Как да "излезе" или "дойде", аз обичам българския

на български език, толкова много правила и изключения от тях, че може би всеки макар и понякога изпитва затруднения правопис. Един от най-често срещаните въпроси за правилното изписване на думите - как да се напише: "ела" или "дойде" и най-важното - защо.И той, и другият вариант на писане има своите поддръжници, пламенно защитава своята гледна точка. на български език има думи, които могат да бъдат казани по различни начини (например, избирайки подчерта сричка), а някои от дискутиращите се опита да намери компромис и да докаже, че думата "дойде" също може да съществува в две версии. Такъв наистина е възможно, но само до 1956. Погледнете в тълковен Речник на DN Ушаков. (Публикувано през 1935-1940 година), там наистина са посочени два възможни варианта, в резултат на различно произношение на "ела" и "да дойде" ( "дойде"). В момента последният вариант се счита за остаряла и не прие.

Единственото вярно Отговорът на този въпрос - пише "ела" и нищо друго. Само такова писане ще ви покажа един грамотен човек. За да се отговори на въпроса "Защо?", Обърнете внимание на произхода на думата.

Думата "ити", която е съществувала в Старобългарски език и Стария руски език на, е в основата на "и" и глагола наставка "ИДТН". В сегашно време на корена на глагола е добавен към съгласна звук "D", по този начин там се образува "отиде", "отивам", "отивам". Ако инфинитив форма на префикса добави гласната "аз" в корена на думата се заменя с "ти" - по този начин има такива глаголи като "отиде", "влиза", "изход", "отивам". По същия начин, тя образува формата на "ела" глагол.Не обръщайте внимание на твърдените доводи, които водят поддръжници версия на "дойде". Най-честите погрешни схващания за причините, поради които, вероятно, трябва да бъдат написани "ела": "Думата" разходка "е написана с" D "и следователно" идват "- правилната версия", "проверка с дума - отиват", "Винаги съм написал и аз вярвам, че той е прав. " Също така е често казва, че и двете версии могат да се използват както търсачките в интернет дават приблизително същия резултат и в двете форми на глагола.

Елена. uidti, а след това, а не udti. А, да. Моето мнение - uidti, zaidti и така нататък. Коренът на "ID", а останалата част за него. Смяна на "ID" до "г" се разглежда от мен като "pyasyat" вместо "петдесет", а именно, като заместител на скоростта на произношение на словото. Но всичко това е само мое мнение. Не винаги трябва да отида с публиката, тъй като не винаги трябва да се опитаме да излезем против. Всеки има своето мнение. Ако това е логично да се твърди, че това е мястото да бъде. Така че, priidti, от самото начало, но с индекс, когато аз мисля така. Но аз пиша, както се изисква от обществото.

Разумно # 33; най-важното, че хората не спорят, но за да се разбират помежду си

отново, не казвай. Защо да се стигне до петдесет и шест се счита като норма, а след това - не? това, което се ръководи авторите на нов речник, ако опция все още предстои все още е тук. защо изобщо е имало практиката на предварително определена глагол, за да не се каже, по начина на дискотечен, но да продължим по начина?
посочена в речника и всичко останало. към речника, а след това всеки може да види