременното характер на раждане често се извършва в пълна плацента превия.

Патологията на режима на плацентата по този начин влияе неблагоприятно върху развитието на плода: причинява плодове плацентата недостатъчност. хипоксия и фетален съзряване. Плацента превия често на таза. кос или напречна позиция на плода. В II-III триместър плацентата локализация може да варира в зависимост от трансформацията на долния сегмент на матката и промени плацентата растеж към по-добро перфузия области миометриум. Този процес по акушерство нарича "плацентарна миграция" и завършва с 34-35 седмица от бременността.

Диагностика на плацента превия

Като признание за плацента превия се взема предвид наличието на рискови фактори в медицинската история на бременни жени, повтарящи се епизоди на външен маточно кръвотечение, данните на обективни научни изследвания. Когато външната акушерски това проучване показа високо положение на матката, поради местоположението представянето част от плода, често - кос или напречно положение на плода. Аускултация auscultated шум плацентни кръвоносни съдове в долната матката сегмент, място местоположението на плацентата.

По време на тазовата изпит се извършва проверка на шийката на матката в огледалата за премахване на неговите наранявания и патологии. В затворено външната гърлото представянето част на плода не е така. При пълно плацента превия се определя от палпация масивна мека формация, заемащи цялата вагинална свод; в непълна - или един от предните странични арки.

Ако цервикалния канал проходимост в случай на пълно плацента превия затваря всяка жигльорни вътрешни OS и палпация това води до повишаване на кървене. Ако, обаче, в лумена на устата на матката намери ембрионални мембрани и плацентарната тъкан, плацента превия диагностицирани непълна. Вагинален преглед при плацента превия се прави много внимателно по отношение на готовността за предоставяне на спешна помощ в развитието на сериозно кървене.

Най-сигурният начин на обективно идентифициращи плацента превия, които са широко използвани в акушерство и гинекология. Това е ултразвук. През установен ехография изпълнение (частичен, пълна) плацента превия, размер, структура и повърхностна площ, представяща степента на отделяне с кървене, присъствие хематоми retroplatsentarnoy, застрашени спонтанен аборт определя "миграция плацента" в динамичния изследването.

Лечение на плацента превия

Тактиката на провеждане на бременност с плацента превия се определя от степента на кървене и степента на загуба на кръв. I-II в отсъствието триместър бременна кървене с плацента превия може да бъде под амбулаторно наблюдение акушеро. Препоръчително е защитен режим, премахване кървене провокира фактори (физическа активност, сексуална активност, стрес и др. Г.)

На бременността, или повече от 24 гестационна седмица поява на кървене наблюдение се провежда при условия акушерска болница. Медицинско управление на плацента превия е насочена към максимално удължаване на бременността. Целеви залежаване, с спазмолитични средства (drotaverin) и токолитично (фенотерол, хексопреналин) действие се извършва корекция на желязодефицитна анемия (железни препарати). За да се подобри fetoplacental и утероплацентарния кръвен поток използване прилагане пентоксифилин, дипиридамол, аскорбинова киселина, тиамин пирофосфат. С опасност от преждевременно раждане в началото на периода от 28 до 36 седмица от бременността, за да се предотврати нарушения при новороденото repiratrnyh назначени глюкокортикоиди (дексаметазон, преднизолон).

Индикациите за аварийно преждевременно раждане се повтарят кървене на повече от 200 мл, хипотония и тежка анемия, кървене при едновременно загуба на кръв от 250 мл с пълна кървене плацента превия. Цезарово сечение в тези случаи се извършва, за да спаси майката, независимо от гестационната възраст и жизнеспособност на плода.

След успешното продължаване на бременност до термин 37-38 седмици избира оптималния режим на доставка. Цезаровото сечение е показана напълно във всички случаи пълно плацентата Previa, както и за непълно представяне, заедно с напречна позиция или затвора; обременени акушеро-гинекологичната анамнеза; присъствие на матката белег, многоплодна бременност, Polyhydramnios. тесните малък таз.

Естественото раждане е възможно само при частични плацента превия, предоставени на шийката на матката зрялост, добро труда, черепен. Това включва непрекъснат мониторинг фетален състояние и матката активност (HIC. Phonocardiography плода). В началото на постнаталния период по време на раждане често маркирани с понижен тонус кървене, lohiometra. възходящ инфекция и metrotromboflebit. Когато е невъзможно да се спре масовото консервативен кървене прибягва до отстраняване на матката: supravaginal ампутация или хистеректомия.

Предотвратяване на плацента превия

Превантивните мерки на плацента превия са предотвратяване на аборт, ранното откриване и лечение на генитални заболявания и хормонално дисфункция. С развитието на плацента превия по време на бременност изисква ранно надеждна диагностика на аномалии, рационалното управление на бременността с оглед на всички рискове, навременното коригиране на разстройства, свързани с оптималното, доставка.