Какво означава това, горната и долната честота антропогенен натиск по възраст

Всеки човек поне веднъж в живота се измерва кръвното налягане и в резултат получи два показателя. Но ние всички знаем какво означават те и какво не зависи. В тази статия ще се опитаме да разберем какво означава да си на горната и долната човешка налягане.Какво означава това, горната и долната човешка кръвно налягане?

Натискът за това какво означава

Кръвното налягане - в резултат на сърцето като съставна орган за изпомпване на кръв през съдове. Налягане при договори сърцето и кръвоносните се изхвърля в аортата е наречен систолично или горна граница. Тя е най-горния налягане се счита за критичен показател, който определя наличието на отклонения и неуспехи в организма.

Налягането по време, когато камера отпуска, аортните затваря клапан и, получени от заглавието диастолични или долната граница. Това е, което означава по-ниско налягане. Той има минимална прагова стойност и може да показва наличието на хронична хипертония.

Фактори, влияещи върху индексите на налягане

Основните фактори, които влияят върху промените в кръвното налягане в медицината смятат, възрастта, теглото и височината. Това се вижда от многобройни изследвания, проведени в тази област. Например, учените казват, че хората на цялото тяло високо кръвно налягане е възможно в 90% от случаите. Въпреки, че това явление е склонен да се опре само на 10%.

Все пак, това фактори, влияещи върху промените в налягането не се свърши. Има редица от външни обстоятелства, имащи връзка с намаляване или увеличаване на прага на кръв. Те включват:
 • физическа активност;
 • интензивна мозъчна дейност;
 • нарушения на съня;
 • метеорологични условия;
 • хранене;
 • консумация на алкохолни напитки и тютюневи изделия;
 • стресови ситуации.

Промяната на налягането при хора през целия ден в обхвата от 30-40 mm Hg се счита за нормално. Така, например, след събуждане налягане малко по-ниска от тази в активна фаза на организма. Интересен факт е, че налягането при жените е значително намалена по време на менструалния цикъл. И в периода на менопауза, тя може да варира от нормалните граници в голям начин.процент на хора налягане по възраст

Натискът за това какво означава

В медицината има определен фиксиран процент на стойностите на кръвното налягане - е 120/80 и 135/85. Ако имате такива стойности на налягане, можете да сте сигурни за вашето здраве. Някои млади хора и юноши могат да се считат нормално налягане 90/60 mm Hg.

Основното количество на която се набляга в измерването на кръвното налягане, се приема, възрастови норми.

Таблица налягане нормално в човешкия възраст

Както се вижда от таблицата, с възрастта, нормални налягане се увеличава. Това се дължи на износване на сърдечния мускул и отслаби неговата работа и изтъняване на стените на кръвоносните съдове.

Промяната в налягането в голям начин в медицината се нарича хипертония. Има няколко степени на заболявания:
 • до 160/100 mm Hg. Чл. - една степен;
 • до 180/110 mm Hg. Чл. - клас 2;
 • над 180/110 мм живачен стълб. Чл. - 3 степен.

Намаляване на налягането до 100/60 и 95/60 марка в медицината означава, че човек може да се развие хипотония.

Как да се провери кръвното налягане?

Натискът за това какво означава

Когато измерване на кръвното налягане трябва да се вземе предвид факта, че тя ще бъде различна в различните артерии. За стандартна единица се счита за налягането, която се образува в артерия ръка. Тя се измерва със специален инструмент, наречен камертон. Той е от два вида: механична (ръчна) и автоматично.

Ако сте за първи път, когато се измери себе си налягане, за да се изчисли най-точен резултат, е необходимо да го тестват и от двете предмишници, като фигурите могат да варират в диапазона от 10 mm Hg. Чл. В основата на вземането на страна, където налягането е по-високо.

За да се получат надеждни резултати при проверка на налягането, спазвайте следните правила:

 • измерва кръвното налягане само в тихия състояние на човека: Седнете за известно време, възстановяване на дишането, нормализира сърдечния ритъм;
 • изключва възможното влияние на външни фактори на измерване на чистотата на (силен шум, вибрации);
 • преди измерването на налягането за един час не се яде никаква храна, особено за кафе напитки, както и желателно да се въздържат от пушене;
 • отнеме седнало положение, отпуснете мускулите на тялото, не се пресича на краката си;
 • освобождаване на предмишницата, който ще се измерва кръвното налягане на облекло;
 • да се въздържат от каквито и да било разговори и движения.

При измерване на механични тонометър натиска на цялата процедура е необходимо prodelyvat притежават. Подробно описание на процеса може да се намери в инструкциите. За измерване на налягането на автоматична тонометър, всичко, което трябва да направите, е просто да се сложи белезниците на ръката. Самото устройство за изпомпване на въздух и извежда на стойност на таблото.

Какво да правим при налягане?

Интересни новини: