Инфаркт на миокарда - причини, симптоми, диагностика и лечение

инфаркт на миокарда

миокардни прогнози

Инфаркт на миокарда - разсадник на исхемична некроза на миокарда, който се развива в резултат на остри заболявания на коронарната циркулация. Клинично парене, смачкване или болка на натиск в гърдите разпространява и към лявата ръка, ключицата, рамо, челюстта, задух, тревожност, студена пот. Разработен инфаркт на миокарда е индикация за спешна хоспитализация в сърдечния интензивното отделение. Когато неосигуряване на навременна помощ за възможна смърт.На възраст от 40-60 години инфаркт на миокарда е 3-5 пъти по-често при мъжете, във връзка с по-ранните (10 години по-рано, отколкото при жените), развитието на атеросклероза. След 55-60 години, честотата между двата пола е почти същото. Смъртност на инфаркт на миокарда е 30-35%. Статистически, 15-20% от внезапна смърт поради миокарден инфаркт.

Нарушаването на инфаркт на кръвоснабдяването от 15-20 минути или повече води до развитието на необратими промени в сърдечния мускул и сърдечно заболяване. Остра исхемия причинява смъртта на някои функционални мускулни клетки (некроза) и последващо заместване на влакната на съединителната тъкан, т.е.. Е. Образуването на след инфаркт белег.

Клиничният курс на инфаркт на миокарда пет периоди:

 • 1 период - preinfarction (продромален): ускорение и интензификация на ангина атаки може да продължи няколко часа, дни, седмици,
 • Период 2 - ОСТРА от развитие исхемия до некроза на миокарда, продължава от 20 минути до 2 часа;
 • Период 3 - малък от образование към miomalyatsii некроза (ензимно топене некротична мускулна тъкан), продължителността на 2 до 14 дни;
 • 4 период - субакутен: първоначалните процеси на организацията на белега, развитието на гранулационна тъкан в мястото на некротична, продължителността на 4-8 седмици;
 • 5 период - след инфаркт: узряването на белега, адаптирането на миокарда към новите условия на работа.

Причини за инфаркт на миокарда

Инфаркт на миокарда е остър коронарен болест на сърцето. В 97-98% от случаите, в основата на развитието на инфаркт на миокарда е атеросклеротичните лезии на коронарните артерии, което води до стесняване на лумена. Често артерии до атеросклероза присъединява остра тромбоза на засегнатата част на съда, което води до пълно или частично спиране на притока на кръв към съответната зона на сърдечния мускул. Тромбоза допринася за повишаване на вискозитета на кръвта, наблюдавани при пациенти с CAD. В някои случаи, инфаркт на миокарда се случва на фона на клонове на спазъм на коронарните артерии.

Допринася за развитието на инфаркт на миокарда, диабет. болест gipertonichesaya. затлъстяване. психически стрес, страст за алкохол, тютюнопушене. Sharp физически или емоционален стрес на фона на коронарна болест на сърцето и ангина може да доведе до развитието на инфаркт на миокарда. По-вероятно е да се развива инфаркт на миокарда на лявата камера.Класификация на инфаркт на миокарда

В съответствие с размера на фокални увреждания на сърдечния мускул се изолира инфаркт на миокарда:

Залогът melkoochagovogo миокарден инфаркт сметки за около 20% от клинични случаи, но често малки огнища на некроза на сърдечния мускул може да се трансформира в голяма фокусна инфаркт на миокарда (30% от пациентите). За разлика от тях, докато големи, с малки фокусни инфаркти не възникне аневризма и руптура на сърцето, за миналото рядко усложнява от сърдечна недостатъчност. вентрикуларна фибрилация, тромбоемболия.

В зависимост от дълбочината на некротични лезии на сърдечния мускул е изолиран инфаркт на миокарда:

 • транс - с некроза на цялата дебелина на мускулната стена на сърцето (повече macrofocal)
 • пано - с некроза на дебелината на миокарда
 • субендокардиален - с миокардна некроза в областта за да пасне на ендокарда
 • субепикардиални - с миокардна некроза в областта да се поберат епикардий

Според промените, заключващи се в ЕКГ. отличава:

 • «Q-инфарктна '- с образуването на патологична зъб Q, понякога камерни комплекс QS (често macrofocal трансмурален инфаркт на миокарда)
 • "Не Q-инфарктна" - не се придружава от появата на зъб Q, проявява отрицателен Т-вълната (често melkoochagovyj инфаркт на миокарда)

Топография и в зависимост от поражението на някои клонове на коронарните артерии инфаркт на миокарда е разделена на:

 • дясната камера
 • левокамерна: отпред, отстрани и задната стена, интервентрикуларната преграда

Чрез множеството на възникване на инфаркт на миокарда се отличават:

 • първичен
 • повтарящ се (разработен в периода от 8 седмици след първичната)
 • ре (отглеждане 8 седмици след предишния)

За развитие на усложнения на инфаркт на миокарда е разделена на:

 • сложен
 • опростен
Чрез наличието и локализацията на болка

освободи форма на инфаркт на миокарда:

 1. Типичен - с локализацията на болка в гърдите или прекордиална областта
 2. атипична - с атипични прояви на болка:
 • периферна: levolopatochnaya, levoruchnaya, ларинкса, фаринкса, мандибуларна, verhnepozvonochnaya, gastralgicheskaya (коремни)
 • безболезнено: kollaptoidnye, астматичен пристъп, подуване, аритмия, церебрална
 • malosimptomno (изтрит)
 • комбиниран

В съответствие с периода и динамиката на развитие на инфаркт на миокарда се изолира:

 • стъпка исхемия (остър период)
 • стъпка некроза (остър период)
 • стъпката за организиране (подостър период)
 • цикатризацията етап (инфаркт период)

инфаркт на миокарда симптоми

Preinfarction (предупредителните симптоми) период

Около 43% от пациентите докладват внезапно инфаркт на миокарда, в повечето части на пациентите имат различна продължителност на период на прогресивно нестабилна стенокардия.

Острата период

Типични случаи на инфаркт на миокарда се характеризират с изключително силна болка локализиран с болка в гърдите и излъчване на лявото рамо, шията, зъбите, ухо, ключицата, долната челюст, меЖдулопатъчната зона. болка Character може да е натиск, препълнен, парене, пресоване, остър ( "кама"). По-голямата засегнатата област на миокарда, толкова по-ясно изразена болка.

Болка нападение вълнообразни (т.е. увеличава, отслабването) продължава от 30 минути до няколко часа, дни и понякога не закачен отново нитроглицерин. Болката е свързана с тежка слабост, възбуда, тревожност, недостиг на въздух.

Може нетипична за остър миокарден инфаркт период.

Пациентите отбелязаха рязък бледност, лепкава студена пот, болест Crocq е, тревожност. Артериалното кръвно налягане се повишава по време на атаката, след умерено или силно намалена в сравнение с оригиналния (систолично