Как да се сложи клизма у дома извършване техника, показания, противопоказания

Как да се използва клизма
Enema - медицинска процедура, която е придружена от въвеждане на вода в червата, и билков масло с почистващи разтвори и терапевтични цели.

Но това може да се извършва не само в специализирани болници, така че всеки ще бъде полезно да се знае как да се направи клизма в домашни условия. Тези умения ще бъдат полезни в случай на отравяне, прочистване на тялото, в случай на запек при детето си.видове клизми

Те се различават по предназначението си по изпълнението на технологиите и инвентаризация функции. Също така, в зависимост от причината за нуждаещи клизмата е различен и по реда на този дял.

почистване клизма

Как да се използва клизма

Използване на клизма права сигмоидна дебелото черво и възходящ големи количества вода под налягане се промива стол.

За процедурата изисква чаша промивки на. Той се състои от резервоар с гумена тръба и връх, снабден с механизъм обтуратор.

Чрез клизма действие на червата настъпва в рамките на 30 минути след прилагане на течността.

хипертонична клизма

Как да се използва клизма
Хипертонична клизма се използва за запек свързан с патологията на ректума.

За извършване на клизма се използва каучук торба с пластмасов накрайник. С него се въвежда в лумен разтвор хипертоничен сол или магнезиев оксид, което увеличава осмотичното налягане. Това спомага за втечняване на фекални образувания и стимулира подвижността на чревната стена, което подобрява изпразването.

Ефектът от този тип се появява бързо клизми за 7 минути след въвеждането на разтвора.

масло клизма

Той се използва за прочистване на дебелото черво и дисталния се извършва с помощта топли маслени разтвори. В резултат на това фекални камъни обвити мазна субстанция и стават еластични. Топла течност премахва чревни спазми и улеснява дефекацията.

Масло клизма е гума крушка. Тя поставя през нощта, като му слабително действие е бавен - пречистване на дисталното черво и изпразване случи не по-рано от 9-11 часа след приложението на разтвора.

Масло клизма също се използва за медицински цели при възпалителни заболявания на дебелото черво.

Преди у дома, за да започне изпълнението на клизма, трябва да се знае кой може и не може да извършва тази процедура.

Как да се използва клизма
Показания за клизма, както следва:

 • почистване действие на стомашно-чревния тракт;
 • Първа помощ при отравяне и отравяне;
 • слабителен ефект при закъснение от стола продължение на 3 дни;
 • неефективност или противопоказание за лечение на запек терапия наркотици;
 • подготовка на тялото за някои тестове и хирургически процедури;
 • лечение на проктит, sigmoidita, дисбактериоза чрез въвеждане на лекарствени суспензии, разтвори и билкови инфузии.

Противопоказания

Противопоказания за клизма е наличието на следните патологии:

 • Как да се използва клизма
  хронично възпалително заболяване на червата в острата фаза (колит, проктит, сигмоидна);
 • повтарящи хемороиди с обилно кръвотечение;
 • рак на дебелото черво;
 • анална фисура;
 • състояния след инсулт и сърдечни пристъпи;
 • висока температура;
 • Menzies, коремна болка.


Техника хипертония и маслени клизми

За да влезете в дома си в червата хипертонична или мазна разтвор, е необходимо да се направи клизма гума крушка с.

Преди процедурата, вентилатор се отделя от пластмасов накрайник и се поставя в контейнер с вряща вода за няколко минути за дезинфекция. След това отново се събира сушени спринцовка, напълнена с подходяща течност, смазани върха бебе крем или вазелин.

Как да се използва клизма
Използвайте смес, която можете да си приготвите сами:

 • 10% физиологичен разтвор - в 100 мл вода се разрежда десерт на сол;
 • 20% разтвор на магнезиев - 100 мл вода се разбърква 20 гр на сухо вещество.

Легнете на лявата страна, коленете изготвят в областта на корема и внимателно въведени в дюзата, на ануса. Докато натискате крушката, преместете разтвора в лумена на червата.

След клизма взето не променя положението на тялото за четвърт час и сгъстяване на задните части да се предотврати преждевременно изпразване на разтвора и след определено време изпразни червата.

Това събитие не се препоръчва за честа употреба, тъй като тя агресивно влияе на чревната стена. Хипертонична клизма трябва да се прилага от Вашия лекар. Той ще се проведе в хроничен запек и не оказва влияние на слабителни лекарства.

почистване клизма, за да се сложи в нощта на нефт, той трябва да бъде поставен под нея мушама, като масло може постепенно изтича. Използва се след предварителен клизма като терапевтичен метод. С него може да се прилага растително масло и вода-масло суспензия в количество от 60-90 мл.

Спринцовката в лумена инжектира половин час инфузии на лайка, невен, дъб кора. Те имат противовъзпалително, стягащо и регенериращ ефект.

Техника на клизма

Процедурата за пречистване на червата или изпражненията на патогенни бактериални метаболитни продукти може да се извърши с помощта на асистент или самостоятелно. Предпочитан първата опция, която ще осигури комфорт и по-добри мерки за изпълнение.

Решение за клизми приготвя непосредствено преди процедурата. За тази цел преварена вода се нагрява до 37,5-38 градуса. Възможно е да се използва добавянето на течност на литър сок от един лимон.

Преди употреба промивки чаша препоръчваме процес топла вода, или с антибактериален сапун и да се провери системата за течове, пукнатини или драскотини на върха, тест за експлоатация клапа.

Диван е облицована с мушама, свободният край на който е поставен в близнак басейн или кофа. Чашата се излива 1-2 литра течност е изместен от затворената система и обезвъздушител. Преди началото на манипулация се препоръчва да се пие няколко глътки студена вода и се изпразни пикочния мехур.

Как да се използва клизма
Техника на клизма е съвсем проста:

 • пациентът лежи на една страна и крака преси до гърдите;
 • vaselined върха се въвежда в ректума на 3-4 см в пъпа, след това накланяне успоредно на гръбначния стълб и се придвижва от 10 cm;
 • и отворен вентил лифт чаша Есмархов 1-2 метра (на по-висока, толкова по-бързо водата тече);
 • след непреодолимо желание дефекация клапан е затворен, върхът се отстранява от ануса;
 • задните части на ануса се препоръчва да се придържат към предотвратяване на преждевременно изтичане на течност;
 • може да се пречиствам след четвърт час.

Прочистване на дебелото черво не трябва да предизвиква болка, подуване на корема и виене на свят. В такива случаи е необходимо да се спре процедурата.

Независимо упражнява е най-добре, докато в банята, където да остане в легнало положение, дърпане на огъната крака към стомаха му. Предварително окачени чаша душове и затвори тръба скоба. След провеждането на процедурата, се нуждае от почивка за един час, да не се яде по време на този период.

Как да се сложи клизма дете

Как да се използва клизма
Малките деца се дължи на анатомичната структура на червата не може да използва оборудването за възрастни. Ето защо, в дома трябва да бъде в състояние да направи клизма крушка, че не разполага с твърд връх.

Преди употреба, круша и ръцете трябва да бъдат стерилизирани. След това плъзнете решение, което трябва да се измести на целия въздух от круши.

Мек връх круши смазват бебе крем и да го прилагат на 4-5 см в ануса. Чрез пресоване круша изсипва 100 до 300 мл течност, в зависимост от възрастта. Процедурата се извършва на гърба с сви до корема крака. Половин час по-късно на детето трябва да се постави на пота.

Възможност да се сложи клизма у дома може да ви помогне с различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Особено полезни умения като хранително отравяне, когато трябва да оказвам първа помощ на пострадалия. Въпреки това, трябва да се помни, че назначаването на клизма за терапевтични цели изисква консултация с лекар.