Както е проектирана върху повърхността на обем, vvvv

Тази страница е посветена на решаването на проблемите, свързани с издадената част на триизмерната повърхност, най-лесният начин. Основни въпроси:

Поради това, че най-лесният начин - да се компенсира изкривяването "ръчно", резултатите няма да са перфектни, но качеството им зависи от вашата грижа и търпение.Над определени ключови точки споделят общ проблем: комбинацията от позицията на обекта в пространството (ъгъла на завъртане, а разстоянието до обекта), характеристики проектор оптика (ширина оптика смяна на обектива) и ъгъла на виждане на обекта на.

Филмът, базиран на компютърната графика и специални ефекти, терминът "Привеждането" ( "мач движи") или "проследяване" ( "камера за проследяване") описва проблема с точна регистрация на недвижими заснети сцени с добавен по-късно с компютърна графика. За решаването на тези проблеми, има много специални програми, например, (boujou. 3d еквалайзер.), Те правят живота по-лесен за създателите на визуални ефекти.

За създаване на добавена реалност (комбиниране на излъчване сцени с компютърна графика в реално време), се използва, например, ARToolKit (в пакета vvvv има вграден плъгин ARTK + Tracker. И компании като domeprojection оферта проектор на функцията за автоматично калибриране. Но тъй като vvvv не възли, които създават нещо подобно, или дори това. ръчна настройка за комбиниране на прогнози със статични обекти остава достъпна решение.

Проекцията на равна повърхност

Ако да прожектирате върху плоска повърхност, например стена, и проекторът е най-значителен ъгъл към стената, ще видите до изкривяване на образа - трапец. Използването възел Homography (Transform 2г), можете лесно да се коригира изкривяването на изображението - резултатът на повърхността на картината изглежда правилен.

Запомнете: По този начин можете почти винаги може да получите правилна картина върху плоска повърхност, независимо от разположението на прожекционния апарат, неговият ъгъл спрямо екрана и оптични характеристики.

Проекцията на сложни триизмерни повърхности

Смесването на виртуални и реални проекция ръчно

Проекцията на комплекс триизмерна повърхност в дългосрочен план не е толкова важно, къде и как да настроите проектора - на снимката все още ще бъде нарушена. Вярно е, от една точка на картината няма да изглежда зле - това е смисълът на проектора.

Снимките показват, проекцията на нормален десктоп състава на две бели кутии. На лявата рамка виждал истински изкривяване на образа, а в дясно - отстранен от гледна точка на проектора на - картината изглежда правилен.

От тези снимки става ясно, че ключът към vospiryatiyu ненарушена изображението е, както следва:

Проекцията на триизмерна повърхност изглежда правилно (без изкривявания), само когато го погледнете от гледна точка на.

По този начин, за да се постигне илюзията на изображението не е нарушена в насипно състояние повърхност, трябва да се подготви изображение с изкривяването, произтичащи от точката на проекция. С други думи, да си представя, че ние заснет изкривен образ на повърхността на силата на звука. Ако повторите изкривен образ улавя върху недвижими проектор, то ще съвпадне с повърхността и няма да изглежда изкривено.

За съжаление, това работи само на теория шансовете, че всички настройки на картината и моментните настройки и състоянието на мача на проектор, почти нулеви. Но това не трябва да ни спре, защото тук започва ръчната настройка и регулиране на тези параметри, както и при търпение, на опита, ще получите добри резултати.Виртуална копие на истинска сцена

Създаване на виртуална копие на реална инсталация се състои от 3 стъпки:

  • определяне на координатна система за реални обекти, за да ги комбинирате с AxisAndGrid (EX9) в vvvv.
  • създаване на 3-измерен модел на проекцията на повърхността и да го поставите в сцената, в зависимост от избраната координатна система: 3D модел може да бъде създаден за специални програми или съставен от примитиви, построена през vvvv. За ръчно 3d подравняване модел на недвижим обект е най-добрият употребяван PointEditor модул (3D Persistent). която ви позволява да наруши фрагменти от модели.
  • измерване на разстояние, ъгъл на наклона и характеристиките на оптиката на проектора определени следните параметри проектор модул (EX9). Указанията към прожекторите имат маса, подобна на следните елементи, които описват характеристиките на оптика прожекционно разстояние и с изместване на оптичния ъгли.

Сега вече имате основен проект за да съответства на виртуалната сцена с реалния повърхността. Прекарайте времето за втвърдяване проектор (EX9) Настройка на модула, или да се коригира ръчно 3D модела, използвайки PointEditor модул (3D Persistent). докато не получи подходящ мач с повърхността на реален образ.

Равенство равнинна структура на повърхността

Използването на този прост кръпка, можете да се възпроизведе ефектите dotdotdot италиански студио на тяхната небостъргач проект Valcucine му. Целта на такива инсталации - с "котва" на проектираното изображение на повърхността, така че изображението се повтаря на физичните свойства на обекта, тъй като, ако обектът е бил покрит с движеща се картина или текстура. В такива случаи, текстурата изглежда по същия начин, независимо от мястото, от което се вгледате в един обект / скулптура / повърхност, и без значение колко е монтиран на проектора.

След като разгледа 3D-модел на обекта във виртуалното пространство в една и съща гледна точка, и с едни и същи характеристики на оптични прибори, както в реална инсталация, която отговаря точно на вашата картина с реален обект. Всяка плоска текстура върху 3D модела (в този случай - черен кръст на бял фон), няма да бъдат изкривени, независимо от гледна точка на обекта на.

Светлина и сянка

Възприемането на всички последствия от светлини и сенки, които поставяте на виртуалния модел, в зависимост от характеристиките на обекта, към който се проектира изображението. Светлина и сянка в този случай се държи точно като текстурата на равнинни. Можете лесно да се повтори ефекта от Lightstrive инсталации или Пабло Валбуена Augmented Серия Скулптура.

В илюзията за обем

Ние всички искали инсталацията с илюзията за обем, като проекция на Хага кметството. AntiVJs проекция на Nuit Blanche Bruxelles проекция или easyweb. Ефектите на илюзията за обем имат едно важно ограничение, което трябва да бъде взето под внимание.

В този пример, проекционните кубчета, за да се постигне този ефект, можете да просто да добавите сянка към модел, но и за публиката, този ефект ще работи само от една точка. Тази точка съвпада с позицията на нашата виртуална камера. В примера на текст се появява изпъкнали кубчета само когато погледнем към него, като по оста на проектора. Ако се вгледаме в един и същи текст от друга точка - илюзията изчезва.

Но това не е проблем в повечето случаи, нашите мозъци, повредени филми и телевизия, може лесно да се справят с тези конвенции, като се вгледаме в проекцията на сравнително голямо разстояние, което компенсира отклонението от оста на проектора. Оказва се, същия ефект, както с творчеството на Джон Бийвър.

Оста на виртуалната камера не съвпада с действителното положение на проектора

В продължение на няколко причини, може да е невъзможно да се съчетаят позицията на проектора към позицията на виртуален камерата:

  • Трябва да се покаже на сцената от точката, в която е физически невъзможно да се постави на проектора
  • Трябва да се простират на виртуална сцена за някои реални проектори.

В такива случаи ще се наложи да щракнете двукратно дръжка картина (направи 2 рендиране):

  • в първия направи ви покажа една сцена в желаната план
  • второ оказване можете да се държиш с реални обекти в този ъгъл, който е физически възможно, и промяната на настройките за виртуални камера комбинират, за да направи резултата от първата повърхност на съществуващия обем.
Проекцията на двете страни на сградата с перспектива

Една от целите на тази инсталация е била да се създаде илюзията за обем на фасадата FH Швабиш Гмюнд.

Ясно е, че този ефект се наблюдава само когато двете страни на сградата, така че зрителите са разположени приблизително по средата между двете прожекторите.

Илюстрацията показва, че илюзията за обем работи само при определена позиция на зрители. Други примери, обсъждани в петдневен семинар в Швабиш Гмюнд, могат да бъдат намерени тук.

Панорамен проекция 360 °

При създаване на панорамна проекция на 360 °, виртуалната камера трябва да бъде в една точка, с различен ъгъл на завъртане. Можете да го направите във виртуална сцена, но физически не може да поеме повече от един проектор в една и съща точка.

Детайли на пластира, за да създадете панорамна проекция на 360 °, включително мека завеса на прожекторите, люлка тук:
малко 360 градуса setup.zip (35.95 Kb)