Разпространението на инфекцията - studopediya

Всеки епидемия се случва, когато има така наречения "епидемия верига." който се състои от следните звена: източник на инфекция, пътищата за податливи на тази инфекция човека персонал. Помислете за тези връзки.Първият линк. Тук са източник на инфекция, особено хората, които страдат един или друг начин инфекциозно заболяване, както и бацили превозвач. Последните включват здрави хора, в които са патогенни микроби. Самият човек този организъм да не причинява вреда, но външната среда е в състояние да направи и често може да бъде причина за разпространението на инфекцията. Batsillonositelstvo обикновено се случва, след като прехвърлянето на лице остро инфекциозно заболяване или в резултат на контакт със здрави хора болни. В последния случай, хората, които не са болни, защото на имунитета, все още са носители на причинителя на инфекцията.

Втората връзка. Патогенни микроорганизми се предават през околната среда от следните начини:

а) Вода - питейна замърсена вода, измийте плодове и зеленчуци, миене на съдове, миене и къпане в бактериално-замърсените води и др... В) хранителен (от латинската Alimentum - храна) - консумацията на заразена храна;

в) инхалаторна - вдишване на въздух, съдържащ частици прах или аерозоли, които съдържат патогенни микроорганизми;

ж) трансмисивни (лат transmissio - подаване) - от насекоми (комари, въшки, червеи, и т.н.); ....

г) контакт - чрез директен контакт с пациента или с обектите, с които тя е в контакт.

Третият елемент - податливостта на хората към инфекцията. В случай на по какъвто и екип от инфекциозно заболяване, обикновено не се случва на всички хора. Поради наличието на вродени или придобити имунитет е известна част от населението се разболее. Тази различна чувствителност зависи от вида на инфекцията, превантивни мерки (ваксинации, идентификация на бацили носител и така нататък. Г.), както и в голяма степен, на условията на живот на хората, тяхното материално благополучие.

Тъй като всяка епидемия среща само в присъствието на три единици, тогава "пролука" верига, когато прекъсване една от единиците, и се спира епидемия. Работниците на хигиенно-епидемиологичната служба имат възможност да "неутрализират" втората връзка - пътя на предаването, в случай, разбира се, ако инфекцията, която причинява болестта, се разпространява от вода.

патогени разпространени особено във вода и в атмосферата (бактерии, вируси и т.н.), които са инфекциозни агенти (Таблица. 16).