Непълно удвояване на левия бъбрек симптоми, лечение

Удвояването на бъбреците - най-честата форма на аномалии на отделителната система, която се не е вредно развитие, но може да бъде в позиция фактор за развитието на някои заболявания.Удвояването на левия бъбрек, обаче, тъй като десния бъбрек се предполага, разделен на две части, като всяка част има необичайно бъбречния кръвоток. Обикновено, в долната част на двойния бъбрек е по-работещ. Трябва да се отбележи, че за разлика паренхим и кръвообращението система, която служи и като самия орган, уретера и Лоън ка да бъде засегната и обединена. Това явление се нарича частично удвояване на бъбреците.

Защо е непълна удвояване на бъбреците?

Какво е частично удвояване на бъбреците

Подобно на повечето аномалии в развитието, бъбреците удвояване се случва:

  • на фона на наследствени фактори,
  • както и под влиянието на една жена по време на бременност тератогенни фактори като йонизиращи лъчения,
  • както и недостиг на витамини, дозата на лекарството (най-вече хормонален), излагане на химикали, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол.


Непълно удвояване на левия бъбрек е намерена със същата честота като ненормално развитие на десния бъбрек. Когато бъбреците удвояване увеличение на органи се наблюдава по размер.

Като правило, частично удвояване на бъбреците открита по време ултразвук случайно и се възприема като интересен извод. Удвояването на бъбрек прилича на тяло разделено на две части - горна и долна части, като всяка от тях има отдели на бъбречната артерия, но, pyelocaliceal система остава униформа. За щастие, тази аномалия не пречи на нормалната си дейност, не изисква лечение.

Ако има частично удвояване на левия бъбрек, във връзка с удвояването на десния бъбрек. ние говорим за удвояване на двустранно. Често това състояние е съчетана с такава патология като хидронефроза, дисплазия.

Лечение и профилактика на бъбреците

Лечението с частичен бъбрек може да изисква удвояване само ако аномалия става фактор позиция за развитието на болестта - пиелонефрит, уролитиаза. Ако възпалението на фона на бъбреците удвояване стане хронична, лекарят може да реши да извърши резекция.

Интересното е, че удвояването на бъбреците са най-податливи на нежния пол.

Най-интересната новина