Бормашина бита - studopediya

ЦЕЛИ рок режещи инструменти

Тема 3: Технологични пробивни инструменти

1. Определяне и класификация на рок режещи инструментиРок режещи инструменти (AT) за чупене рок в дъното на кладенеца по време на сондиране.

I. По принципа на рок фрактура при разделени на 3 групи:

1) Когато рязане и хлъзгащо действие - се използва за пробиване на вискозно пластична и ниски абразивни скали малка твърдост;

2) В-drobyasche хлъзгащо действие - се използва за пробиване на абразив и абразивен камък със средна твърдост, твърди, силни и много силни;

3) При istirayusche рязане действие - използва за пробиване на скали на средна твърдост, както и редуване на нисковискозни силно пластмасови скали с камъни на средна твърдост, и дори твърдо вещество.

II. Със среща AT разделени:

· За пробиване твърдо вещество клане (без изрязването) - свредла;

· За пробиване пръстен кланица (изрязването) - тренировка завършва;

· За специална работа в пробити и (и разширението на подравняване на цевта) и корпуса (пробиване на цимент камък, и т.н.)

III. На дизайн AT разделени в три групи:

· Острието (виж Фигура 3.1 ..);

· Roller конус (Фигура 3.2 ..);

IV. материални ножове В е разделена на четири групи:

1. стоманени ръце;

2. карбид ръце;

3. диамантени ръце;

4. диамант карбид оръжие.

Най-широко използваните в практиката на пробиване нефтени и газови кладенци, получена конус бита drobyasche-срязване действие с карбид или стоманени оръжия. TRICONE битов дизайн е показано на фиг. 3.4.

Три крака 3 са заварени заедно. В горния край на конструкцията е отрязана замък, свързваща нишка. Всеки крак завършва в долната част на щифт 5, на която машинно бягащи пътеки по топки и ролки. На палец чрез система от лагери 6 монтиран подвижен нож 4 с бягащи пътеки. режещото тяло е снабдено с смила стомана зъби 7 разположена върху виенчани. В края на тази част от нишката почука малко шифър, неговият сериен номер, годината на производство.

Roller конус бита са направени с централно и система странични промиване (виж фиг. 3.5.). На страна крака ухапало джет система за промиване направи специални удебеления - 2 вълни с казанче за канали и гнезда за монтаж на дюзите на струя (раздел А-А).

Когато централната измиване лицето може да се почиства от кал дъното център и на върха на конуса, резници транспорт в безпрепятствено по-малко площ. Въпреки това, най-висока скорост на лицето uglubki трудно малко сума, необходима хидравлична мощност, необходима за пречистване на качеството на лицето (спад на налягането на повода с централен зачервяване не надвишава 0,5-1,5 МРа). Странични струя промиване осигурява по-добра чист шлифован в най периферната част на дъното, тя позволява да се приведе малко по-голяма хидравлична мощност (спад на налягането на бит с струя измиване достигне 5-15 МРа). Въпреки силни струи промивна течност за сондиране, излъчвана от струя дюза щит транспортиране суспензия през пролуките между секциите на бита, така че част от суспензията се разпространяват във време диапазон и конуси pereizmelchaetsya и част - се пренася в празнините между сондажната стена и гръбчета лапи. Така че често отидете на асиметрична очистваща система, удавяне на една или две джет дюза за увеличаване на капацитета на основния транспортен канал бит.Бягащи пътеки в палеца и валяк нож и търкалящите тела без сепаратори представляват конус подкрепа. В допълнение към търкалящи лагери подкрепа може да включва лагери (антифрикционни втулки) и края на петата (антифрикционни диск). Лагерът е изпълнен с грес.

Носещите конуси - най-критичния компоненти валяк конус малко, устойчивост, която често определя живота на малко като цяло. Поддържа могат да се настанят радиални и аксиални товари (по отношение на оста на въртене).

Поддържа конуси в зависимост от бита размер са изработени от различни комбинации от кръгли и ролкови търкалящи лагери и плъзгащи лагери.

Съчмени са по-лесни за поставяне в ограничен размер на нож, те реагират слабо на възможните конуси на разместването и шипове. Въпреки това, поради изоставане на топки на тротоара тези лагери се загряват по-бързо и се нуждаят от интензивно охлаждане.

Ролкови лагери могат да вземат по-големи от топка лагери натоварване, но по-трудно да се вмести в ограничения размер на конуса. Те са много чувствителни към несъосност конуси и игли и ролки често са износени нож заклещи в палеца.

Плъзгащи лагери са в състояние да вземат най-голямото натоварване. Въпреки това, те са ефективни само при ниски честоти, малко въртене, когато конуси и триене повърхности на съседните игли и търкалящите лагери не са много разгорещени.

Във всяка система има по необходимост поддържа един сачмен лагер, наречен заключване с ъглов контакт лагер двойнодействащ. Той държи нож фрезоване на списанието и отнема усилия заедно и перпендикулярни на палец. Лагерът е инсталиран в последния ред, чрез цилиндричен отвор в една игла, след това поставена в канала за прът (пръст) и външната част е заварена към тялото на Stud.

Лагери рязане по време на сондиране смазани и се охлажда чрез пробиване течност тях прониква през междината между основата конус и повърхност щифт спре. Следователно пробиващата течност добавя специални реагенти за подобряване на смазване.

В сондажни кладенци с продухване на въздух лагери конуси работните условия се влошава значително поради недостатъчна отвеждане на топлината от триенето носещи части. Следователно Битове предназначена за пробиване с продухване с въздух част от въздуха чрез специални канали в краката и се насочва директно шийка в носещ конуси.

През последните години се увеличава употреба се прави с херметизиран масло напълнена малко поддръжка (фиг. 3.6.), В която специален лубрикант подава към лагерите на пикочния мехур на съществуващите в метил и цапфа канал. Проникването на пробиване флуид в кухината на опора и предотвратява изтичане на смазка здраво уплътнителна устна. Дълготрайност на бита с ограничен честотен и се превръща в порядъка на превъзходна дълготрайност бита с открита подкрепа.

За пробиване в абразивен камък с различна твърдост, за да се увеличи трайността на ръцете снабдени с подвижен конус карбид зъби (игли). Тези битове често се наричат ​​щифт. Plug зъби са фиксирани в корпуса от с натискане. За пробиване в ниски абразивни образувания в тялото на конус смила стоманени зъби призматична повърхностни което се втвърдява термохимична обработка.

Според ГОСТ 20692 "валяк конус малко" условие бита за освобождаване с диаметър 76-508 мм. три разновидности: един, два и три-конус. Най-големият обем на пробиване нефтени и газови кладенци в Западна Сибир отчита TRICONE битови диаметър 190,5; 215.9; 269.9; 295.3 мм.

Видове и обхват на ролкови бита са показани в таблица. 3.1.

Таблица 3.1. Видове три-конус бита и тяхното предназначение

Препоръчителни области на длета за кандидатстване