Ентеровируси инфекция при деца, лекувани, симптомите, първите симптоми

Инфекция в децата си, че е

Ентеровируси инфекция се среща при деца по-често от възрастните. Засегнатите деца всички възрастови групи, но по-тежки деца потоци до 1 година. Полиморфната заболяване - характеризира с редица клинични симптоми, засяга различни органи и системи. Антивирусната терапия не е назначен, posindromnoe на лечение, в зависимост от това кои системи са включени в патологичния процес. Резултатът е благоприятно.contagium

Ентеровируси инфекция - заболяване с патоген и подобен патогенеза (механизъм развитие), но с различни клинични прояви.

Патогените се вируси ентеровируси семейство. Те включват РНК - съдържащи вируси:

- некласифицирани вируси.

Ubiquitous. Силно устойчив в околната среда, в изпражненията може да оцелее до 6 месеца, се характеризира със сезонност - лято - есен период. Източник - болен човек или носител на вируса. В света на до 46% от населението са здрави носители.

Механизмът на предаване

Моделите на предаване варират:

- фекален - орално;

- въздух - просмукване;

- вертикално (майка - плода при раждане);

- Воден (при къпане в мръсни води и вода за напояване заразени растения).

Има случаи на предаване чрез водата в охладители.

Податливостта на вируси е много висока, но след предишно имунитет инфекция продължава няколко години.

За и форма на болестта

Секция порта - лигавицата на дихателните пътища и стомашно - чревния тракт. Вирусите са активно се размножава и кръв се разпространява в целия организъм, което води до симптоми полиморфизъм.

Латентната период - от 3dney до една седмица. Когато симптомите започват ентеровирус инфекция при деца със симптоми на интоксикация, остро начало, висока температура до 400 ° С, по-нататъшно разработване на някои форми на заболяването, появяващи се при изолиране или комбинация:

- епидемия миалгия;

- сърдечни заболявания.

- Корема - чревно увреждане;

- кожни лезии - полиморфна обрив;

- увреждане на черния дроб;

- патология на окото.

клиничните прояви

Интоксикация се проявява в ентеровирус инфекция в детска симптоми на тежка слабост, летаргия, болезнени главоболие, виене на свят, безсъние. Придружава всички форми на заболяването.

Gastroenteriticheskaya форма и увреждане на черния дроб

Корема синдром: диария до 10 пъти на ден воднисти нормален цвят без патологични примеси, метеоризъм, стомашна болка, най-често - в дясната половина на корема, намален апетит, или липсата на такава, гадене, повръщане. Появата на воднисти изпражнения могат да бъдат придружени от повишена температура, но може да бъде при нормална температура.

В ранна възраст остър гастроентерит комбиниран със синдром на катарална: хрема, суха кашлица и рядко, зачервяване на гърлото.

В малките деца на продължителността на заболяването - 2 - седмици.

Чернодробните явни признаци ентеровирусния хепатит: детето пожълтяване на кожата и лигавиците на устната кухина, конюнктивата, има силен сърбеж, тъмна урина става кал обезцветено. Палпиране на корема се определя чрез увеличаване на черния дроб, а понякога - и далака.

В много случаи на ентеровирус инфекция при децата симптоми на простудни симптоми излезе на преден план. След това заболяване прилича SARS, но subfebrile или лека фебрилна (380 ° С) температура, ринит, кашлица, прояви на токсичност под формата на главоболие, слабост, нарушения на съня, се присъединява gastroenteritichesky синдром с коремна болка, множествена водниста диария, гадене, многократно повръщане.На фона на ентеровирус инфекция в детска gerpanginy симптоми са основният проява на заболяването. Когато се гледа на претоварените лигавица на гърлото ясно видими папули, които се превръщат в мехурчета. След 2 - 3 дни ерозия образува на мястото разкрива везикулите. Обрив, придружен от силна болка при преглъщане, повишена заболеваемост и близките лимфни възли, засилено отделяне на слюнка.

За всеки от клинични форми на ентеровирус инфекция в детски симптоми на заболяване, придружено от обрив на червени петна и малки мехури (везикули) и 1 - 3 мм в диаметър, розов цвят. Промени в кожата са само на 2 - 3 дни, оставяйки лющене на кожата. Локализация обрив - торс и лицето, най-малко - на крайника.

Обрив, придружен от още една форма на ентеровирус инфекция - менингеално. Тя работи в паралел с менингит симптоми. Ентеровируси серозен менингит се проявява от следните симптоми:

- повишена чувствителност към звуци;

- положителни менингеални признаци (Lassega Симптом: болезнени главоболие при задействане на брадичката към гърдите, симптом Kernig: от - повишения тонус на мускулите - флексора е трудно да се оправям огъната крака на детето, симптом Brudzinskogo: спонтанно сгъване на крака при докосване на брадичката към гърдите);

- тежка слабост;

- температура до 400 ° С;

По-късно се присъедини от нарушения на съзнанието, има болки в мускулите, повишени сухожилни рефлекси.

Друга форма на заболяването са наранявания на очите:

- конюнктивална хиперемия;

- болка или спазми в очите;

- серозен или гноен разряд;

- в тежки случаи, има кървене в конюнктивата.

Характерна особеност на увреждане на очите е едностранен процес, след 2 - 3 дни състоеше второто око.

Когато инфекция, причинена от ентеровирус разработване миокардит вродена - това се случва в вътрематочна (вертикално) инфекция. Детето не се хранят добре, отпуснат, адинамични. Както възхода на сърдечна недостатъчност се увеличава клинични прояви:

- цианоза на устните и кожата;

- тахикардия, или други аритмии;

- задух;

- сърдечни шумове.

Необходимо е състоянието на детето, като в същото време тежък, незабавно лечение, без навременно лечение могат да бъдат фатални.

Epidmialgiya причинена главно Coxsackie вирус, се характеризира с тежък синдром на мускулна болка. Изтичане на атака, продължителност атака различен от 30 секунди до 20 минути, болката изведнъж се появяват и изчезват, усилва при движения, за да се предскаже появата на атака невъзможно. Миалгия придружено от:

- учестен пулс и дишане,

- стрес и болка в предната коремна стена;

- бледност и влажна кожа.

Когато инфекцията ентеровирус в лечението на децата - патогенетични и симптоматично. Специфична антивирусна терапия при деца не се провежда.

Обем терапевтични мерки зависят от вида и тежестта на заболяването. Ако това се отразява на черния дроб и червата формата на ентеровирус инфекция при деца, лечение се състои в извършване на:

- дехидратация и детоксикация (вътре - Regidron, различни физиологични разтвори, физиологичен разтвор или физиологичен разтвор, домашно приготвена)

- При прилагането на сорбенти (избелваща ентеросорбент, Polysorb и др.), чернодробна, спазмолитици (Но - shpa).

Когато менингеално формата на ентеровирус инфекция при деца, лекувани комплекс се извършва:

- дехидратация използване на манитол;

- хормон - в тежки случаи (Deksazon и др.);

- мерки за подобряване на микроциркулацията (пентоксифилин / Trental /);

- подобряване на церебралната циркулация (винпоцетин / Cavinton /).

Когато миалгия проведени симптоматично лечение - прилага аналгетици (НСПВС -. Ketorol, нимезулид и др).

очно заболяване - конюнктивит - се обработват с използване на:

- антивирусни preparatatov (капки за очи - Oftalmoferon, Poludan и др.);

- присъединяването бактериална инфекция, когато има гноен освобождаване, използвани антибиотици (Tobrex, Unifloks и др.);

- desensebiliziruyuschaya терапия (Zodak Зиртек).

Лечението на ендокардит, миокардит, перикардит е насочена към детоксикация и възстановяване на сърдечната функция.

Кожна, най-вече, не изискват специална обработка, с течение на времето всички прояви на регрес на техните собствени.

Когато се използва микробни усложнения на антибиотична терапия.

Ако всяка форма на ентеровирус инфекция в лечението на децата се дава само от лекар - на самолечение е опасно - за тежестта на заболяването. При тежки случаи, детето е в болница. За целия период на лечение е предписано почивка на легло, строга диета. Профилактиката е лична хигиена.