Обобщение - каква религия - религия и митология

"Ростов Държавния университет на железопътния транспорт"

по дисциплина: "История на религиите"

тема: "Какво е религия?"

Днес, в нашето общество, ние сме се засили интереса към религията. Може би, може би това е временно явление, причинено от общото объркване във формирането на пазарна икономика. Но без значение колко спряхме на съвременната религиозна мисия, не е възможно да не се признае, че те имат дълбоки корени. Идеята на съвременния цивилизован човек плахо, предпазливо, но все пак става дума за един и същ въпрос, който не може да се нарече по друг начин, отколкото религиозен въпрос.И това, което е религия?

"Религия" произлиза от латинската дума религия. което означава, благочестие, преданост, свят, култов обект.

По думите на Фредерик Енгелс: "Всичко, религията е нищо друго освен фантастично отражение в съзнанието на тези външни сили, които контролират тяхното ежедневие мъжки - отражение в които наземни сили придобиват формата не на земята."

Тук религията се определя като фантастична изкривено отражение на действителността, истинските отношения между хората. Въпреки това, ако религията се прекъсва възпроизвеждането на реални взаимоотношения и връзки, за да видите какви си природа, за да се намери в битието.

Същността на религиозния свят е, че основата му е вярата в свръхестественото абсолютно, които, в зависимост от определена религия има свой собствен набор от качества и характеристики, т.е. Не абстрактно свръхестествено абсолютен, а "истински" Бог, в когото се доверят на някои хора.

Юдаизмът е националният религията на евреите, християнството е създадена въз основа на неговата по-късно.

Понятието "юдаизъм" произлиза от името на еврейската племето на Юда, който е в края на XI век пр.н.е. е станал доминиращ сред еврейските племена

В тесен смисъл, това се отнася за юдаизма религия, която възникна в началото на века от II-I. пр.н.е. сред еврейските племена. В по-широк смисъл, юдаизъм - е сложна правна морално - етнически, религиозни убеждения, които определят начина на живот на евреите.

В основата на юдаизма е вярванията вярата:

А в един бог ГОСПОД;

А в "богоизбрания народ" на еврейския народ;

À Идването на Месията;

А, безсмъртието на душата;

À Съществуването на царството след смъртта;

А светостта на Танах (Стария завет) "Talliuda" (светите книги)

Евреите вярват, че само Господ (Йехова) е истинският Бог и само той трябва да бъде почитан.

Култът към юдаизма се състои от голям брой изображения, молитви, пост, забрани (там са 365) и указите, които напълно уреждат всички неща, дела и мисли ортодоксален евреин.

Евреин е длъжен да спазва пост, обрязване, произведени на осмия ден след раждането, ритуалната баня в навечерието на религиозните празници на възраст ритуал, погребение и т.н ..

От съвкупността от всички празници особено почитан събота (събота). На този ден, не можеш да направиш нищо, дори и за лечение на пациенти, да се готви, да се запали огън. Ортодоксален евреин в събота е длъжен само да се моли на Бога. Най-важният празник Пасха те вярват (Фасах)

Юдаизмът като монотеистична религия, тъй като развитието на културните традиции, с mifopoeticheskogo философски и интелектуален потенциал е играл роля в историята на културата.

Най-забележим тази роля е; че в исляма, културни и религиозни принципи на монотеизма стана широко разпространени на изток.В допълнение към непряк религиозно и културно влияние юдаизма оказа пряко влияние върху развитието на културата в редица региони на света.

Историята на християнската религия има повече от две хиляди години. Въпреки това, хората, преди да се даде предимство на този свят религията е преодоляла дълъг път, по време на което се формира и полирани религиозните идеи и вярвания.

Християнството възниква в пр.н.е. I век. д. в източната част на Римската империя. През този период, на Римската империя проявява класически slaveholding държави, включително десетки средиземноморските страни.

Широкото, тази религия започва да изглежда опасно за официалните власти (тя беше в опозиция на държавна религия) и не може да предизвика тревога, и до известна степен се срещна и враждебно отношение от страна на държавата. Въпреки това, тези гонения води само до отпадане от християнската част на вибриращи елемент, същата църква и нейната организация засили и закалено в борбата с държавата.

Индивидуални императори и началници на областите в тяхната работа понякога се опитват и да не безуспешно, да разчитат на християнски общности. Първо това се случи по повод. Но римският император Галерий и Константин в 311 и 313 години. легализиран християнството го изравни с други религии. Император Константин приключи гоненията на християните и християнството става държавна религия в Римската империя.

След това християнството е най-накрая е престанало да бъде религията на робите и потиснатите: тя се превърна в доминираща религия, с подкрепата на държавата.

Католическите (гръцките католици. - А универсални, по-късно - универсални) - един от ключовите (заедно с православието и протестантството) насоки в християнството. Тъй като Западна Римокатолическата изповед най-накрая се оформя във формата на учение и църковната организация, след отделянето на църквата от 10054

Каталитичен църква строго централизирана има един световен център (Ватикана), една глава - папата, който е увенчан с многоетапно йерархия на католицизма. В римската - католически папа смята наместник на Исус Христос на земята, непогрешим по въпросите на вярата и морала. Неговата мощност е над катедрали силовите вселени.

Католицизма е доминиращата концесията в Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Австрия, страните от Латинска Америка.

В католицизма съхраняват култовите разболява, свети, икони, реликви и извършва канонизиране беатификация (благословен ерекция клас). Центърът на религиозни и церемониални ритуали, храма е украсена с картини и произведения на културата с религиозна тематика.

Ислямът - (мохамеданството, ислям) е най-младият, а вторият (след християнството) Качество поддръжник на световната концесията. Ислям на арабски означава - да внесе в един Бог - Аллах, Всемогъщия, за да предопределят съдбата и живота. Трябва ли да се дава на православен тялото и ума Аллах, като се избягват сенки, съмнения и колебания.

Исляма от неговото създаване (VII) представи на сцената на историята като един вид синтез на религията, политическите правни норми, морал - вътрешни правила, които са довели до създаването на негова основа на централизирана държава (халифат)

"Ислямът - според мюфтия Садик Мохамед Юсуф Mudhamlada - религията на всички възрасти и различни народи, отговаря на основните изисквания на човешкото съществуване; ние, за разлика от някои други религии живот е разделена на религиозни и светски.

Ислямът - вярата и начин на живот. Признавайки исляма, човек може да участва в решаването на всички проблеми на тяхното общество.

Коранът (Ал - Корана - четене на глас, сърце, четене на Светото писание), основната мюсюлманска свещена книга, запис проповеди, казани от Мохамед във формата на пророчески откровения, главно в Мека и Медина, между 610 и 632 години. Терминът "коран" заедно с други думи (от историята, истината, висш подпише, мъдрост).

Джихад - (свещена война) срещу не е вярно и разпространението на исляма. Първоначално джихад разбира борбата да защитава и разпространява исляма.

Будистки е древна световна религия (възникнало в I-ия. Преди новата ера. Д.). Оцелели след процъфтява в Индия, че е уловил в съзнанието на народите на юг, на юг - (. Около 700 милиона вярващи) Изток, Централна Азия и Далечния изток.

Географското разположение на Индия, родината на будизма в голяма степен се предопределя от хода на един вид култура на този регион.

В основата на уникалността на индийската култура са били село, каста, brahmanstvo, санскрит езикови и литературни паметници в древните индийски диалекти

Карма - означава действие акт, акт, жребчета. Също така е на основните концепции в индийската философия допълнителни учения на дегенерация (Sansara).

Във всички случаи, кармата се разбира като невидима сила, която изглежда ясно, е често срещана само на принципите на неговото действие, вътрешния механизъм остава скрита.

Позоваването

1. Енциклопедия млад religioveda-, София 1986 "Просвещение"

Друга работа relgii и митология