Какво е архетип - studopediya

Идеята за архетипи въведен в психологията на Юнг. Архетипи - неостаряващия скрити вътрешно поради схемата на живот и поведение, възприятия и реакции. Тези схеми съществуват в колективното несъзнавано, - в тази част на несъзнаваното, което не принадлежи на един единствен индивид, но се простира отвъд индивида и е обща за всички хора. Те могат да бъдат персонализирани в образите на богове и богини: митове, описващи техния живот и дела, са архетипни истории. Засегнати теми в митове и събужда техните образи и чувства са универсални и са част от човешкото наследство. Те отразяват опита на цялото човечество, и затова изглежда смътно познат, дори и ако ние ги чуе за първи път. Когато интерпретира мита за друг бог или интелектуално или интуитивно наясно с връзката си с живота си, това може да доведе до същите резултати, че тълкуването на лични мечти - да се изясни каква ситуация, вашият герой или естеството на някой на приятелите си.Както архетипни образи са част от нашето колективно човешко наследство, те ни удари като "приятели". Гръцките митове, чиято възраст е преминал в продължение на три хиляди години, са все още живи. Ще кажем и да ги разказват, защото тези истории за богове и богини представляват дълбоки истини за човешката природа. Познаването на гръцките богове може да помогне на мъжа-ясно да разбере кой и какво работи в дълбините на неговата психика. Една жена може да се разбере по-добре от противоположния пол, за да разбере какво боговете са във важни мъже в живота й, и откриете, че този или онзи Бог присъства в собствената си психика. Митове ни дават богат материал за интуиции: мит резонира в сърцата ни и ние дълбоко разбиране на същността на дадена човешка ситуация.

Така например, в мъже, които са склонни към насилие, склонни да поемат рискове в името на властта и богатството, и намирането на висок статус, те са склонни да го постави на дисплея очевидно проследени прилики с Зевс. Освен това, хората се идентифицират с този бог, често много годни индивидуални истории на Зевс. Така например, в личния си живот, те често се държат като разпуснат като Зевс. Много добре отразява характеристиките на този архетип символизираща Зевс орел: покачващите високо над земята, орелът има широк кръг от интереси и в същото време да вижда всички подробности; Той винаги е готов да падне бързо да вземете ноктите си, които ще имат вкус си.Messenger на боговете Хермес - дипломат, измамник, душите на подземния свят, и бог на пътища и граници. Човек въплъщава този архетип, че е трудно да стои на едно място - това неустоимо води по пътя, нови възможности привличат хората. Подобно на Меркурий (и римски име Меркурий, като в същото време означава "Меркурий"), човекът прониква между пръстите на всеки, който се опитва да влезе във владение на него или да го задържи.

Зевс и Хермес са напълно различни изображения и мъжете, като тези на боговете, са много различни един от друг. Но тъй като всички архетипи са потенциално присъстващи във всеки човек, и Зевс, Хермес, и може да бъде активирана в същото време в едно и също лице. Ако тези архетипи правилно базирана в човека, той може да постигне статут в обществото (е отговорен за това Зевс), използвайки germesovyh таланти: общителност и изобретателност. От друга страна, човек може да се хванат в конфликт на ума, колебаеш между Зевс желание за власт (което отнема време и постоянство) и germesovoy жажда за свобода. И това е само два архетипа - и патриархална култура им дава едновременно с положителна оценка.

Богове, почернелите нашата култура - отхвърлени от боговете, чието качества не се ценят - също присъства в психиката на хората, както и в гръцката митология. Митовете много предразсъдъци по отношение на тези богове и в западната култура, има предразсъдъци срещу съответните архетипи на човешката психика. Чувственост и страст на Дионис; Fury Ares на бойното поле, което при определени обстоятелства може лесно да се плисна в танца; Посейдон емоционалност; творческия четата и фанатичен устрем на Хефест; склонност към самоанализ, характеристика на Хадес. Традиционно неодобрение на тези качества има голямо влияние върху психологията на мъжете. Често те потискат аспекти на данни на личността, за да се поберат на настоящите възприятия културни норми, които насърчават емоционална сдържаност, спокойствие и желание за власт.

Във всички сфери на живота - в работата, в действие, в любовта - когато се опитвате да отговори на очакванията на другите, без да се налага енергия хранене от своя архетип, ще трябва да похарчите за него твърде много време и енергия. Вашите усилия могат да доведат до очакваните резултати, но няма да доведе до дълбоко удовлетворение. От друга страна, любимо нещо ви помага да се създаде вътрешен и удоволствие - защото отговаря на вашия характер. Ако случаят е такъв, също обещава признание и награда от външния свят, а след това вие сте в час.